Helse- og omsorgsminister Bent Høie (bilde) skal snakke om prioriteringer i Helsevesenet, og besøker i den anledning fastlege Randi Solveig Ofstad på Iladalen legekontor. ?FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto:Frode Hansen,VG

Høie om kylling: – Følg vanlige hygieneregler

– Det er ikke farlig å spise norsk kylling, så lenge man overholder hygienereglene på kjøkkenet, sier helseminister Bent Høie (H).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag ble det kjent at rundt halvparten av kyllingene i Norge er smittet av en ny type antibiotikaresistent bakterie. Bakterien kan smitte over på mennesker, og gjøre legenes reserveantibiotika ubrukelig.

Helseminister Bent Høie (H) understreker at Mattilsynet og Folkehelseinstituttet anser det som trygt å spise kylling, såfremt man følger de vanlige hygienereglene. Han advarer mot å spre ubegrunnet frykt, og mener det ikke er grunnlag for å innføre risikomerking.

– Antibiotikaresistente bakterier er som andre bakterier, de sitter på utsiden av kjøttet og dør når kjøttet stekes, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland.

Høie jobber sammen med landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) med å få mer kunnskap om kyllingfôr som inneholder medikamentet Narasin.

BAKGRUNN:Slurver med kyllingen på kjøkkenet

– Vi jobber for å se på hvordan man kan unngå at norsk matproduksjon blir en kilde til antibiotikaresistens, sier Høie.

Slår alarm

Funnet av en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk slaktekylling får leger og fagfolk til å slå alarm. Bruken av kinoloner er i dag forbeholdt pasienter med kompliserte og alvorlige infeksjonssykdommer. Når bakteriene blir motstandsdyktige, virker ikke medisinen som skal bekjempe infeksjonen.

EKSPERT SVARER:Hva er tryggest: Høna eller egget?

– Vi ønsker å ha denne medikamentgruppen i beredskap. Det er en veldig viktig backup for oss, sier professor i mikrobiologi Gunnar Skov Simonsen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

– Dersom kinoloner slutter å fungere, kan kompliserte infeksjonssykdommer få et dødelig utfall, advarer Simonsen.

– Alvorlig

SV mener kyllingsmitten er så alvorlig at regjeringen straks må sette i verk tiltak. Også Senterpartiet er bekymret. Allerede i begynnelsen av oktober sendte Senterpartiets Geir Pollestad og Liv Signe Navarsete et representantforslag der de foreslår at regjeringen i løpet av våren 2015 fremmer en handlingsplan mot utbredelse av antibiotikaresistente bakterier i mat og dyr.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) sier regjeringen allerede har igangsatt tiltak mot antibiotikaresistente bakterier i norsk slaktekylling.

Hun sier det i statsbudsjettet er varslet en opptrapping av innsatsen mot antibiotikaresistente bakterier, blant annet ved at forskning på antibiotikaresistens blir et prioritert område i 2015.

Under oppsikt

Listhaug sier at det også blir en styrket overvåking av kyllingproduksjonen for å holde situasjonen under oppsikt.

– Og det er viktig. Det vi trenger mer av nå, er kunnskap for å vite hvilke tiltak som bør iverksettes når det gjelder kyllingproduksjon – utover det som allerede er gjort fra næringens side. Og de har tatt tak i dette på flere måter, blant annet for å hindre import av infisert avlsmateriale, sier Listhaug.

Ifølge ministeren er det en dårlig idé å slakte den kyllingen som er smittet, som flere har foreslått.

– Det vil føre til at vi må importere kjøtt fra utlandet som kan ha flere antibiotikaresistente bakterier i seg enn det vi har i egen produksjon, sier Listhaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder