TALSMANN: Daværende fungerende biskop i Hamar bispedømme Sevat Lappegard sammen med Kong Harald under markeringen av Lunner kirkes 850-årsjubileum i 2006. Nå er Lappegard prost i Sør-Østerdal prosti og talsmann for Stor-Elvdal kirkelige fellesråd, som anmeldte den underslagssiktede tidligere kirketjeneren. Foto:Knut Falch,NTB scanpix

Prost om underslagssak: – Forkastelig at slikt skjer

Sevat Lappegard, prost og talsmann for Stor-Elvdal kirkelige fellesråd, synes kirkevergesaken i Hedmark er trist.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG meldte torsdag at en mannlig tidligere kirkeverge fra Hedmark er tiltalt for underslag og økonomisk utroskap.

Mens det påståtte underslaget lyder på nesten én million kroner, skal kirkevergen ifølge tiltalen også ha begått økonomisk utroskap med nesten det dobbelte.

Den tidligere kirkevergen ble anmeldt til politiet av Stor-Elvdal kirkelige fellesråd i november 2012, etter at et revisjonsselskap hadde avdekket store avvik mellom årsregnskapet og innestående på kontoene til fem ulike menighetsråd.

– Beklagelig

– At menighetenes konti var tomme var bakgrunnen for anmeldelsen av kirkevergen, sier fellesrådets talsmann, prost Sevat Lappegard, til VG.

Les også: Kirketjener laget trapp av gravsteiner

Han forteller at helt siden de sendte ut en pressemelding om anmeldelsen for over to år siden har det kommet henvendelser fra personer som lurer på hvor penger som er donert til kirken er blitt av.

Fredag skrev VG om Inga Karoline Berg, som på sin 100-årsdag i 2007 donerte 250.000 kroner til restaurering av Sollia kirke i sin barndoms bygd. De pengene skal nå være tapt, og den siktede kirkevergen knyttes til det påståtte underslaget.

Les hele historien om den gavmilde kvinnen her

– Dette er veldig trist og ikke bare beklagelig, det er forkastelig at slikt skjer. Dette er fellesskapets midler som gode mennesker har skaffet til veie, med gaver, innsamlinger og lotterier, slik som mye frivillig aktivitet drives.

OMFATTENDE SAK: Hedmark politidistrikt har etterforsket saken mot den tidligere kirkevergen siden 2012. Her politihuset i Hamar. Foto:Geir Olsen,VG

– Har dere hatt gode nok rutiner?

– Det er vanskelig å kunne si at det er noe feil med rutinene. Det er slikt som kan oppstå i offentlige systemer som et kirkelig fellesråd er, og utro tjenere kan utnytte et slikt system. Men det er veldig beklagelig at dette kunne pågå i ti år, og det burde selvsagt vært oppdaget tidligere, sier Lappegård.

– Har ryddet opp

Nå avventer det kirkelige fellesrådet utfallet av den kommende rettssaken før de tar stilling til hvem som skal bære et eventuelt tap.

– Kan man stole på at pengegaver som blir gitt til menighetene i Stor-Elvdal i dag går til det formålet de skal?

– Selvsagt. Driften i Stor-Elvdal er nå helt normal. Fellesrådet har etter 2012 gjort en god jobb med å rydde opp og avklare økonomiske forhold, sier han.

Ikke tatt stilling til straffskyld

Ifølge politiet har kirketjeneren erkjent noen av de faktiske forhold. Da saken ble kjent for offentligheten i 2012 hevdet kirkevergen overfor Østlendingen sin uskyld.

«Min kommentar er at alle midler er benyttet til kirkelige formål, noe som også kan dokumenteres. Jeg har ikke beriket meg selv på kirkens bekostning. Jeg gir ingen flere kommentarer før saken er avsluttet,» skrev han i en tekstmelding til avisen.

– Vi har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, har mannens forsvarer, advokat Ida Andenæs, sagt til VG.

Hun har ikke ønsket ikke å kommentere saken utover det, herunder om mannen har erkjent faktiske forhold slik politiet hevder.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder