SIER NEI: Sogneprest Dag Håland ønsker ikke å vie homofile i kirken. Han mener imidlertid ikke at homofile bør føle seg diskriminert i kirken.

SIER NEI: Sogneprest Dag Håland ønsker ikke å vie homofile i kirken. Han mener imidlertid ikke at homofile bør føle seg diskriminert i kirken. Foto: Privat

Norske prester: Derfor vil vi ikke vie homofile

Sogneprest Dag Håland i Vardåsen er én av flere prester som allerede har bestemt at de vil reservere seg mot å vie homofile i kirken.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Folkeopinionen er sterk, og homofile som ønsker denne tjenesten fra kirken har selvsagt rett til å stå frem med sitt syn. Jeg håper det samtidig vil være plass til å kunne stå for kirkens klassiske oppfatning om at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne, sier Håland til VG.

Vedtok vigsel av homofile

Mandag denne uken vedtok Kirkerådet at også homofile skal få gifte seg i kirken. Det etter en årelang krangel om temaet.

Vedtaket åpner imidlertid for at prester får muligheten til å reservere seg mot å vie homofile.

Kort tid etter at vedtaket ble kjent valgte prest Dag Øivind Østereng å si opp jobben og melde seg ut av Den norske kirke. Samtidig varslet hans kollega, prost Kjell Børge Tjemsland, at han vil benytte seg av reservasjonsretten.

VG har snakket med flere prester som velger å gjøre det samme – nemlig avstå fra å vie homofile.

Les også: Borghild (96): – Gud har skapt de homofile også!

Vil ikke diskriminere

Dag Håland mener Bibelen er tydelig på hva ekteskapet skal være.

– Det gjelder først og fremst Jesu ord om ekteskapet i Bibelen. Jeg samarbeider med mange prester av ulik oppfatning i det daglige og det vil jeg selvsagt fortsette med. Men jeg har til gode å høre en god forklaring på hvordan de da forstår Jesu ord om ekteskapet, sier han.

Til Budstikka sier Håland at han har viet rundt 400 ektepar. Han påpeker at han ikke vil diskriminere homofile.

– Jeg kjenner flere homofile og kommer til å møte mange i fremtiden. De har også en plass i kirken, sier Håland til VG.

Homofile mobbes i skolen: – Ville kutte ut livet

– Til å leve med

Sokneprest Jan Kåre Jakobsen i Arna Kirke i Bergen legger ikke skjul på at han ble skuffet over Kirkemøtets vedtak mandag.

– Det var jo ikke noen bombe at det ble som det ble, men jeg var ikke spesielt glad for det. Nå er det enda slik at det blir to liturgier, så da er det til å leve med, sier han.

Jakobsen kaller homofilt ekteskap for «en trend i samfunnet».

– Ekteskapet er mellom mann og kvinne, og man bør ikke late som at det er noe annet. Men dette er blitt en trend i samfunnet – det er den veien vinden blåser. Dette med likekjønnede ekteskap har gått ganske fort – for noen år siden var det helt utenkelig, sier han og legger til:

– Sånn sett var det lettere å forholde seg til partnerskapsloven.

Det var i 2008 at den nye ekteskapsloven ble innført i Norge. Før det kunne homofile inngå partnerskap, men ikke ekteskap.

Visste du?: Homo, hetero, bi eller pan: Seksuelt forvirret?

Fornøyd med vedtaket

Samtlige av prestene VG har snakket med mener at de ikke diskriminerer homofile og at homofile er hjertelig velkomne i kirken.

Leder Ingvild Endestad i FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) sier imidlertid at det ikke nødvendigvis er slik i praksis.

– Hvis de reelt mener at homofile skal ha en plass i kirken og føle seg velkomne der, så må de behandle homofile og hetrofile likt. Hvis man ønsker å møte alle mennesker må en god måte, så kan man jo starte med å gjøre nettopp det, sier Endestad til VG.

FORNØYD MED HOMOVEDTAK: Ingvild Endestad har ikke sympati med prestene som frykter å bli uglesett fordi de reserverer seg mot å vie homofile. Hun mener det viktigste er at homofile selv kan velge hvilken kirke de vil gifte seg i. Foto: Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold

Hun mener homofile har blitt diskriminert i kirken lenge, og er godt fornøyd med vedtaket som ble gjort mandag.

– Det viktigste for oss er at retten til de som skal gifte seg veier tyngst. Det betyr at alle skal få gifte seg i den kirken de ønsker – og så er det opp til kirken å finne en prest som vil vie dem.

– Ikke slik at jeg misliker homofile

Når det til neste år blir mulig for prester å vie homofile, er sogneprest Peter Johansen i Tveit blant dem som vil reservere seg, skriver Dagen.

– Ståstedet mitt er det samme som kirken alltid har stått ved. Nå har man forkastet den tradisjonelle ekteskapslæren og sagt at den ikke gjelder lengre – men jeg mener fortsatt at det eneste vigselsmandatet kirken har er mellom mann og kvinne. Det er det som er grunnlaget i Bibelen, sier Johansen til VG.

Han legger ikke skjul på at han er skuffet over Kirkemøtets vedtak.

Kommentar fra 2014: Den norske kirkes homotraume

– Jeg skjønner godt at de som har jobbet hardt for dette over lang tid er glade for det. Det er jo slik at når man er uenig i en sak, da er det noen som blir glade og noen som blir lei seg. Jeg for min del klarer ikke å bli enig i grunnlaget for en slik avgjørelse.

– MISLIKER IKKE HOMOFILE: Prest Peter Johansen mener alle er velkomne i kirken, men ønsker ikke å vie homofile par selv. Foto: Privat

Johansen forstår at enkelte kan føle seg diskriminert på bakgrunn av hans avgjørelse. Det mener han eventuelt vil være en misforståelse.

– Det er ikke slik at jeg misliker homofile. Jeg ser at ikke alle har like lett for å forstå det, men hvem som helst står fritt til å ta en prat med meg og få vite mer om mine grunner, sier han.

Bispemøtet i fjor: Skal diskutere om Koranen kan leses i kirken

Håper prestene slipper stigmatisering

Leder Kristin Gunleiksrud Raaum i Kirkerådet mener det er viktig å ha respekt for uenigheter innad i kirken og den enkelte prests personlige overbevisning.

– Jeg håper prestene som velger å avstå fra å vie homofile slipper stigmatisering. Det er ulike syn i denne saken, men jeg håper at vi kan ha respekt for prestenes samvittighet, sier hun.

Samtidig påpeker Gunleisrud Raaum at det er kirkens oppgave å legge til rette for at de som ønsker det skal kunne vie seg i kirken.

– Homofile og lesbiske får rett til å gifte seg i hvilken kirke de vil, for eksempel i barndomskirken, og det er opp til kirken å finne en prest som vil gjennomføre vigselen, sier hun.

Trondheim 20160411. Kristin Gunleiksrud Raaum (54) ble valgt til ny leder av kirkerådet under kirkemøtet i Trondheim, mandag. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Foto: Ole Martin Wold NTB scanpix

– Ikke glad for vedtaket

Sokneprest Tor Martin Koppang ved Biskophavn menighet mener kirken beveger seg i feil retning når de sier ja til vigsel av homofile.

– Slik du forstår så er jeg ikke glad for vedtaket. Jeg mener at det kirken har stått for tidligere har vært en god vei å gå. Jeg mener ikke at homofile bør få vies i kirken, sier Koppang til VG, og forklarer:

– Det handler om skapelsen. Gud skapte mann og kvinne og velsignet dem, og det er det som har vært utgangspunktet for vigsel i kirken.

– Forstår du at homofile kan føle seg utstøtt eller diskriminert når de får beskjed om at du ikke ønsker å vie dem?

– Ja, jeg kan forstå at det kan oppfattes slik. Jeg tenker imidlertid at de skal få ha en plass både i samfunnet og i kirken – de hører til der akkurat som alle andre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder