Politiet: Søstrene kan ha passert grensa til Syria * Broren: Jeg er bekymret

LAGT I RUNIER: Her forsøker lokalbefolkningen i Aleppo i Syria å slukke en brann på en bensinstasjon etter harde gatekamper mellom opposisjonen og regjeringsstyrkene i helgen. Foto: AFP

Sjekker datamaskin etter Syria-spor

Politiet i Asker og Bærum har tatt beslag i datamaskinen til en av søstrene fra Akershus som fortalte familien at de ville reise til Syria for å bidra i det krigsherjede landet.

  • Rolf J. Widerøe
  • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

De to søstrene på 16 og 19 år ble meldt savnet av familien sist torsdag etter at faren mottok et avskjedsbrev fra døtrene på E-post. I brevet beskriver søstrene hvordan muslimene angripes fra alle kanter og at de ønsker å være til stede i Syria og bidra der de har mulighet.

Tatt flere beslag

- Vi har informasjon som bekrefter familiens bekymring og det er sannsynlig at de har tatt seg til grensa eller kommet seg over grensa til Syria, sier kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo ved Asker og Bærum politidistrikt til VG.

KRIMINALSJEF: Nina Karstensen Bjørlo ved Asker og Bærum politidistrikt. Foto: TROND SOLBERG

Etter det VG får opplyst, har politiet tatt beslag i en av søstrenes datamaskiner for å kartlegge hvem de har vært i kontakt med før reisen og for eventuelt å avdekke om utenforstående har bidratt i planleggingen og organiseringen - samt et motiv for reisen.

- Elektroniske spor er en del av etterforskningen, men jeg ønsker ikke å kommentere detaljer. Vi har sikker informasjon om hvordan de har tatt seg til Tyrkia, sier Bjørlo.

Kan holde igjen den yngste jenta

Familien kom til Norge fra Somalia i 2000 og er ikke spesielt religiøse. 19-åringen skal imidlertid ha blitt mer radikal den siste tiden. Hun begynte blant annet å iføre seg niqab.

Dersom politiet får kontakt med jentene og møter dem før de eventuelt krysser grensa til Syria, har de kun anledning til å holde igjen 16-åringen.

- Personer under 18 år er ikke myndig, og da er det foreldrene som har ansvaret og vi kan ta vedkommende med hjem til Norge, sier kriminalsjefen.

- Hvordan vil dere forholde dere til storesøsteren på 19 år?

- Hun er myndig, men vi vil be om en underretning om oppholdssted og forsikring om at hun er der frivillig og ikke under tvang, svarer Bjørlo.

Politiet i Asker og Bærum ber om tips fra personer som kan bidra til å lokalisere de to søstrene.

Familien har kun vært i dialog med søstrene via Facebook før helga, men siden har de ikke fått svar på sine mange spørsmål.

Broren: Fikk bilde av eksklusiv mat

- Jeg er bekymret. Det er søstrene mine, og jeg vet ikke hva jeg kan gjøre, sier broren til VG.

Han har ikke hørt noe fra søstrene sine siden lørdag kveld da han mottok et bilde på fototjenesten «Snapchat» på telefonen sin. Bildet viste en tallerken med eksklusiv mat og var tatt på en restaurant, ifølge broren.

- Men søstrene mine var ikke på bildet, sier han.

Mer om

  1. Syria

Flere artikler

  1. Slik reiste søstrene mot Syria

  2. Faren (38) til VG: - Jeg tror jentene mine fortsatt er i Tyrkia

  3. Politiet: Norske søstre observert på grensen til Syria

  4. Faren til Syria-søstrene har dratt inn i Syria

  5. Faren til Syria-søstrene: Har møtt jentene i Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder