BEKYMRET: Grensesjef og politioverbetjent Stein Kristian Hansen har hendene fulle med asylstrømmen over Storskog i Finnmark. Foto: Tore Meek , NTB scanpix

Grensesjefen frykter over 65.000 asylsøkere i året

Dersom flyktningstrømmen til Nord-Norge holder seg på dagens nivå, vil det komme 65.000 asylsøkere til Finnmark i året. Grensesjefen sier tallet kan bli enda høyere.

Artikkelen er over fire år gammel

I løpet av ukens fire første dager har det kommet 719 asylsøkere gående eller syklende over grensen på Storskog i Finnmark. Siden september har økningen vært voldsom, og om tempoet holder seg på dagens nivå, vil det komme 65.000 asylsøkere over grensen fra Russland på ett år.

– Det kan hende at det stabiliserer seg på dagens nivå. Det kan også øke, sier Stein Kristian Hansen, politioverbetjenten som er sjef for grensestasjonen helt nord i landet, til Klassekampen.

Les også: Horne vil kutte i kravene til mottakene for de minste

Kritisk

Kapasiteten på Storskog er kritisk. Norge stenger grensen klokken 21 hver dagen, men politiet fortsetter arbeidet med å registrere asylsøkere natten gjennom.

– Arbeidspresset har aldri vært i nærheten av dette. Folkene her jobber døgnet rundt for å ta unna alle som kommer. Det er hardt, men det er vår jobb å sørge for at folk blir tatt imot på en skikkelig måte, sier Hansen.

Med vinteren i anmarsj kan situasjonen på grensestasjonen bli enda mer. I starten av november i fjor var det 20 minusgrader, mens temperaturen nå ligger rundt null.

Så du denne: 2014: Barna kan ta skade av å bo her. 2015: Bra nok for enslige asylbarn

Solberg: – Uaktuelt å stenge grensen

Statsminister Erna Solberg (H) gjorde det tidligere torsdag klart at det ikke er aktuelt å nekte flyktninger å komme inn til Norge over grensen fra Russland.

Det uttalte statsministeren da hun ble utfordret under en debatt på NRK torsdag kveld. Ordføreren i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen fra Arbeiderpartiet, ba om rask handling for å takle situasjonen på grensen i Finnmark.

– Jeg ser for meg et arktisk Lampedusa. Hvis man ikke klarer å få gjort noe med dette, kan det skje ting langs veiene. Det blir kulde, med minus 20 eller minus 30. Jeg forventer at nasjonen stiller opp med de nødvendige ressursene, sa Rafaelsen.

Erna Solberg: – Vi kan ikke lenger bruke like mye penger alle steder

176 asylsøkere torsdag

Solberg forklarte at situasjonen ikke er så enkel.

– Disse enkle løsningene som noen hiver opp i luften er ikke noe svar, nettopp på grunn av situasjonen på grensen. Å stenge grensen over natten er ikke et svar i møte med folk som kommer gående i kulden, sa hun.

Rapporten fra konseptvalgsutredningen for grensestasjonen, som kom torsdag, advarer samtidig mot utvidelse til en større grensestasjon i Finnmark. I stedet anbefaler rapporten , som er bestilt av Justis- og beredskapsdepartementet, at det gjøres mindre endringer og oppgraderinger ved det allerede eksisterende anlegget på Storskog for å bedre dagens situasjon. Det foreslås å investere 4 millioner kroner til dette formålet.

Torsdag kom det 176 asylsøkere fra Russland til Norge over Storskog. Dermed er tallet oppe i 719 i løpet av ukens fire første dager.

Les også

 1. Ny rekord i antall asylsøkere over Storskog

  TROMSØ (VG) Mandag kom det 174 nye asylsøkere over russergrensen til Storskog i Øst-Finnmark.
 2. Skole-Torbjørns formidable utfordring: Skal lære flyktningbarna å lese norsk
  - 1 av 2 innvandrerelever sliter fra før

  Tilstrømmingen av barn og unge flyktninger gir også kunnskapsministeren en formidabel lekse: 15.000-20.
 3. Hvalsmoen transittmottak refses av Mattilsynet

  Kaotiske forhold, ubeskrivelig vond lukt, mugg, dårlig håndhygiene, ingen oversikt over smittestatus til beboere og…
 4. Ingen avklaring om asylforlik

  Partiene gikk hvert til sitt etter den første samtalen om et bredt forlik om asylpolitikken.
 5. Forsikringsnekt truer utbyggingen av asylmottak

  Mens UDI senker kravene til brannsikkerhet ved akuttmottak for asylsøkere, tviholder forsikringsselskapene på de strenge…
 6. KrF mener regjeringen stjeler fra de fattige

  KrF-leder Knut Arild Hareide anklager Høyre og Frp for å sende regningen til de fattige ved å bruke bistandskroner…
 7. Røde Kors om asylmottak
  i Norge: – Ute av kontroll

  Røde Kors er «ekstremt bekymret» over måten flyktninger ivaretas på norske akuttmottak.

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Her er de som jobber på gulvet med asylstrømmen: – Vi har stålkontroll

 2. Norge må sikre yttergrensen

 3. 40 asylsøkere returnert til Russland - med sykkel

 4. Eli Hagen raser mot Fremskrittspartiet

 5. Carl I. Hagen: – Steng russergrensa øyeblikkelig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder