PROVOSERT: Freddy Bolle ble provosert da ekstreme norske islamister brukte dette bildet i en protestvideo mot Norges deltakelse i Afghanistan.

PROVOSERT: Freddy Bolle ble provosert da ekstreme norske islamister brukte dette bildet i en protestvideo mot Norges deltakelse i Afghanistan. Foto:Terje Mortensen,VG

Krigsheltens bror: Jeg ble truet etter islamist-kritikk

TROMSØ (VG) Freddy Bolle (49) og familien måtte ha
politibeskyttelse i flere måneder etter at han uttalte seg om ekstreme norske islamister.

Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

MISTET BROREN: Broren Trond (bak til venstre) mistet livet i Afghanistan. Broren Lasse har vært åpen om sine psykiske problemer etter utenlandsoppdrag. Onsdag fortalte Freddy Bolle sin historie under Nasjonal veterankonferanse i Tromsø. Foto:Terje Mortensen,VG

Dette kom under et foredrag Bolle holdt på Forsvarets nasjonale veterankonferanse i Tromsø onsdag.

Freddys bror Trond Bolle (41) og tre andre norske spesialsoldater ble drept av en veibombe i Afghanistan 27. juni i 2010.

– Jeg orker ikke å forholde meg til sånne ekstreme mennesker som dette.

– Det blir litt tåpelig. Jeg trekker på skuldrene av den lille gjengen der, uttalte Freddy Bolle til Dagbladet i forbindelse med en demonstrasjon foran Stortinget i 2012.

Demonstrasjonen mot Norges deltakelse i Afghanistan fant sted samtidig som 350 norske soldater ble hedret med en medaljeparade på Gardermoen.

Provosert av bildebruk

Ifølge Bolle selv ble han kraftig provosert da bildet av brorens kiste ble brukt i en video som ble publisert i forbindelse med demonstrasjonen.

– Jeg fikk en telefon fra pressen, som lurte på hva jeg syntes om det. Jeg tenkte: Det her kan ikke stå uimotsagt. Jeg hadde lyst å ta igjen litt. Det er ytringsfrihet i Norge. Hvis de kan, så kan også jeg, tenkte jeg. Jeg sa ikke så mye, men nok til å irritere, fortalte Bolle i foredraget.

Han var forberedt på trusler etter uttalelsene.

– Det var en fredag, jeg dro hjem og forventet trusler på sosiale medier. Det skjedde ikke noe den helga, men mandag ringte politiet som gjennom sine kanaler hadde fått vite at jeg skulle tas.

Forberedte barna

Deretter begynte en hektisk periode med møter, samarbeid med politiet og planlegging, fortalte Bolle.

– «Forsvarshjernen» min koblet inn igjen, du skal beskytte. Jeg bygde om huset mitt til et fort for å være klar. Og forberedte barna på hva som kunne skje og hva de skulle gjøre, worst case. Det var mye politiaktivitet i kommunen på den tiden, og det varte lenge.

Freddy Bolle ønsker ikke å utdype historien overfor VG.

– Hvorfor forteller du dette nå?

– Jeg ble bedt om å fortelle min historie her. Det er viktig at også slike ting kommer frem, sier Bolle til VG.

Familien har ofret mye

Freddy Bolle har tjenestegjort i en rekke utenlandsoperasjoner siden 80-tallet, både i Libanon, Afghanistan, Somalia og på Balkan. Broren Trond mistet livet. Broren Lasse har vært åpen om sine psykiske problemer etter sine mange utenlandsoppdrag.

I foredraget fortalte han om tapet av lillebroren, belastningen på familien og sine egne dramatiske krigsopplevelser.

Da konferansier Siri Lill Mannes spurte 49-åringen om han ville gjort det samme igjen, svarte han:

– Jeg ville gjort det. Og Lasse, som er syk, sier også at han ville gjort det igjen.

PST besvarte ikke VGs henvendelse onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder