Historien om laksekonsesjonene som skulle gå til de små - men endte opp hos de store

GLADE LAKSER: Salmus Akva-gründerne Matthias Gardarsson og sønnen Kristian Mathiasson (i midten) ble tildelt to oppdrettskonsesjoner i 2009. De to ble feiret med blomster av fungerende Leirfjord-ordfører Ellen Svarstad (Sp) og Sp-politiker Hans Løvmo. Foto: Foto: LARS OLVE HESJEDAL/HELGELANDS BLAD

Solgte laksetillatelser med milliongevinst

Året er 2009 og gründerne bak oppdrettselskapet Salmus Akva i Nordland jubler.

 • Thor Harald Henriksen
 • Marcus Husby
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over seks år gammel

På kontoret står fungerende Leirfjord-ordfører Ellen Svarstad (Sp) og Senterpartiets lokalpolitiker Hans Løvmo i gratulasjonskøen. Lokalavisen Helgelands Blad fotograferer, og blomsterbuketter skifter eiere.

Det er en stor dag for hele fylket: Som én av få aktører har bedriften i Nordland fått hele to konsesjoner til å drive lakseoppdrett.

Dette har de jobbet lenge for. Nå skal den røde fisken få pengene og jobbene til å yngle i kommunen.

Men feiringen er langt fra enestående i Norge dette året.

VG har gransket de 65 tillatelsene til oppdrett av laks, ørret og regnbueørret som ble gitt i den forrige store fordelingsrunden - i 2009.

Dette er hovedfunnene:

** 20 av de 65 konsesjonene (30 prosent) er i dag eid av andre selskaper enn på tildelingstidspunktet. Flertallet av disse er solgt til noen av de største oppdrettsaktørene i Norge.

** Sju av 2009-konsesjonene ble gitt direkte til store aktører som Norway Royal Salmon (4) og Salmar (3). I fire av selskapene som i dag sitter på de resterende 28 konsesjonene, er Nova Sea (Tomma Laks AS og Vegalaks AS), NRS (Wilsgård Lakseoppdrett AS) og Cermaq (Ballangen Sjøfarm AS) tungt inne på eiersiden.

Dette betyr at 31 av de 65 konsesjonene (48 prosent) i dag enten er videresolgt, eller eid helt eller delvis av en av de store oppdrettsaktørene i Norge.

** Selskapene som fikk konsesjonene måtte betale åtte millioner kroner, tre millioner kroner i Finnmark. Til sammen fikk staten inn 485 millioner kroner. Legger man til grunn den gjennomsnittlige panteverdien som er registrert i Brønnøysundregistrene, er hver 2009-konsesjon i dag verdt rundt 33 millioner kroner.

Det gir samlet verdi på 2,1 milliarder kroner. Det betyr at prisen på konsesjonen er økt med over fire ganger.

Flere kilder VG har snakket med mener dette er et nøkternt anslag.

Selges fritt

Enkelte av 2009-konsesjonene som VG har undersøkt er solgt for mellom 50 og 60 millioner.

I kriteriene som daværende fiskeriminister og nåværende Ap-nestleder Helga Pedersen laget, ble det lagt stor vekt på to kriterier:

De skulle gis til «mindre aktører i næringen» og til søkere som vil legge til rette for «bearbeiding og økt verdiskapning i kystdistriktene i Norge».

Familiebedriften Salmus Akva og flere andre oppfylte disse kriteriene til det fulle.

De 65 konsesjonene ble nemlig gitt til i alt 55 selskaper, de aller fleste små oppdrettsaktører - fra Finnmark i nord til Hordaland i sør.

Men, ifølge akvakulturloven kan laksekonsesjonene fritt omsettes.

Siden de fleste store oppdrettsaktørene ble satt på sidelinjen i 2009-runden, har oppkjøp vært eneste mulighet for vekst de siste årene. Og verdien på konsesjonene har økt i takt med lakseprisene.

REAGERER: Håkon Kristian Tombre eier i Tombre Fiskeanlegg AS i Hordaland. Foto: WENCHE MARIE ERIKSEN/OS & FUSAPOSTEN

De større selskapene fikk ikke konsesjon.

- Vi har måttet kjøpe av de som har fått konsesjoner - ofte skyhøyt over det konsesjonen kostet, sier Håkon Kristian Tombre i Tombre Fiskeanlegg AS i Hordaland.

Millionverdier

Oppkjøpt ble også Salmus Akva i Nordland til slutt.

Den 12. mars 2013 ble pressemeldingen sendt ut: Aksjene i det lokale selskapet blir kjøpt opp av gigantselskapet Nova Sea. De to laksekonsesjonene er med på kjøpet.

Ifølge lokalavisen Helgelands Blad ble oppdrettsselskapet, med to konsesjoner, solgt for rundt 100 millioner kroner.

Samme måned ble også Salmus Akvas moderselskap, hjørnestensbedriften Leines Seafood i Leirfjord, lagt ned. 56 personer mistet jobben.

Tidligere daglig leder i selskapet, Kristian Matthiasson, har ingen problemer om å snakke om salget. Men ønsker ikke å kommentere prisen. Han benekter derimot at han og eierne har levd noe storslagent luksusliv etter salget.

- Noe økt livsførsel har det ikke blitt. Det går fortsatt i knekkebrød og syltetøy her, sier han til VG.

- Og pengene ble reinvestert i moderselskapet Salmus. Den lille gevinsten som var igjen ble brukt til å starte oppdrettsanlegg på Island, legger han til.

Han er godt fornøyd med at selskapets nye eiere heter Nova Sea. Selskapet omsetter for rundt én milliard kroner i året.

- Vi har bestandig hatt god kontakt med Nova Sea, og det var også vi som kontaktet dem for å høre om de var interessert i et oppkjøp. Det passet dermed begge parter veldig godt, sier Matthiasson.

- Hva tenker du om at stadig flere lokale oppdrettsselskaper blir solgt til nasjonale aktører?

- Oppkjøpene er ikke veldig overraskende. Den eneste muligheten de store selskapene har til å få ny vekst, er å kjøpe opp de mindre. De får ikke konsesjoner selv, ettersom det har vært de mindre lokale selskapene som er blitt prioritert, sier han.

- Drev lobbyvirksomhet

Hans Løvmo, Sp-politiker i Leirfjord og landbruks- og miljøvernsjef i nabokommunen Alstahaug, var en av dem som sto på for at Salmus Akva skulle få konsesjonene.

- Vi drev lobbyvirksomhet både mot fylkes- og stortingspolitikere, og følte vi lyktes godt da bedriften som den eneste i Nordland fikk to konsesjoner.

- Skuffelsen var derfor merkbar da den ble solgt. I ettertid har jeg forståelse for avgjørelsen, som først og fremst skyldes rammevilkårene i bransjen, blant annet et høyt, oljedrevet lønnsnivå, sier Løvmo til VG.

Han mener bedrifter bør få mulighet til å leie laksekonsesjoner.

- Kanskje for en periode på 10-15 år om gangen. Og så kan kommunene få en del av leieinntektene. Da har samfunnet hatt bedre styring på disse konsesjonene, mener Løvmo.

Les også

 1. Rapport: Russisk kartell stanset norsk laks

  En rapport fra det russiske konkurransetilsynet viser at et ulovlig kartell er årsaken til at norske lakseimportører er…
 2. Nesten 70.000 laks på rømmen i Bømlo

  68.000 laks rømte fra et anlegg i Bomlø kommune i starten av desember.
 3. «Frankenfisken» kan true laksen

  Den kalles foraktelig for «Frankenfisk», og er den første genmanipulerte dyrearten som skal selges i dagligvarebutikker.
 4. Laks ble smartere av naturlig miljø

  Småfisk smartere etter åtte uker i stimulerende omgivelser.

Mer om

 1. Fiskeri

Flere artikler

 1. Fiskeoppdretter: «Jeg kjenner selskap som fikk konsesjon, som var dødsdømte»

 2. Laksegründer: - 2009-tildelingen har vært en suksess

 3. Her har de store lakseoppdretterne slukt de små

 4. Slik svarer Ap-Helga på lakse-kritikken

 5. Pluss content

  Skandaløs lakselotto

Fra andre aviser

 1. Norsk lakseselskap vokser i Chile

  Fædrelandsvennen
 2. Mowi kjøper K. Strømmen Lakseoppdrett

  Bergens Tidende
 3. - Ingenting positivt ved å selge oppdrett ut av landet

  Bergens Tidende
 4. Fitjar vant i oppdrettslotto

  Bergens Tidende
 5. Milliardærene truer med å flytte laksen til utlandet

  Aftenposten
 6. Han har tjent milliarder på lakseoppdrett. Nå vurderer Finansdepartementet en helt ny skatt for oppdretterne.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder