PUNGER UT: Universitetet i Oslo er bare ett av universitetene som må betale for advokat etter at studentene har blitt tatt i fusk. Her Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på Blindern. Foto: Vegard Grøtt, NTB SCANPIX

Universiteter bruker millioner på advokater til juksetatte studenter

(VG Nett) De fem siste årene har de største universitetene og høgskolene brukt over tre millioner på at studenter som er tatt i juks eller kastet ut av institusjonen skal få gratis advokathjelp.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Universitets- og høgskoleloven

For når studentene blir anklaget for fusk eller av andre grunner kan bli stengt ute fra skolen, har de krav på advokat - betalt av det samme lærestedet som har anklaget dem for å fuske.

Fædrelandsvennen skrev tidligere denne uken at Universitetet i Agder (UiA) bare de siste fire årene betalt ut 209.000 kroner, slik at studenter de har knepet i juks skal få hjelp fra advokat.

Tall VG Nett har fått tilgang til, viser at Norges største universitetet, Universitetet i Oslo, brukte 550.000 på advokatregninger i samme periode - mens Universitetet i Bergen måtte punge ut med hele 1,6 millioner.

- Dette har problematiske sider, men vi forholder oss til at det er lovfestet og det kan vi ikke gjøre så mye med. Hvis en tas i fusk så får en uansett betalt for gode advokater til å prosedere på at det likevel ikke skal få noen konsekvenser, sier Sigmund Grønmo, rektor ved Universitetet i Bergen, til VG Nett.

Det finnes ingen fullstendig oversikt over hvor mye norske universiteter og høgskoler bruker på dette. Men sammen har institusjonene VG Nett har fått tall fra, brukt over tre millioner på advokat til juksetatte studenter de siste fem årene.

Punget ut etter skandale

Reglene fikk voldsomme konsekvenser for universitetet for fire år siden, da hele 205 jusstudenter ble mistenkt for fusk. Det året måtte universitetet betale ut til sammen 1,3 millioner i advokathjelp til studenter som var tatt i juks.

- Det kostet mye penger, i tillegg til at det var et problem med forsøk på fusk i seg selv, sier Grønmo.

Han mener imidlertid det viktigste uansett er å avsløre juksingen.

- Vi legger stor vekt på å avdekke fusk og forsøk på fusk og vi tar de kostnadene som følger med det, fordi det er viktig og avgjørende i seg selv at vi har en klar og tydelig linje på at fusk er uakseptabelt.

Mener du det er riktig at universitetene skal dekke dette? Diskutér i kommentarfeltet under artikkelen

VG Nett har hentet inn tall for advokatbruken fra landets største høgskoler og universiteter, men siden det ikke er en samlet oversikt, er tallet i praksis enda høyere.

Må dekke utgiftene

Universiteter og høgskoler må dekke studentenes advokatutgifter dersom de kan bli bortvist eller utstengt fra studiene på grunn av:

*Fusk

*Klanderverdig eller grovt forstyrrende adferd

*Straffbare forhold

*Skikkethetsvurdering

Stenges ute

Monica Haugedal, leder av klagenemda ved Universitetet i Agder, forteller at de dekker advokatutgiftene til studenter i de sakene som er så alvorlige at studenten kan bli utestengt fra universitetet.

- Ikke i saker hvor resultatet bare annulleres. I disse sakene er det snakk om utestengning fra studieretten i 1-2 semestre, og det er så inngripende for studenten at de har krav på advokatbistand for i tilstrekkelig grad å kunne ivareta sine rettigheter, sier hun.

Studenter kan bli utestengt dersom de har opptrådt grovt uaktsomt eller forsettlig.

- Det kan være plagiat, manglende kildehenvisning eller juks i mer tradisjonell forstand, altså at man har med seg jukselapper eller andre ulovlige hjelpemidler på eksamen, sier Haugedal.

Les også

 1. Ap vil bedømme elevene etter fravær

  (VG Nett) Helga Pedersen (Ap) ønsker at elevenes fravær skal være en avgjørende faktor når lærerne setter karakterer.
 2. Full strid om fraværsgrense i skolen

  (VG Nett) Oslos skolebyråd Torger Ødegaard (H) ønsker en 15-prosentgrense for fravær i skolen, og får støtte av lærerne.
 3. Lærerne vil ha slutt på fritt fravær i skolen

  Bare tre år etter at grensen for fravær i videregående skole ble fjernet, ønsker et flertall av lærerne den gamle…
 4. UiO mener Syden-studiene er ulovlige

  I følge Universitetet i Oslo (UiO) dreiver en rekke læresteder ulovlig når de tilbyr studieopphold i eksotiske strøk i…
 5. Flere elever stryker etter tøft påbyggingsår

  Færre elever fullførte videregående skole i fjor enn året før. Hovedårsaken er at stadig flere elever tar påbyggingsåret…
 6. Utdanningsportal fortsatt ustabil etter hackerangrep

  Elever som skal begynne på videregående kan fortsatt ha problemer med å logge seg på opptaksportalen for å svare på om…
 7. Torgeir (21) kom inn på et studie han ikke har søkt på

  (VG Nett) Torgeir Særsten søkte geografistudier i Bergen. Da han sjekket Samordna opptak hadde han fått plass…
 8. Må vente på videregående-svar etter datatrøbbel

  I dag skulle mange elever som har søkt videregående skole, fått vite hvilken skole de har kommet inn på
 9. Hackere stengte portalen for videregående-opptak

  Et hackerangrep hindret tirsdag tusenvis av søkere i å få vite hvilken videregående de har kommet inn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder