HOLDER HEMMELIG: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) får full støtte fra statsminister Erna Solberg (H): Hun slipper å offentliggjøre sine kundelister fra First House. Foto: TERJE BRINGEDAL

Erna Solberg: Listhaugs kundelister forblir hemmelige

Statsminister Erna Solberg (H) har nå skrevet det endelige avslaget til opposisjonens forsøk på å få offentliggjort landbruksminister Sylvi Listhaugs (Frp) kundelister fra First House.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I svarbrevet til SV-nestleder Bård Vegar Solhjell skriver Solberg onsdag ettermiddag at hun - på grunn av taushetsplikten om forretningsforhold i forvalgtningsloven - ikke kan gi ut opplysningene som opposisjonen har krevd.

Solhjell sier at SV nå vil gå videre med saken og varsler at de vil fremme lovforslag som skal sikre fremtidig åpenhet, dersom stortingsflertallet er enig:

- Jeg er skuffet over avslaget fra statsministeren. Det ville ha sikret fremtidig åpenhet rundt slike kundelister. Men vi vil nå søke samarbeid med partier som et enige med oss, om slike lovforslag, sier Solhjell til VG.

Lovforslag
Både Ap og SV har sagt at de vil vurdere å støtte lovendringer for å sikre åpenhet om tidligere kundeforhold hos regjeringsmedlemmene.

Solberg har innhentet råd fra Lovavdelingen i Justisdepartementet før hun onsdag ettermiddag skrev svaret til Solhjell.

«Jeg har forståelse for at allmennheten ønsker innsyn i denne typen opplysninger», skriver Solberg, men fortsetter:

«Det er viktig at private kan stole på at forvaltningslovens regler om taushetsplikt respekteres.»

PR-nei
Landbruksdepartementet har tidligere også bedt First House om lov til å offentliggjøre kundelistene. Men PR-byrået avviste dette og uttalte da at offentliggjøring av kundelistene kunne skade selskapet.

VG-kommentator Frithjof Jacobsen; Furt House

Sivilombudsmannen også har hatt en klage fra Dagsavisen liggende på vent mens Justisdepartementet har vurdert spørsmålet. Avisen har klaget på et avslag fra Landbruksdepartementet om innsyn i kundelisten.

- Jeg har nettopp fått avgjørelsen overlevert meg - jeg vil gjerne lese den grundig og vil derfor vente med å gi min redegjørelse i saken til torsdag klokken 11, sier sivilombudsmannen Arne Fiflet til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder