MISFORNØYD: Både stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, og AUF-leder Eskil Pedersen er oppgitt over kirkens vedtak. Foto: TROND SOLBERG

AUF-Pedersen om homo-nei i kirken: - En skamplett

Med 64 stemmer for og 51 mot avviste Kirkemøtet tirsdag forslaget om å lage en egen liturgi for å vie homofile par. AUF-leder Eskil Pedersen mener kirken kunne ha rettet opp mye i dag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han er ikke den eneste profilerte homofile rikspolitikeren som reagerer på at kirken i dag sier nei til vigsel av homofile.

- Skuffende, sier hans partikollega og stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (AP), som likevel er glad mindretallet er såpass stort.

- Det gir meg troen på at selv om dette går sent, så går det fremover også i kirken. Til slutt vil de progressive fornuftige kreftene være i flertall. Det er bare så forferdelig at unge homofile og lesbiske på veien dit må møte en kirke som ikke anerkjenner dem som likeverdige. Det er skammelig, sier Trettebergstuen til VG.

- En skamplett

Eskil Pedersen synes det er betenkelig at kirken ikke utvikler seg i takt med samfunnet og bruker lang tid på sentrale verdispørsmål.

- Veldig mange hadde store forhåpninger og forventninger til møtet og vedtaket. Jeg og mange andre er skuffet over at flertallet velger å stå igjen i fortiden. Kirken kunne tatt et viktig steg for likeverd mellom heterofile og homofile. Vedtaket er en skamplett for kirkens syn. De kunne ha rettet opp mye i dag, sier Pedersen.

AUF-lederen forteller at han har sett flere bilder i sosiale medier av utmeldingsskjemaer fra statskirken.

- Jeg er medlem av statskirken, men jeg vil ikke melde meg ut. Men folkekirken det snakkes pent om, er ikke intakt før man har endret seg, sier han.

Vil gifte seg i kirken

I likhet med Trettebergstuen gleder han seg over at mindretallet er blitt større, men ser likevel ikke udelt positivt på fremtiden.

- Det vil ta tid før saken kommer opp igjen, en tid kirken ikke har. De aller fleste forstår innerst inne, uansett om de liker det eller ikke, at likeverd mellom heterofile og homofile har kommet for å bli i Norge. Jeg er overbevist om at de må justere kursen, og nå hadde de sjansen til et historisk vedtak, sier Pedersen.

Samtidig legger han ikke skjul på at han kunne tenke seg å gifte seg i kirken.

- Det har vært en tradisjon blant familie og venner. Jeg forstår at de som skal gifte seg nå opplever vedtaket som diskriminerende. Samfunnet ser på ekteskapet som likeverdig, men ikke kirken. Den samler store begivenheter i livet og kan såre mange, sier han.

ENGASJERT: Designer Kjell Nordström går her i demonstrasjonstog mot pelsdyrnæringen. Nordström reagerer også på kirkens vedtak. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE


Trettebergstuen er derimot mer skeptisk til ekteskapsinngåelse i kirken.

- Jeg må innrømme at tanken på det nok er farget av at jeg i hele mitt liv er blitt fortalt av kirken at jeg og min kjære ikke er velkommen inn dit for å nettopp få en slik ramme rundt samlivet vårt, sier hun.

- Trossamfunn bør ikke stå over loven

Det er ikke bare politikere som er skuffet over kirkens vedtak.

- Jeg blir forbannet over at vi ikke har kommet lenger. Jeg synes ikke at man skal bruke personlig tro som grunnlag for å diskriminere andre mennesker. Det spiller ingen rolle hva man tror på. Vi har menneskerettigheter som samfunnet bygger på, og trossamfunn bør ikke stå over loven, sier designeren Kjell Nordström.

Bård Nylund, leder i LLH uttalte til VG tidligere i dag at de er glade for at mindretallet er såpass stort. Lederen mener det har det skjedd en utvikling på relativt få år. Nordström på sin side er mer skeptisk. Nå vil han at folk skal engasjere seg.

- Jeg synes det er ille at kirken fortsatt får diskriminere mennesker. Vi må si i fra at vi ikke tillater dette. Så lenge fundamentalister blir hørt, har vi ingen garanti for at vi går riktig retning. Vi bør etterstrebe et samfunn der mennesker er like mye verd - folk må bry seg utenfor sin egen lille verden!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder