PÅ TUR: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er i Stockholm tirsdag. Foto: Helge Mikalsen VG

Svensk minister: – Vil ikke være en del av Listhaugs valgkamp

STOCKHOLM (VG) Sveriges migrasjonsminister avlyser møtet med Sylvi Listhaug etter VG-intervju.

 • Marie Melgård
 • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over to år gammel

– Det har blitt veldig tydelig de siste dagene at Listhaugs besøk er et innslag i den norske valgkampen. Listhaug virker mer interessert i å spre et misvisende bilde av Sverige. Det fremgår for eksempel tydelig i dagens intervju med VG, der hun blant annet påstår at det skal finnes 60 «no-go»-zoner i Sverige, noe som er rent nonsens, skriver Helene Fritzon i en e-post til VG.

Les saken: Listhaug skal se på svenske tilstander i Rinkeby

– Jeg treffer gjerne min ministerkollega etter det norske valget. Men i dag vil jeg ikke være en del av denne kampanjen, skriver migrasjonsministeren til VG.

Avlyste timer før

Sylvi Listhaug er i dag på besøk i Sverige og skal i formiddag besøke Rinkeby, for ifølge henne selv «se på svenske tilstander».

Sveriges statsminister: Langer ut mot Listhaugs bruk av «svenske tilstander»

Opprinnelig skulle hun møte Helene Fritzon 13.45, men møtet ble avlyst i det ministeren landet på svensk jord.

Da fikk Listhaug og hennes rådgivere bare beskjed om at møtet var utsatt av «uforutsette grunner». Nå bekrefter den svenske ministeren at avlysningen er politisk.

Listhaug: Hun vil vel heller ha Jonas

– Jeg gidder ikke kommentere andres retorikk. Innhold er viktigst. Jeg mener det er viktig for meg å være her og høre hvordan det er. Mulig hun synes det er nonsens, men nå har jeg hørt på politiet her som har fortalt om hvilke store utfordringer man står i, både med at politifolk slutter, det er problem med rekruttering og det er enkelte soner man må gå tungt for å gå inn, så utfordringene her er ganske store, og vi skal lære så vi ikke havner i samme situasjon, svarer Listhaug til begrunnelsen til sin svenske kollega.

Tidligere Frp-er ut mot Listhaug: Umoralsk, uanstendig og veldig farlig

– Fritzon sier hun ikke vil bidra til din valgkamp. Hva tenker du om det?

– Det må hun bestemme selv. Jeg er her for å lære, og det er viktig. Det får være hennes bedømming å avlyse møte. Jeg hadde sett frem til møtet fordi jeg tror det hadde vært interessant å høre hennes bedømming av situasjonen, og også hva de gjør for å møte utfordringene.

– Er det politisk korrekt av den svenske minister å ikke møte deg?

– Det må noen andre bedømme. Men hun er en sosialdemokrat, så hun vil vel heller at Jonas Gahr Støre skal overta makten i Norge. Det ønsker ikke jeg.

Solberg: – Jeg har ikke så mange kommentarer

Statsminister Erna Solberg sier at det er leit at den svenske ministeren ikke ønsker å møte Listhaug.

– Jeg tenker at jeg ikke har så mange kommentarer til hvorfor en svensk minister ikke møter en norsk minister. Det er ikke alltid sånn at man har møter med hverandre når en besøker hvert land, sier hun til VG.

– Jeg tror ikke dette ødelegger forholdet mellom Norge og Sverige, sier hun videre.

– Sylvi sier det finnes over 60 «no-go»-zoner i Sverig - noe som tilbakevises av den svenske ministeren. Er dette et valgkampstunt?

– Listhaug må passe på at det hun sier er i overensstemmelse med det myndighetene lokalt mener om situasjonen, svarer Solberg.

Lovløse tilstander

I dagens intervju i VG sier Listhaug at hun vil besøke den belastede forstaden Rinkeby for å hva som skjer når man tar i mot for mange asylsøkere og mislykkes med integreringen.

Les også: Volden i Sveriges forsteder: Robin (15) ble skutt i hodet da han skulle beskytte storebroen

– Det har utviklet seg parallellsamfunn på mer enn 60 steder i Sverige. Dette er «no go»-soner med store utfordringer hvor man har totalt mislykkes med integrering. Her er det stor vekt av personer med innvandringsbakgrunn, det er lovløse tilstander og kriminelle som styrer. Det er helt uholdbare forhold, sier Listhaug til VG.

– Du reiser til Rinkeby helt på tampen av valgkampen. Er det et PR-stunt?

– Jeg tror at uansett når jeg hadde reist, så ville det vært en interessant sak. Aftonbladet skrev i en kommentar om svenske tilstander at jeg burde komme å se på hvordan det er. Men jeg har vært i mammaperm, før det var jeg gravid. Det har aldri vært en opplagt god tid for å reise. Det er først nå det passet for meg å gjøre det. Det måtte seint inn i valgkampen på grunn av babyen og amming, sier Listhaug.

Etter at reaksjonene på Listhaugs intervju har kommet fra den svenske ministeren Fritzon og statsminister Erna Solberg, ber Listhaug via sin rådgiver Espen Teigen om å få komme med et tillegg til intervjuet:
– «No-go»-soner er blitt brukt av mediene og i politirapporter i Norge. Svensk politi omtaler disse områdene som utsatte områder eller særskilt utsatte områder.

Mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Sylvi Listhaug

Flere artikler

 1. Hevder norske myndigheter ikke støttet Listhaug-besøk

 2. Stockholms byrådsleder vil ha unnskyldning fra Listhaug etter Rinkeby-besøk

 3. Listhaug ut mot Gahr Støre: – Kritikken viser bare at han blir mer og mer desperat

 4. Svenske tilstander

 5. Sylvi Listhaug reiser til Øst-Afrika

Fra andre aviser

 1. Listhaug i Sverige: – Jeg er ikke her for å bli tatt bilde av sammen med noen

  Aftenposten
 2. Aftonbladet: Norges regjering advarte Sverige før Listhaug-besøk

  Bergens Tidende
 3. Aftonbladet: Norges regjering advarte Sverige mot Listhaugs besøk

  Aftenposten
 4. Tidligere Frp-politiker om Listhaug: – Uanstendig, umoralsk og veldig farlig

  Bergens Tidende
 5. Disse fem Listhaug-utspillene har laget bråk i valgkampen

  Bergens Tidende
 6. Listhaug til Rinkeby for å lære: – De kom for å male et dystert bilde

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder