STILLE FØR STORMEN: Gardermoen var lørdag kveld ikke preget av streiken i Norwegian. Fra venstre: Anne-Grethe Hagenes, Stig Hagenes, Simon Hagenes og Sondre Hagenes var på vei hjem til Bergen etter ferie i Innsbruck, Østerrike. Fra onsdag kan streiken bli trappet opp og passasjerene må regne med forsinkelser og kanselleringer på mange Norwegian-avganger. Foto:Sandblad Mattis/VG,

Disse Norwegian-rutene blir hardest rammet av pilotstreiken

GARDERMOEN/OSLO(VG) Onsdag streiker 650 Norwegian-piloter. Passasjerer i Norge, Sverige og Danmark blir hardest rammet.

 • Anne Stine Sæther
 • Anders Park Framstad
 • Ingvild Sagmoen
 • Mattis Sandblad

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi må forvente forsinkelser og forstår at passasjerene blir usikre. Men vi mener de bør ha is i magen også for reiser noen dager fram i tid. Vi jobber med å få programmet til å gå så normalt som mulig, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Lørdag ble 70 piloter i Norwegian Air Norway tatt ut i streik. VG var på Gardermoen lørdag kveld. Da gikk flytrafikken som normalt.

Hovedtyngden av pilotene som ble tatt ut i streikt søndag, har tilhold på norske baser, men fem av dem er hjemmehørende i København, og et par på Arlanda. Selskapet svarte med å sette inn piloter som normalt jobber i administrasjoner, piloter fra andre Norwegian-selskaper og piloter som leies inn ved behov.

STOKKER OM: Norwegian legger en omfattende pilot-kabal og stokker om ruter for å få et mest mulig normalt flyprogram. Onsdag kommer den stoer utfordringen når 650 piloter skal streike. Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen sier at det viktigste er å ivareta passasjerene på best mulig måte. Foto:Norwegian,

– Det har vært noen mindre forsinkelser i dag, men vi gjennomførte flyprogrammet omtrent som normalt. Vi planlegger for å gjennomføre programmet også mandag. Vi kommer til å leie inn og omrokkere egne piloter og kanskje slå ruter sammen i dagene framover. Det viktigste for oss nå er å ivareta passasjerene på best mulig måte, sier Sandaker-Nielsen.

Rammer hardest i Skandinavia

Norwegians program har rundt 500 flyvninger daglig. Flyene har fra 291 til 186 seter. Selskapet disponerer totalt 1300 piloter. 700 av dem tilhører baser i Norge, Sverige eller Finland.

Disse flyvningene vil kunne rammes hardest ved en opptrapping:

Ruter internt i Norge, Sverige og Danmark og ruter mellom byer i disse tre skandinaviske landene. Dette er ruter som bemannes av piloter som har base i Skandinavia.

Ruter mellom Norge, Sverige og Danmark og land i Europa minus Spania, England og Finland.

Disse flyvningene rammes i mindre grad:

Norge (Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Ålesund)- London: De fleste pilotene som flyr disse rutene har base i London og er ikke en del av Norwegian Air Norway, selskapet som er i streik.

Ruter mellom Norge og Spania: De fleste pilotene som flyr disse rutene har base i Spania og er heller ikke en del av Norwegian Air Norway.

Oslo-Helsinki: Pilotene har base i Finland og er ikke en del av Norwegian Air Norway.

Oslo-Bangkok: Rammes i mindre grad fordi pilotene har base i Bangkok og ikke er blant de streikende pilotene.

Oslo-Fort Lauderdale, Oslo-Orlando og Oslo-New York: Rammes i mindre grad fordi pilotene har base i Bangkok. De er også utenfor det streikende datterselskapet.

Passasjerrettigheter

Har du betalt ekstra for å kunne booke om billetten, er det kanskje tiden for å gjøre det nå. Men har du billigbillett, får du ikke rettigheter før reisen din blir kansellert.

FORBRUKERRÅD: Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet anbefaler flykalkulatoren når fly blir forsinket eller kansellert. Der kan passasjerene enkelt finne ut hva slags kompensasjon de har krav på. Foto:Forbrukerrådet,

– Kommer det beskjed om at avgangen er innstilt, kan du enten få billetter til en senere reise eller pengene tilbake, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

Der ønsker man at flyselskapene skal være mye mer offensive med å informere passasjerene om rettigheter.

– Vi synes selskapene er for hemmelighetsfulle i forhold til å fortelle hva du har krav på. Det har vi sagt i klare ordelag, sier Skogly.

Dette er informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian helt uenig i.

– Vi er opptatt av å informere våre reisende om deres rettigheter. Vi deler ut informasjon til passasjerene på flyplassen i tillegg til at vi i alle forsinkelsesmeldinger på sms inkluderer en lenke til en side som viser hvilke rettigheter du har. Denne har vi faktisk fått gode tilbakemeldinger fra Forbrukerrådet på, sier han.

Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet oppfordrer forbrukeren til gå inn på Forbrukerrådets kalkulator.

Der vil du med et tastetrykk kunne finne ut av dine rettigheter.

Dette har du krav på

Passasjerer som velger å stole på at Norwegian klarer å gjennomføre flyvningene de neste dagene, bør møte opp på flyplassen med en stor posjon tålmodighet. De bør også ha mobilen på. Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian forsikrer at det ved forsinkelser eller kanselleringer vil bli sendt ut sms til passasjerer som har registrert mobilnummeret hos Norwegian.

Får du et avreise tidspunkt, men likevel må vente, skal Norwegian betale maten din:

Forsinkelser på under 2 timer: Du har ingen rett på kompensasjon.

2 timer: For flyginger på 1500 kilometer eller mindre får du rett på mat og drikke som står i «rimelig forhold til ventetiden».

Er det så sent på kvelden at forsinkelsen forflytter avreisen til neste dag, skal du få gratis overnatting på hotell med gratis transport til og fra hotellet.

3 timer: Den samme retten til mat, drikke og hotellovernatting inntreffer for flyginger over 1500 kilometer innenfor EU/EØS, og distanser under 3500 kilometer utenfor EU/EØS.

4 timer: Retten til mat, drikke, og hotell inntreffer for reiser over 3500 kilometer utenfor EU/EØS.

Ellers samme rettigheter som beskrevet over.

5 timer: Du nå kreve å få pengene tilbake for ubenyttet billett, men også for en billett du har brukt dersom flygingen ikke lenger tjener formålet i din opprinnelige reiseplan. I tillegg har du krav på returflyging til opprinnelig startsted.

Viktig å huske: Takker du ja til å få billettpengene tilbake, har du ikke lenger krav på mat, drikke eller hotellopphold.

Kansellert: Alle rettigheter over gjelder. I tillegg til å kreve tilbake penger for ubenyttet billett, har du nå krav på å bli booket om til første ledige avgang til det endelige reisemålet, eller på en senere dato etter ditt eget valg.

Dette er de uenige om

Pensjon: Norwegian ønsker at pilotene skal over på innskuddspensjon. De mener den nåværende ordningen er en særordning – både i Norwegian og at den ikke er i tråd med samfunnsutviklingen generelt – og at den er for dyr for selskapet. Parat opplyser at pilotene har vært villige til å drøfte pensjonsordninger med selskapet.

Antall arbeidsdager: Norwegian ønsker å innføre et «tak» 144 fridager per år, med fem ukers ferie. Ifølge selskapet ligger snittet i dag på 188 fridager per år inkludert 26 såkalte «plukkdager».

Større fleksibilitet: Norwegian ønsker å fjerne ordningen flere av pilotene i dag har, med fem dager på jobb etterfulgt av fire fridager. De ønsker også mer fleksibilitet i hver «arbeidsbolk».

Lønn: Norwegian ønsker at pilotene skal omfattes av generell lønnsfrys i selskapet, ikke inkludert lønnsstigen som sikrer pilotene en økning på 2,5 prosent per trinn per år.

Forsikring: Selskapet ønsker at den såkalte «Loss of License»-forsikringen reduseres fra 60G til 30G. Dette er en forsikring som slår inn dersom en pilot av helsemessige årsaker ikke kan fly mer. Denne ble justert opp for noen år siden, og ledelsen mener at den gir selskapet store ekstra kostnader. 60G tilsvarer omtrent 5,3 millioner kroner.

Les også

 1. Fare for storstreik i Norwegian

  Parat varsler oppsigelse av 700 piloter.

Mer om

 1. Reiseliv
 2. Norwegian
 3. Luftfart
 4. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. 12 ting du må vite om pilot-streiken

 2. Norwegian nekter egenmelding: – En underlig reaksjon

 3. Norwegian vil ha inn Riksmegler i forhandlingene

 4. SAS-ansatte får sparken om de ikke møter på jobb

 5. Rammet av Norwegian-streiken: To dager forsinket hjem til Trondheim

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no