Bli med inn i Fellowes nye herskapsverden: Belgravia

BELGRAVIA: Dette er ikke Downton, men Belgravia! Bare et steinkast fra Buckingham Palace, og bak dørene til noen av Londons mest ærverdige hus, regjerer skandaler og intriger i Julian Fellowes nye herskapshistorie. Foto/ill.: Lindy Woodhead and Imogen Edwards-Jones

Ny serie fra Downton Abbey-skaperen

Mannen bak «Downton Abbey», Julian Fellowes (66), kommer nå med en bokserie fra 1800-tallets London - som lanseres digitalt kapittel for kapittel.

  • Camilla Norli

Artikkelen er over fire år gammel

HVILER IKKE: Julian Fellowes (66) har definitivt ikke lagt inn årene etter at siste episode av suksess-serien «Downton Abbey» ble sendt i fjor. I hjemlandet har han akkurat hatt premiere på en ny TV-serie, «Doctor Thorne», til uken lanseres det digitale bokprosjektet «Belgravia» - og han skriver på en ny stor dramaserie for NBC/Universal, «The Gilded Age» - satt til New York på slutten av 1800-tallet. Foto: Kevin Day (c) The Orion Publishing Group

Første kapittel av «Belgravia» lanseres i England i neste uke, mens her i Norge jobber nå Gyldendal på spreng for en norsk første kapittel-lansering 5. juni. Norge er bare ett av mange land som har sikret seg rettighetene til Julian Fellowes storsatsing – som forlaget Orion mener kommer til sprenge grenser når det gjelder lesing av bøker digitalt.

– Dette prosjektet representerer det neste utviklingstinnet i digital historiefortelling. Vi har ikke sett noe lignende som dette før i bokbransjen – i alle fall ikke i kommersiell skala. Vi tror «Belgravia» vil åpne opp nye horisonter for digital publisering – og for lesere og lesingen generelt, sier Jon Wood i Orion.

TV-anmeldelse: Siste sesong av Downton

Kapittel for kapittel

Uke for uke slippes kapittel for kapittel av «Belgravia» online, og Julian Fellowes sier i en pressemelding fra forlaget at han har vært fascinert av ideen helt fra begynnelsen:

– Å slå sammen tradisjonene fra viktoriatidens romaner med moderne teknologi, gir leseren mulighet til å kunne involvere seg i karakterene, i bakgrunnen for historien og den verdenen der dette utspiller seg, på en helt annen måte enn det som har vært mulig før. For meg er det både et mål og et eventyr å kunne skrive innenfor denne sterke historiefortellertradisjonen, sier Fellowes og sikter til blant annet Charles Dicksons som startet sin skjønnlitterære forfatterkarriere med føljetongene som ble kjent som «Pickwick-klubben».

Downton-abstinenser?

Etter at en av tidenes største TV-suksesser, «Downton Abbey», ble avsluttet i fjor, venter fortsatt desperate fans på nyheter rundt en eventuell «Downton Abbey»-film en spin off-serie eller hva som helst. Nå kan tomrommet og de verste abstinensene kanskje fylles for noen når Julian Fellows på ny tar oss med til det britiske aristokratiets gode dager, og igjen får vi historien til både herskap og tjenere, til både over- og underetasjen.

Det ligger i kortene at bokprosjektet også kan ende opp som TV-serie.

Nå skal vi lenger tilbake i tid, til 1840-tallet, og vi skal til Londons fasjonable Belgravia – til de fantastiske, og på den tiden helt nye, husene – som ligger bare et steinkast fra Buckingham Palace. Vi møter to familier; en nyrik familie som har gjort store penger på handel, og en av Englands mest ærverdige og prominente familier.

Hele historien åpner 25 år tidligere – på et av historiens mest kjente ball: Ballet hertuginnen av Richmond holdt for hertugen av Wellington i Brüssel den 15. juni 1815 – rett før slaget ved Waterloo. På ballet skjer det noe som får betydning for de to nevnte britiske familiene – og konsekvensene av denne hemmeligheten er fortsatt store.

– Vi får være med inn bak dørene til disse familiene i Belgravia 25 år senere, og det er en fantastisk fortelling om to familier og intrigene som oppstår mellom dem. Det er selvsagt også mye romantikk og forviklinger, og i tillegg er det skikkelig godt litterært håndverk. Her på forlaget venter de som har fått lese starten veldig på fortsettelsen, sier redaktør Hilde Rød-Larsen i Gyldendal – som tror på en lignende effekt når dette gjøres tilgjengelig for norske leser i juni.

– Dette er skrevet på sammen måte som Dickens føljetonger – med skikkelige cliffhengere – og du blir jo desperat etter å lese videre. På en måte kan man også sammenligne dette med en TV-serie der du må vente en uke på neste episode, og sånn sett passer det jo perfekt at det Julian Fellowes som skriver, sier Rød-Larsen.

Nytt i bokbransjen

I Norge kommer de første to kapitlene 5. juni. Videre kan hvert kapittel kjøpes uke for uke for 29 kroner på hos alle nettbokhandlere. Det er 11 kapitler totalt. Papirlesere må vente til alle kapitlene er ute i den digitale verdenen før papirboken slippes 12. august. I England kan man også enkelt laste ned en egen Belgravia-app.

Rød-Larsen tror absolutt «Belgravia» kan fylle tomrommet etter «Downton Abbey» for mange.

Bakgrunn: Endelig farvel med Downton Abbey

– Jeg vet jo at det er flere enn meg som lengter etter mer «Downton Abbey», så jeg håper alle de vil sjekke ut «Belgravia». Historien utspiller seg litt tidligere enn i «Downton», men den har de samme ingrediensene.

– Er det noen krysningspunkt med «Downton» i den nye serien?

– Ikke som jeg kjenner til, det hadde jo vært gøy, sier Rød-Larsen – som ikke har opplevd noe lignende som dette prosjektet tidligere.

– Det er det ingen på forlaget som har. Kanskje kan dette vært begynnelsen på noe nytt i bransjen. Vi er jo nødt til å bryte ut av tradisjonell tenkning og utforske nye muligheter. I vår tid, der folk har så dårlig tid, tror jeg det er en god idé å få en bok snuttevis – som små buljongterninger en gang i uken, sier Rød-Larsen.

66 år gamle Julian Fellowes hviler ikke på «Downton»-laurbærene. I tillegg til «Belgravia», hadde nylig hans nye TV-serie «Doctor Thorne» premiere på ITV, og han jobber også med et stort amerikansk prosjekt med NBC og Universal, dramaserien «The Gilded Age» – som skal ta TV-seerne med tilbake New York på slutten av 1800-tallet. Etter planen skal de starte filmingen mot slutten av 2016.

Mer om

  1. Litteratur
  2. TV-serier
  3. Downton Abbey

Flere artikler

  1. «Downton Abbey»- skaper til VG: – Vil veldig gjerne lage «Downton Abbey»-film

  2. Digitale Fellowes: Bokanmeldelse: Julian Fellowes: «Belgravia»

  3. Tilbake igjen: Slik blir den nye «Downton Abbey»-filmen

  4. 120 TV-tips i coronakrisen

  5. Venstre: Stopp overvåkningen på skolene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder