Flyktet fra vannmassene – søkte ly under steinhylle

Flere måtte evakueres med helikopter

Ordfører: – Aldri vært så ille

OVERSVØMT: Her prøver ansatte i Flåm Guide Service å lede vann vekk fra basen sin ved kaia. Foto:Arne Veum,NTB scanpix

200 evakuert i Flåm - frykter at demning skal briste

Opp mot 200 innbyggere i Flåm ble tirsdag kveld evakuert på grunn av flommen i Flåmselva. – Evakueringen er krevende, sier ordføreren.

  • André Haugen
  • Cathrine Ekehaug
  • Geir Arne Kippernes

Artikkelen er over fem år gammel

Flere innbyggerne i Flåm måtte flykte fra flommen tirsdag kveld. Noen av de søkte ly under en steinhylle i Flåmsdalen mens de ventet på evakuering, skriver NTB.

Anders Hovland og barna på fire og syv år er blant de som har tatt seg opp i terrenget for å komme seg bort fra elven, skriver Firda.

– Det siste jeg hørte var at demningen oppe i Flåmsdalen skulle ryke, og vi fikk beskjed om å komme oss vekk, seier Hovland til Firda.

Flommen i Flåmselva har ført til at en avlastningstunnel ved en dam har gått tett. Nå er det fare for dambrudd, skriver NTB.

Ved Høgabru i Flåmsdalen har større vannmasser bygget seg opp etter at tunnelen gikk tett, melder Sogn og Fjordane politidistrikt.

– Det er fare for dambrudd og store oversvømmelser nedover Flåmsdalen, ifølge politiet, som derfor besluttet å evakuere alle beboerne i området.

Protokoll:Har du bilder fra uværet? Send oss dine bilder her!

Venter på helikopter

Terje Hilstad var også en av innbyggerne i Flåm som søkte tilflukt under en steinhylle. Like etter klokken 23.30 forteller han til VG at det nå står 13 personer der og venter på helikopter.

– Vi er fire barn og fire eldre, og fem voksne som står her. Vi har stått her i et par timer.

To hus i bygdas sentrum er tatt av vannet. De som bodde i de to husene, var allerede evakuert, opplyser politiet til NRK.

Alle innbyggerne i nedre Flåm ble tirsdag kveld evakuert. Det omfatter opp mot 200 personer, skriver Sogn Avis.

Alvorlig siden i dag tidlig

Allerede i dag tidlig vurderte kommunen situasjonen som alvorlig. I første omgang startet de med frivillig evakuering, hvor de som ønsket fikk assistanse.

– Nå foregår det en pålagt evakuering av innbyggerne i alle flomutsatte områder. Situasjonen er vurdert så kritisk og farlig at politiet har besluttet at de som bor der må forlate hjemmene sine, sier ordfører i Aurland kommune, Noralv Distad til VG tidligere tirsdag kveld.

De evakuerte blir i første omgang samlet ved Fretheim hotell i sentrum av Flåm, for så å bli fraktet videre til kommunesenteret Aurland. Der ordner kommunen med innkvartering for alle som har behov for det, opplyser Distad.

Tirsdag kveld kunne ikke politiet si noe om det nøyaktige antallet evakuerte.

– Jeg er i ferd med å samle inn tallene nå for å få en foreløpig oversikt, men vi har gått bredt ut med et varsel om evakuering for flere timer siden, sier Nils Erik Eggen, pressetalsmann for Sogn og Fjordane politidistrikt.

Klokken 00.15 ble 22 personer var evakuert med helikopter, opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB. Tidligere på kvelden opplyste Hovedredningssentralen til VG at de skulle flys til Aurland.

BAKGRUNN:Vannmasser herjer på Vestlandet

- Aldri sett lignende

Ketil Molvær, som bor i Aurdal, var i Flåm i 19-tiden for å bistå noen venner som hadde fått motorstopp på grunn av vannmassene.

– Det var så vidt jeg fikk lov til å kjøre inn på veien da sivilforsvaret så ut til å være i ferd med å stenge veien.

Molvær forteller om enorme vannmasser.

– Jeg har bodd her siden 70-tallet, og jeg har aldri sett lignende, sier han.

Dette bekrefter også ordføreren.

– Det er ingen her som kan minnes at det noen gang har vært så ille.

OVERSVØMT: Veiene i Flåm er tydelig preget av de enorme vannmassene. Foto: Ketil Molvær Foto: ,

Krevende evakuering

Evakueringen er krevende fordi mange veier er uframkommelige, og minst to bruer står under vann.

– Med så store vannmasser blir rasfare og ufremkommelighet et tilleggsproblem, sier pressetalsmann Nils Erik Eggen.

Ifølge ordføreren har det blitt verre i løpet av dagen.

– Situasjonen ble ytterligere prekær i løpet av ettermiddagen. Det var kontinuerlig stigning, og det bare fortsatte og fortsatte, sier Distad, og fortsetter:

– Det største problemet nå er de i området som bor vanskelig til, og som ikke kommer seg noen vei på grunn av at elven har gått over vei og bru. Det er krevende. Når vi har fått dem ut av området skal vi ha god oversikt, sier ordføreren.

Han er glad og lettet over at innbyggere viser stor ro og samarbeidsvilje, og berømmer både innbyggerne og hjelpemannskap for innsatsen. De materielle skadene ser ut til å bli store.

– Men i første omgang har vi fokus på kun liv og helse, avslutter han.

Bør flytte seg i sikkerhet

Alle veier til Flåm er stengt på grunn av rasfare og flom. Flåmsbana til Myrdal er også stengt tirsdag kveld. Mange broer i området er usikre og bør ikke krysses.

– De som ikke kan komme seg til hotellet, men som er utsatt, bør flytte til naboer eller tryggere steder. Vurder situasjonen og ta forholdsregler, oppfordrer Distad.

Store nedbørsmengder mandag og tirsdag har ført til flom og ras mange steder på Vestlandet. Like ved Voss padlet to kajakkpadlere på E16 tirsdag ettermiddag. Politiet i Hordaland sier det dreier seg om en 200-årsflom i området.

(NTB/ VG)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder