PÅGREPET: Den tidligere pengeinnkreveren Espen Lee. Foto: Mattis Sandblad , VG

Lokal advokat: Norsk politi varslet om bortføringsplaner

Norsk politi skal ha varslet om at eks-torpedoen Espen Lee og to andre nordmenn hadde planer om å bortføre en jente på Kypros.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var søndag at den tidligere torpedoen og eks-pengeinnkreveren Espen Lee, tidligere kjent under etternavnet Lie, ble pågrepet, mistenkt for å ha planlagt å bortføre en liten jente.

Han og to andre nordmenn ble mandag varetektsfengslet i District Court of Nicosia.

– Beviset som ble lagt frem i retten var informasjon fra norsk politi. Hva denne informasjonen gikk ut på, vet jeg ikke, fordi det var konfidensiell informasjon, sier advokat Andreas Louka til VG.

Louka representerer både Lee og de to andre nordmennene, og sier til VG at kypriotisk politi opprinnelig ba om fire dager varetekt for de tre nordmennene, men at retten kun innvilget tre dager.

Politiet på Kypros har tidligere bekreftet overfor VG at de tre nordmennene sitter fengslet frem til og med torsdag. Pressevakt for politiet på Kypros, Nicoletta Tyrimou, opplyser at politiet hadde «informasjon om mennene» før pågripelsen fant sted søndag.

– Saken er under etterforskning nå, og dessverre er det lite mer vi kan si for øyeblikket, sier Tyrimou.

Bakgrunn: Espen Lee pågrepet for bortføringsforsøk på Kypros

Ikke avhørt

Årsaken til at de tre mennene var på Kypros, skal ifølge Louka ha vært at de skulle levere en bil for barnefaren til jenta de nå er mistenkt for å ha planlagt å bortføre. Jenta, som snart fyller tre år, og hennes mor er bosatt på Kypros.

– De tre skulle hente bilen hans og levere den i England. Jeg vet ikke noe mer om hvordan dette skulle ordnes praktisk, men jeg tror de tre har mottatt penger fra ham, sier advokaten.

Inne i bilen skal politiet også ha funnet utskrifter av Google Maps-kart, hvor barnemorens adresse var plottet inn, opplyser Louka. Også disse utskriftene skal ha blitt fremlagt som bevis i retten.

– Mine tre klienter er fremdeles ikke avhørt, fordi vi mangler tolk, men vi håper at politiet snart kan foreta avhørene, sier han.

Elden: Må åpenbart være tipset

Espen Lees forsvarer i Norge, John Christian Elden, har tidligere bekreftet pågripelsen overfor VG.

– Politiet mener han skulle hente tilbake et kidnappet barn til Norge. Det begrunner de med at han hadde kart og tegninger av området det bortførte barnet befant seg i. De må åpenbart være tipset av noen. Vi vet ikke hvem eller hva politiet i Norge kan ha sagt, skriver Elden i en SMS til VG.

Espen Lee nekter for å ha brutt loven, og regner ifølge Elden med at han snart vil bli løslatt.

– Da personer fra det norske forsvaret var på slik tokt i Marokko noen år tilbake, ble hjemhentingen sett på som heroisk, og ble støttet av norske politifolk. Kanskje skulle Lie bare varsle lokalt politi hvis han så barnet? Kanskje skulle han se etter stjålne gjenstander, skriver han videre.

Kripos vil ikke bekrefte

Kripos vil foreløpig ikke svare på om de er bedt av Kypros-politiet om å bistå.

– Dette er en sak politiet på Kypros har ansvar for. Vi er gjort kjent med pågripelsene. Henvendelser om etterforskningen må rettes til kypriotisk politi. Generelt uttaler vi oss ikke om informasjonsutveksling i det internasjonale politisporet. Så også for denne saken, sier kommunikasjonsrådgiver Ida Dahl Nilssen i Kripos til VG.

Det lokale politidistriktet, som faren til barnet tilhører, opplyser via sin kommunikasjonsrådgiver at de ikke har mottatt anmodning om bistand fra Kripos.

Ifølge TV 2 gikk barnets far 26. november i fjor rettens vei for å få aleneansvar for datteren, men tingretten avviste farens begjæring. Argumentet for dette var at retten ikke har domsmyndighet for barnet som er bosatt på Kypros i barnelovens forstand.

Espen Lee har tidligere uttalt at han byttet etternavn fra Lie til Lee mens han bodde i USA, noe han også har kunngjort på sin egen hjemmeside.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder