Siv Jensen i gledestårer etter tilbakegang: – Jeg er så stolt

GRAND HOTEL (VG) Fremskrittspartiet går knapt tilbake fra jubelåret 2013 og forblir etter alt å dømme i regjering.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg er så stolt av dere, sa en tydelig rørt Siv Jensen fra talerstolen klokken 22.45.

– Jeg håper dette går bra. Jeg håper vi kan fortsette å styre også inn i neste tiår, for det fortjener dette landet. Fremskrittspartiet har ikke forandret seg. Vi er fortsatt et utålmodig parti som har mye ugjort, fortsatte Jensen etter å ha tørket noen tårer.

Med 95 prosent av stemmene talt opp ligger Fremskrittspartiet an til å få en oppslutning på 15,3 prosent og dermed 28 mandater – ett mandat færre enn i 2013.

Partilederen brukte tid på å takke Erna Solberg for samarbeidet gjennom fire år, men også de øvrige politiske partiene fikk ros fra Jensen.

Kommentar: Dette er valgets vinner

– La meg få rette en takk til alle våre politiske konkurrenter. Ja, det har vært en tøff valgkamp og et tøft ordskifte, men la oss koste på oss litt raushet for våre konkurrenter, for vi har et godt demokrati og det skal vi være glade for.

Få siste nytt om valget i VGs valgstudio!

Carl I. Hagen: – Siv fortsetter

VG pratet med en rekke sentrale aktører i Frp under valgkvelden mandag kveld. Signalene er klokkeklare: Siv Jensen er fortsatt dronningen i Frp og får sitte så lenge hun vil. Carl I. Hagen sier det rett ut:

– Siv Jensen fortsetter som Frp-leder så lenge hun vil, sier han til VG.

Prognose-tallene har hele kvelden skapt jubelscener i Speilsalen i Grand Hotel i Oslo.

– Så har vi flere gode kandidater som kan ta over når Siv en gang der fremme i tid vil gi seg.

– Sylvi Listhaug?

– Ja, hun er en god kandidat, men jeg vil ikke utelukke at det kan bli andre, sier Frp-kongen som ledet partiet fra 1978 til 2006.

TØRKET TÅRER: Siv Jensen (Frp) var tydelig rørt både før og etter at hun talte til Frps valgvake i Oslo like før klokken 23 mandag kveld. Foto: Terje Bringedal VG

Listhaug: – Veldig stolt

Selv var innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug på partiets vake i Ålesund, der gjør det et meget godt valg. Listhaug vil fra i høst for første gang ta plass i Stortinget som folkevalgt.

– Å overta etter Siv er ingen problemstilling for meg. Hun kommer til å være med veldig lenge, sier Listhaug, som opplevde at partiet økte sin oppslutning fra 20 til rundt 22,8 i Møre og Romsdal.

– Jeg er veldig stolt over det. Jeg tror de viktigste årsakene til at vi har gjort det bra over hele landet, er at vi har fått ned helsekøene, fengselskøene, gitt skattelette, styrt landet stødig gjennom oljekrisen og lost oss gjennom migrasjonskrisen i 2015. Vi har vist at vi kan styre, samtidig som vi er folkelige og kaller en spade for en spade.

GOD KLEM: Per Sandberg og Siv Jensen er begge svært glade mandag kveld. Foto: Terje Bringedal VG

Fornøyd med tilbakegang

– Det er fortsatt en måling, men tallene gjenspeiler min følelse gjennom to måneder reisevirksomhet rundt i landet. Over hele landet har jeg møtt så mye optimisme, så mye positivitet, sier fiskeriminister Per Sandberg etter å ha sett VGs valgdagsmåling.

– 14,7 prosent – hva tenker du om det? Det er jo ikke noe godt resultat for Frp?

– 14,7 for Fremskrittspartiet, det er et godt resultat! Når du tenker på utgangspunktet vårt i 2013 – da vi ble dømt nedenom og hjem, og at vi har vært nede i noen bølgedaler underveis gjennom en tøff tid i regjering, gjennom fire år med utrolig mange tøffe utfordringer med økonomi, migrasjonsbølge og så videre – så 14,7 er et betydelig og godt resultat for Fremskrittspartiet.

Senere prognoser viser altså at Frp ligger an til å få 15,3 prosent oppslutning.

– MDG ligger på 3,8 prosent – hva hvis de vipper opp?

– Det har jo vært diskusjonen i snart fire måneder, hvem er over og hvem er under, så det er fortsatt et spenningsmoment. Men man har jo vært med på denne type valgvaker før, og man vet at utslagene kan variere utover kvelden, sier Sandberg.

JUBLER: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var svært fornøyd da de første tallene kom klokken 21.00. Foto: Terje Bringedal VG

Ved stortingsvalget i 2013 endte Fremskrittspartet med 29 stortingsmandater.

Håper på cognac-feiring

Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i partiet, er strålende fornøyd med tallene som peker mot fortsatt borgerlig regjering.

– Hvis dette blir resultatet – hva sier du da?

– Da er det nesten så denne svære kroppen skulle tatt stiften! Da skal jeg reise hjem til Ålesund i morgen kveld og åpne den beste konjakken jeg har for å feire. For dette er bare et helt fantastisk resultat for Frp!

– Blir det champagne i kveld?

– Det blir det i alle fall! Og mer til!

Satset på to saker

Frp har satset knalltøft på to saker i årets valgkamp: Innvandringsmotstand og skattelette. Det er to tradisjonelle vinnersaker for partiet, som i år har bidratt til å ta partiet fra 12-tallet i gjennomsnitt på meningsmålingene (Poll of polls) i mars/april, til 14,6 i august og september – og nå altså over 15 prosent på de siste prognosene.

Selv om de fleste vet at partiet ikke kan få gjennomslag verken for å fjerne den kommunale eiendomsskatten eller å kutte skattene med 50 milliarder kroner, har det underbygget bilde av at Frp er partiet du bør stemme på hvis du vil ha lavere skatt.

Og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har vært så aktiv i innvandrings-manesjen, at hun ikke bare tidvis, men ofte, har satt partileder Siv Jensen i skyggen.

MOR OG STØTTESPILLER: Monica Kjelsberg møtte opp for å heie frem datteren Sin Jensen. Foto: Terje Bringedal VG

Listhaug blir av mange ansett som den natulige arvtakeren til Jensen.

Skjult maktkamp: Listhaug var klar for å bli nestleder

Selv om Lishaug har mange år bak seg i politikken, har hun aldri vært valgt av folket tidligere. Det endrer seg i kveld. Ved dette valget er hun førstekandidaten på Frps liste i Møre og Romsdal, der partiet ser ut til å få mer enn 22 prosent av stemmene.

INTERVJUES: Både Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg (Frp) var blant de mange populære intervju-objektene på Fremskrittspartiets valgvake. Foto: Terje Bringedal VG

Vurderingen av Frp de siste årene er at de har klart seg overraskende godt: Mange har ventet på at partiet skulle bli truffet av samme smellen som SV gikk på da de inntok regjeringskontorene og etterhvert opplevde stor slitasje.

Forsker: Dette har vært småpartienes valgkamp

Frp nådde 10,4 prosent som bunn på målingene i mars 2015, men har aldri vært under den magiske ti-grensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder