Poser med dansk og engelsk tekst

Forskere: Sjokkerende mye plast

PLASTPOSER: Forskerne ved Universitetet i Bergen tok ut plastposene fra hvalens magesekk og la de utover for å vise omfanget. Foto: Christoph Noever, Universitetet i Bergen

Syk Sotra-hval hadde 30 plastposer i magen

Forskere fant 30 plastposer i magen på den syke hvalen som måtte avlives på Vindenes på Sotra sist lørdag.

Artikkelen er over tre år gammel

Ifølge forskere VG har snakket med var dette den første gåsenebbhvalen som har blitt dokumentert i Norge. Da de senere åpnet magesekken på dyret var det et trist syn.

Det var NRK Hordaland som først omtalte saken.

– Plastavfall er idag et av de største miljøproblemene i havet. Å finne så mye plast i en sjelden hval er sjokkerende, og et trist eksempel på hvilken påvirkning vi mennesker har på havet, sier forsker Christoph Noever ved institutt for biologi ved Universitetet i Bergen til VG.

VG+: Dyreartenes død: Plasten som dreper

Han er en del av et forsketeam som har jobbet med det oppsiktsvekkende funnet de siste dagene.

– Magen var helt fullstappet av plast. Rundt 30 plastposer i tillegg til en del småplast. Det er veldig trist, sier zoolog og førsteamanuensis Terje Lislevand ved Universitetet i Bergen.

Han legger til at noen av plastposene hadde engelsk og dansk tekst. I tillegg fant forskerne mindre plastemballasje fra sjokolade og matprodukter samt rester av blekksprut som skal være mer vanlig føde for gåsenebbhvalen.

Bakgrunn: Måtte avlive strandet hval

Forskerne kunne konstatere at tarmsystemet i hvalen var fullstendig tømt for næring og alt tyder på at hvalen har hatt det vondt.

PLAST I BUKEN: Over 30 plastposer og en del mikroplast åpenbarte seg i magesekken til den syke og avlivede gåsenebbhvalen. Foto: Christoph Noever, Universitetet i Bergen

– Det er det ingen tvil om. Jeg tør ikke anslå hvor lang tid det har tatt før han har fylt opp magesekken med plastposer. I dette tilfellet har plastpartikler hopet seg opp og skapt en propp i systemet, sier Lislevand.

Marin forurensning er et økende problem og ifølge FNs miljøprogram havner over åtte millioner tonn plastsøppel i verdenshavene årlig.

– Plastavfall i havet er et kjent globalt problem. Mennesker har i lange tider hatt en tendens til å se på havet som en mulig søppelplass. I norsk farvann er det fra før gjort funn av sjøfugl med plast i kroppen, sier Lislevand til VG.

Rapport: I 2050 er det mer plast enn fisk i havet

Les mer: Dette er dyrene som skades av ditt søppel

STRANDET PÅ SOTRA: Viltnemnda måtte lørdag avlive en syk gåsenebbhval som gjentatte ganger satte seg fast i grunt vann ved Sotra. Foto: Sotra Brannvesen NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder