Politiet innfører oppholdsforbud i området

Geolog om «Mannen»-dramaet: – Kan bli et stort ras

RAUMA/OSLO (VG) Etter at fjellet «Mannen» i Rauma natt til mandag var nær en kollaps, er sjefgeologen overrasket over hvor lite nedbør som skal til.

Artikkelen er over fem år gammel

Økt nedbør det siste døgnet førte til at fjellet beveget seg flere centimeter, og sjefgeolog Lars Harald Blikra har vært klar på at fjellet nærmer seg en kollaps.

Nattens utvikling skiller seg fra de siste dagene – da fjellet har beveget seg omtrent syv millimeter i døgnet.

– Tydelig at fjellet er svakt

På en pressekonferanse mandag formiddag er sjefgeologen klar på at det ikke skal veldig store mengder med nedbør til før fjellet raser.

– Hvis nedbøren kommer som meldt så kan vi kanskje forvente at fjellet mister totalt stabilitet, og at det går ut som et stort ras, sier Blikra til VG.

Han opplyser at de ikke ser tegn til endring, etter at fjellets bevegelse stabiliserte seg ved 04-tiden – kun timer før et eventuelt ras.

– Men jeg er overrasket over hvor lite nedbør som skal til før fjellet beveger seg. Det er tydelig at det er ganske svakt, og at det kan bli et stort ras, sier Blikra.

Geologene har tidligere uttalt at det ikke skal mer enn et regnskyll til før opp mot 120.000 kubikk stein kan rase.

– Åpenlyst farlig situasjon

Ifølge sjefgeologen kan raset gå i løpet av det neste døgnet, men dette avhenger dette av været – og da først og fremst mengden og typen nedbør.

RASFRYKT: Geolog Lars Harald Blikra sier at raset kan komme i løpet av det neste døgnet. Foto:Geir Otto Johansen/VG,

Nedbøren i fjellet kan fylle små hull i steinmassene, og det er dette som utgjør faren ved store nedbørsmengder.

Fra mandag kveld er det ventet store nedbørsmengder, og det er sendt ut et OBS-varsel på at det lokalt kan komme opp mot 60–80 mm nedbør i løpet av 24 timer, ifølge Pent.no.

– Vi ser mer bevegelse når det regner. Hastigheten nå har vært på 1 centimeter i døgnet de siste timene, sier Blikra.

Videre opplyste politimester Arnstein Nilssen i Møre og Romsdal at han har gitt oppholdsforbud i området på grunn av skredfare.

– Det er åpenlyst at det er en farlig situasjon, spesielt hvis mennesker og dyr beveger seg inn i området. Nå har vi gitt et forbud som vi håper at folk respekterer, sier Nilssen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder