STØRE ENN ERNA: Ett år før valget er Ap-leder Jonas Gahr Støre velgernes favoritt som statsminister. Foto: FREDRIK SOLSTAD, VG

Stor VG-måling: Støre er størst

Rødgrønt flertall ett år før valget

Ett år før stortingsvalget er folkets dom klar: Jonas Gahr
Støre bør bli Norges neste statsminister.

Publisert:

Det viser en fersk måling InFact har gjort for VG nøyaktig ett år før valget. 38 prosent av de spurte sier de fortrekker Ap-lederen som statsminister, mens 33 prosent mener Erna Solberg bør få fornyet tillit.

Den samme målingen gir Arbeiderpartiet en oppslutning på 32,3 prosent, mens Høyre har støtte fra 22,7 prosent av velgerne.

VGs Astrid Mæland kommenterer: Men se på KrF, da!

Rødgrønt flertall

Den rødgrønne blokken, bestående av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, har et knapt flertall med 86 mandater. I tillegg er Rødt og Miljøpartiet de grønne inne med ett mandat hver.

Dagens regjeringspartier og deres støttepartier i sentrum får til sammen 81 mandater på dagens måling.

– Dette er oppløftende tall, som viser at det er gode muligheter for et politisk skifte. Samtidig er det jevnt, og det blir hardt arbeid helt frem til valget. Det er vi forberedt på, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Erna om Lofoten-tabben: Glemte samarbeidsavtalen

Samtidig viser målingen en oppsiktsvekkende stabilitet i det politiske landskapet sammenlignet med målingen InFact gjennomførte for VG i mai. Dermed går det mot en svært spennende valgkamp, der småpartienes oppslutning trolig vil avgjøre hvem som til slutt sikrer seg nøkkelen til Statsministerens kontor.

– Arbeiderpartiet står veldig sterkt, problemet er samarbeidspartnerne. Små bevegelser kan gi store utslag på styrkeforholdet mellom blokkene. Dersom Venstre klatrer over sperregrensen, og SV går tilbake, endrer dagens bilde seg, påpeker fagsjef Knut Weberg i InFact.

Åpen dør

Støre legger ikke skjul på at det vil være en fordel for Arbeiderpartiet å utvide den rødgrønne blokken, og gjentar invitasjonen til sentrumspartiene.

– Det er et kjennetegn ved norsk politikk at vi har fire partier som ligger rundt sperregrensen. Vi har vært tydelige på at vår dør er åpen for alle som ønsker et politisk skifte, men som partileder må jeg ta ansvar for det jeg kan påvirke, mitt eget partis oppslutning, sier Støre.

Les også: Fabian Stang til kamp for stortingsplass

Statsminister Erna Solberg er fornøyd med at målingen viser stor stabilitet i oppslutningen, og mener håndteringen av flyktningkrisen har bidratt til at partiet har klart å holde bedre på velgerne enn regjeringspartier i andre europeiske land.

– Søndag et det ett år til stortingsvalget. Hva er ditt beste kort for å vinne?

– Vi skal vise resultatene av det vi har gjort, og vise hva vi vil fremover. Så vanskelig er det, men også så enkelt. Det siste halvåret viser at folk ser resultatene, de ser samferdselssatsingen og at helsekøene blir kortere. Fremover blir det viktig å vise at vi også leverer på andre områder. Det vil bidra til at vi blir sterkere, men vi må slåss for våre velgere hver eneste dag, sier Solberg til VG.

Ikke skremt

Høyre-lederen er ikke skremt av tallene som viser at flere foretrekker Støre som statsminister.

– Det stemmer jo med VGs partimåling at Støre får større oppslutning, men det er veldig mange som sitter på gjerdet. Klarer jeg å overbevise dem, så går dette bra, sier Solberg til VG.

VG-kommentator om Høyre-program: Pragmatisk Folkeparti

STJERNA: Statsminister Erna Solberg var omringet av pappfigurer av seg selv under Høyeres ordførersamling i Tronheim fredag. Foto: Ole Martin Wold, VG

Nesten 60 prosent av Arbeiderpartiets egne velgere foretrekker at Jonas Gahr Støre danner regjering alene. Kun 13 prosent av Ap-velgerne foretrekker en rødgrønn regjering, bestående av Ap, SV og Senterpartiet, mens i underkant av 20 prosent mener Ap bør danne regjering sammen med Senterpartiet og KrF.

Blant velgerne til Kristelig Folkeparti er det et klart flertall som ønsker seg en regjering av Høyre, KrF og Venstre, mens drøyt 32 prosent fortrekker en Ap/sentrum-regjering.

KrF-leder Knut Arild Hareide har varslet at velgerne vil få vite hva han tenker om samarbeidsspørsmålet før partiets landsstyremøte i november. Da han talte til sine egne sersjanter fredag gjorde han det klart at KrF ikke vil vike unna dersom partiet får mulighet til å styre landet etter valget.

– Vi er nødt til å ha en samarbeidsdebatt som er kort og konstruktiv, og det skjer nå i høst. Noen mener at dette er en debatt om KrFs sjel. Det vil jeg avdramatisere. Vår sjel ligger ikke om de vi samarbeider med har blå eller rød farge, men i den politiske bevegelsen vi er som parti, sa Hareide.

Statsministeren understreker at hun har stor respekt for den interne prosessen i KrF, men mener likevel at partiet har mest igjen for å samarbeide mot høyre.

– Vi har fått til gode resultater sammen, og jeg mener de får best gjennomslag for sin politikk på vår side. En del målinger har vist at det er velgeroverang fra KrF til oss. Det er nok en god del av de velgerne som ønsker borgerlig samarbeid videre, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder