UNDER ANKESAKEN: Rune Øygard lot seg avbilde da ankesaken gikk for Eidsivating lagmannsrett på Hamar i mai i år. Foto: GEIR OLSEN/NTB SCANPIX

Øygard møtte til soning

Må feire jul i fengsel

Rune Øygard (54) har startet soningen ved Ullersmo fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han ble fraktet til fengselet i Ullensaker kommune på Romerike ved 16-tiden i dag, får VG opplyst.

Det skal ha vært politiet som kjørte den tidligere Ap-ordføreren i Vågå inn til soningen. Øygard skulle opprinnelig ha møtt til soning tirsdag denne uken.

(NB: I ettertid har det vist seg at dette er feil. Øygard ble ikke fraktet av politiet .)

Fengselsleder ved Ullersmo fengsel, Tom A. Enger, vil hverken bekrefte eller avkrefte at Øygard har kommet inn til soning. På generelt grunnlag bekrefter han imidlertid at politiet vil følge en person til fengselet dersom vedkommende ikke har møtt opp til riktig tid.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen bekrefter overfor Aftenposten at Øygard møtte til soning klokken 16 onsdag. Hun sier at han kom seg dit på egenhånd etter avtale med fengselsdirektøren på Ullersmo.

Må vente på permisjon

I september i år skjerpet Høyesterett straffen som Rune Øygard må sone etter at lagmannsretten fant ham skyldig i seksuell omgang med en jente under 16 år.

Ifølge dommen fra lagmannsretten dreier det seg om rundt 50 samleier over en periode på 22 måneder. Høyesterett satte straffen til to år og tre måneders ubetinget fengsel.

Det vanlige er at innkallelse til soning skjer innenfor en tremånedersperiode etter at rettskraftig dom foreligger.

Øygard må etter vanlig praksis sone en tredjedel av straffen på to år og tre måneders fengsel i lukket avdeling før han i det hele tatt kan søke om permisjon. Det betyr ni måneder før han kan besøke sin hjembygd igjen.

- At man må sone en tredjedel før man kan få permisjon er riktignok ikke et absolutt krav, men det skal litt til før man fraviker denne praksisen, har leder av Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, tidligere uttalt til VG.

Venter på erstatning

I tillegg til fengselsstraffen ble Rune Øygard dømt til å betale den fornærmede jenta 120.000 kroner i erstatning. I september gikk fristen for å betale ut, men bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal forventer at jenta snart skal få pengene hun har krav på.

- Vi har sendt en søknad til Kontoret for voldserstatning, og venter svar i disse dager. Det statlige kontoret krever inn pengene fra Øygard, og av erfaring skal det ikke ta så lang tid, sa Hjortdal til VG tirsdag.

VG møtte Øygard samme dag som Høyesterett skjerpet straffen mot ham. Da sa han at han ikke hadde tenkt over at han sannsynligvis måtte i fengsel før jul.

- Jeg har ikke tenkt i de baner i det hele tatt. Jeg forholder meg fortsatt ikke til noe fengsel. Jeg har aldri vært i et fengsel, og kjenner knapt noen som har vært der.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder