TILBAKE I FULL JOBB: Arvid Haukås er én av de mange det går bra med etter prostatakreft. Han var tilbake i full jobb som manager i Trygve Tønjum Import AS fire uker etter operasjon. Foto: TOR ERIK MATHIESEN

- Jeg synes utrolig synd på dem

Tidligere prostatakreftpasient Arvid Haukås synes det er tragisk at 26 menn ikke fikk kreften fjernet som planlagt ved Ahus.

May Linn Gjerding
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han reagerer også på at kvalitetsforskjellen på kreftbehandling er så varierende fra sykehus til sykehus i Norge. To av tre fikk ikke kreften fjernet som planlagt ved Ahus. Oslo universitetssykehus kan derimot vise til knallresultater.

For første gang kan du få en pekepinn om kvaliteten på kreftoperasjoner i hele Norge - sykehus for sykehus.

To av tre fikk ikke kreften fjernet som planlagt ved Ahus. Det kan gi redusert levetid. Det viser den ferske årsrapporten fra Kvalitetsregisteret for prostatakreft 2013.

STOR OVERSIKT: Sjekk kvaliteten på prostatakreft-operasjoner over hele landet

- Det er jo veldig tragisk at det er så store forskjeller. Jeg synes utrolig synd på dem som opplevde å ha kreftceller igjen i kuttflaten etter operasjonen, sier Arvid Haukås (58) som i dag er styremedlem i Prostatakreftforeningen.

**Akershus universitetssykehus (Ahus) skiller seg markant ut fra de andre sykehusene i Norge som opererer prostatakreftpasienter.

LES OGSÅ: OUS glade for knallresultater på prostataoperasjoner

**Tabellen bygger på de siste tilgjengelige tallene fra 2009 og 2010 som nå for første gang er publisert.

**18 sykehus i Norge utfører kirurgi ved prostatakreft.
Landsgjennomsnittet for ufri rand ligger på 30 prosent.

**OUS kommer aller best ut i denne oversikten. Ved OUS hadde bare 13 prosent kreftceller igjen i kuttflaten etter operasjonen.

Haukås vet selv følt på kroppen hva prostatakreft innebærer, og han har gjennomgått vellykket behandling. Mannen mener at det er for mange som opererer prostatakreft.

- Det burde ha vært sentralisert til seks-syv sykehus, sier 58-åringen.

Selv ble han operert for prostatakreft på Haukeland universitetssjukehus i 2009.

- De brukte robot under operasjonen, og det var ingen kreftceller igjen etterpå. Jeg er veldig fornøyd med behandlingen jeg fikk på Haukeland, sier Haukås.

Han fikk imidlertid tilbakefall i fjor, tre år etter operasjonen. Da fikk han ny behandling og er i dag kreftfri. Arvid Haukås er i dag helt frisk og rask.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder