FLOM: Ødeleggelsene i Kvam er enorme etter Stoåa og Vesleå gikk over sine bredder. Over 150 mennesker er evakuert. FOTO: STIG HAUGEN

Beboer i Kvam: - Hele bygda er delt i to

Dramatisk utvikling i Gudbrandsdalen

Vitner til flommen i Kvam beskriver situasjonen som forfredelig. Politiet diskuterer med kriseteamet om de blir nødt til å tvangsevakuere folk.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Kvam sentrum ble onsdag kveld oversvømt av vannmassene fra elvene Stoåa og Vesleå. Antallet evakuerte har økt fra 113 til 154 sent onsdag kveld, ifølge GD.no.

Henning Kamp er bosatt midt i sentrum av Kvam. Han mener flommen er den verste som har vært, med adskillig større vannmengder enn noensinne.

- Det er helt forferdelig. Hele bygda er delt i to, og det er umulig å komme seg fra den ene enden av bygda til den andre - hverken til fots eller med bil. Vannet pisker meterhøyt over husveggene, og E6 er nærmest som en elv, forteller han til VG like før klokken 23.00 onsdag kveld.

Ifølge Kamp sirkulerer det politihelikopter over huset hans.

- Det har foreløpig ikke gått noen hus, men flere er i ferd med å rase, forteller han.

FANGET: Kvam sentrum var onsdag kveld oversvømmet av vann fra elevene Storeåa og Vesleåa. Bildet ble tatt like før kl. 22. Foto: Henning Kamp

Ute av kontroll

Kommunen beskriver situasjonen i bydga som «ille».

- Deler av Kvam er i stor trøbbel, elven Storåa er ute av kontroll, og det er en svært krevende situasjon, sier administrasjonssjef i Nord-Fron kommune, Arne Sanbu, til VG.

- Vi hadde en kjempealvorlig situasjon i Kvam for to år siden, og dette ser ut til å bli minst like ille.

E6 er nå stengt, og i 21-tiden onsdag kommer det ingen hverken inn eller ut av den lille bygda.

Det har ført til at brannvesenet har vanskeligheter med å komme frem.

- Det er store problemer med å få utrykningskjøretøyet på plass, fordi E6 er stengt flere steder, beredskapsleder i Midt-Gudbrandsdalen, Peer Kleiven.

Han forteller at hele Gudbrandsdalen er hardt rammet av flommen, og at skadeomfanget er enormt.

DRAMATISK: 154 personer er hittil evakuert i Kvam, og kommunen frykter reprise av flommen i 2011. Foto: Tone Sidsel Sanden / Dølen

Journalist: - Vannet fosset inn

Reporter i lokalavisen Dølen og beboer i Kvam, Tone Sidsel Sanden, ble evakuert for kort tid siden.

- Det var ordentlig dramatisk. På noen få minutter fosset vannet inn over gårdsplassen vår. Plutselig var veiene som elver, det er enorme krefter i sving, forteller Sanden.

Huset hennes ble ikke berørt av flommen i 2011, men vannmassene er ifølge reporteren onsdag langt større enn for to år siden.

- Hele boligfeltet er fylt med vann. Dette er ille for Kvam, sier hun.

STORE VANNMASSER: Kommunen frykter reprise av flommen som herjet Kvam i 2011. Dette bildet ble tatt i går kveld. Foto: Henning Kamp

Politiet: Kan tvangsevakuere
Kommunikasjonsrådgiver i Gudbrandsdalen politidistrikt Gunnhild Olstad opplyser til VG at situasjonen i Kvam er uavklart.

- Vi har alle tilgjengelige mannskap ute nå, for å sikre at vannmassene ikke skal utgjøre en fare for liv og helse. Vi samarbeider med kriseteamet om det er nødvendig med tvangsevakuering. Vi vet foreløpig ikke om vannet er stigende eller synkende, sier Olstad.

Regnet lavet fremdeles ned i 22.30-tiden onsdag kveld.

- Veldig mange veier er stengte. Vi jobber tett sammen med kommunen, for å sikre veisperringer og lede trafikken, sier hun.

Politiet oppfordrer folk i området om å sette fra seg bilen, og holde seg mest mulig i ro.

Utrygt på veiene

- Folk bør ikke bevege seg på veien i Gudbrandsdalen nå. Trenger de bil for å komme seg hjem, bør de heller sove der de er. Det er svært utrygt på veiene nå, og det kan for eksempel rase sammen broer eller komme plutselige oversvømmelser. Man bør i det hele tatt tenke seg godt om før man beveger seg utendørs i hele Gudbrandsdalen.

Olstad sier til VG at det ikke har kommet inn opplysninger om at noen er skadet som følge av flommen.

Kvam er et tettsted i Nord-Fron kommune i Oppland med rundt 800 innbyggere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder