PLASTPOSER: Forskerne ved Universitetet i Bergen tok ut plastposene fra hvalens magesekk og la de utover for å vise omfanget. Foto: Christoph Noever, Universitetet i Bergen

Syk Sotra-hval hadde 30 plastposer i magen

Poser med dansk og engelsk tekst

Forskere: Sjokkerende mye plast

Forskere fant 30 plastposer i magen på den syke hvalen som måtte avlives på Vindenes på Sotra sist lørdag.

Ifølge forskere VG har snakket med var dette den første gåsenebbhvalen som har blitt dokumentert i Norge. Da de senere åpnet magesekken på dyret var det et trist syn.

Det var NRK Hordaland som først omtalte saken.

– Plastavfall er idag et av de største miljøproblemene i havet. Å finne så mye plast i en sjelden hval er sjokkerende, og et trist eksempel på hvilken påvirkning vi mennesker har på havet, sier forsker Christoph Noever ved institutt for biologi ved Universitetet i Bergen til VG.

VG+: Dyreartenes død: Plasten som dreper

Han er en del av et forsketeam som har jobbet med det oppsiktsvekkende funnet de siste dagene.

– Magen var helt fullstappet av plast. Rundt 30 plastposer i tillegg til en del småplast. Det er veldig trist, sier zoolog og førsteamanuensis Terje Lislevand ved Universitetet i Bergen.

Han legger til at noen av plastposene hadde engelsk og dansk tekst. I tillegg fant forskerne mindre plastemballasje fra sjokolade og matprodukter samt rester av blekksprut som skal være mer vanlig føde for gåsenebbhvalen.

Bakgrunn: Måtte avlive strandet hval

Forskerne kunne konstatere at tarmsystemet i hvalen var fullstendig tømt for næring og alt tyder på at hvalen har hatt det vondt.

PLAST I BUKEN: Over 30 plastposer og en del mikroplast åpenbarte seg i magesekken til den syke og avlivede gåsenebbhvalen. Foto: Christoph Noever, Universitetet i Bergen

– Det er det ingen tvil om. Jeg tør ikke anslå hvor lang tid det har tatt før han har fylt opp magesekken med plastposer. I dette tilfellet har plastpartikler hopet seg opp og skapt en propp i systemet, sier Lislevand.

Marin forurensning er et økende problem og ifølge FNs miljøprogram havner over åtte millioner tonn plastsøppel i verdenshavene årlig.

– Plastavfall i havet er et kjent globalt problem. Mennesker har i lange tider hatt en tendens til å se på havet som en mulig søppelplass. I norsk farvann er det fra før gjort funn av sjøfugl med plast i kroppen, sier Lislevand til VG.

Rapport: I 2050 er det mer plast enn fisk i havet

Les mer: Dette er dyrene som skades av ditt søppel

STRANDET PÅ SOTRA: Viltnemnda måtte lørdag avlive en syk gåsenebbhval som gjentatte ganger satte seg fast i grunt vann ved Sotra. Foto: Sotra Brannvesen NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder