LYS I MØRKET: KrF-leder Knut Arild Hareide snakker med pressen etter at det torsdag ble klart at forhandlingene tar en pause frem til søndag. KrF finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen i bakgrunnen.
LYS I MØRKET: KrF-leder Knut Arild Hareide snakker med pressen etter at det torsdag ble klart at forhandlingene tar en pause frem til søndag. KrF finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen i bakgrunnen. Foto:Fredrik Varfjell,NTB scanpix

Kilder til VG: Har ikke brukt én ekstra oljekrone så langt

INNENRIKS

Høyre og Frp får ikke brukt oljepenger for å innfri kravene fra Venstre og KrF, og tvinges dermed til å gjøre kutt i sitt eget  budsjett for å finansiere sentrumspartienes valgløfter.

Publisert:

Søndag klokken 18 møtes regjeringspartiene Høyre og Frp til nye forhandlinger med sentrumspartiene KrF og Venstre.

Etter nesten to uker med forhandlinger har ikke de fire partiene kommet til en enighet, og bevegelsene har vært små. Med to unntak:

** Regjeringen har akseptert at deres modell på kutt i barnetillegget droppes.
** Venstre har gitt etter og åpnet for å kutte i formuesskatten, også på toppen.

Så langt har de fire partiene hatt forhandlingsmøter i kun drøyt 14 timer på de 12 dagene forhandlingene har pågått.

Forhandlet til blods

I KrF og Venstre er det frustrasjon knyttet til at de opplever det som tidkrevende at Høyre og Frp kontinuerlig må avklare og forhandle med seg selv før de kan møte KrF og Venstre.

– Høyre og Frp hadde allerede forhandlet seg til blods da de kom til forhandlingsbordet. De hadde ikke én krone til overs til forhandlingene med sentrumspartiene, sier en kilde.

Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har vært åpne på at hovedproblemet har vært at regjeringen ikke kommer med penger på bordet.

Etter det VG forstår har det vært stor frustrasjon fra sentrumspartiene fordi de opplever at Høyre og Frp ikke hadde forberedt seg på å finne penger som de kunne gi i forhandlingene.

Frps fikenblad

Samtidig har en rekke Frp-politikere VG har snakket med uttrykt sinne over at Venstre nærmest kirurgisk angriper Frps hjertesak i budsjettet:

Kuttet i bilavgiftene på 1,3 milliarder kroner.

– Venstre vil ta penger fra kuttet i bilavgiftene, som er Frps viktigste sak, og bruke det på stedet som smerter for Frp. Det er noe av det som gjør dette vanskelig, sier en kilde med innsikt i forhandlingene.

En annen kilde beskriver konflikten mellom Venstre og Frp slik:

– I Frp oppleves statsbudsjettet for neste år nå som om de står avkledd og nakne i Edens hage. Det eneste de har igjen til å skjule seg med er et lite fikenblad. Dette fikenbladet er kuttet i bilavgiftene og det forsøker Venstre å rive ut av hendene på dem.

Som VG skrev fredag må KrF og Venstre få flyttet på minst åtte milliarder kroner i budsjettet dersom de skal ha like stort gjennomslag som Frp fikk da de forhandlet med Bondevik-regjeringen om budsjetter på 2000-tallet.

Ikke én oljekrone, så langt

Så langt har regjeringen tilbudt KrF og Venstre under seks milliarder kroner etter det VG erfarer.

Og ifølge regjeringskilder er ikke én eneste oljekrone ekstra lagt på bordet.

I statsbudsjett-forslaget til Siv Jensen bruker regjeringen 17 milliarder kroner ekstra fra oljefondet.

– Regjeringspartiene jobber med å finne inndekning i budsjettet, og da ser vi ikke etter muligheten for å hente inn flere oljekroner, sier en regjeringskilde.

Særlig for Venstre er det viktig å bremse oljepengebruken.

– Venstre er skeptiske til å bruke mer oljepenger enn det som ligger inne i budsjettforslaget fra regjeringen. Nivået er allerede rekordhøyt, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik, og utdyper:

– En så høy pengebruk er ikke bærekraftig på sikt. Det så vi særlig i Perspektivmeldingen, som antydet at vi om noen få år vil kunne få problemer med å finansiere statsbudsjettet, sier Breivik.

Her kan du lese mer om