ARBEID MOT FISK:- Arbeid og omstilling er viktig for oss. Frp har jo fått noen store departementer i regjeringssamarbeidet, og de har hatt veldig flinke statsråder. Men vi hadde flere statsråder, og nå får de en til. Da var det naturlig at vi byttet litt i tyngdepunktet, i forhold til enkeltposter. Frp fikk fisk, og vi fikk arbeid, sier statsministeren, sier statsminister Erna Solberg i dette VG-intervjuet Foto: Harald Henden , VG

Erna Solberg i VG-intervju: Derfor endret hun regjeringen nå

Allerede før sommeren hadde statsminister Erna Solberg (H) bestemt seg for at Justisdepartementet var blitt for stort. Men Frp nektet å gi fra seg ansvaret for innvandringen.

  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Resultatet ble at Frp fikk en ekstra statsråd i Justisdepartementet, mot å gi arbeids- og sosialministeren til Høyre.

Men som en del av ombyggingen av regjeringen, sender Erna Solberg nå en av sine mest betrodde statssekretærer, Marit Berger Røsland (H), til å «passe på» den nye statsråden for innvandring, Sylvi Listhaug.

NYE STATSRÅDER: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp), kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp), statsminister Erna Solberg, klimaminister Vidar Helgesen (H), EU-minister i Utenriksdepartementet Elisabeth Aspaker (H), fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Foto:TERJE BRINGEDAL,VG Foto: Terje Bringedal , VG

Erna Solberg bekrefter nå overfor VG at hun selv tok initiativet til å dele Justisdepartementet:

– Dette har jeg snakket mye med justisminister Anders Anundsen (Frp). Siden i vår har han vært innforstått med at porteføljen ble for stor. Etter det har tiden han måtte bruke på asylområdet, blitt enda større. Selv om Anders er godt kvalifisert og veldig dyktig, har dette gått litt på bekostning av tiden han har til å jobbe med de andre sakene, som politireform og beredskap. Han var selv veldig innstilt på en løsning med en annen statsråd i departementet, forklarer Erna Solberg til VG.

Les også: Egentlig kunne Sandberg tenkt seg å bli innvandringsstatsråd

Men det skulle gå enda et halvt år før den første ombyggingen av Solbergs Høyre-Frp regjering siden de tiltrådte for 26 måneder siden.

Men statsministeren avviser overfor VG at Frp-nestleder Per Sandberg var aktuell til å overta ansvaret for innvandring i Justisdepartementet, slik han selv ønsket i et TV2-intervju i høst:

– Det var aldri en diskusjon, sier Solberg.

Erna om kabalen: - Det var ikke plass til Robert

– Hvorfor var det viktig for deg og Høyre å få arbeids- og sosialministeren?

- Arbeid og omstilling er viktig for oss. Frp har jo fått noen store departementer i regjeringssamarbeidet, og de har hatt veldig flinke statsråder. Men vi hadde flere statsråder, og nå får de en til. Da var det naturlig at vi byttet litt i tyngdepunktet, i forhold til enkeltposter. Frp fikk fisk, og vi fikk arbeid, sier statsministeren.

– Får Frp en statsråd til fordi de gjorde et dårligere valg enn Høyre i høst?

– Nei. De får en ekstra statsråd på områder de allerede styrer. Når de får en ekstra, er det naturlig at vi får et tyngre departement.

Men de nye arbeidsoppgavene som Sylvi Listhaug nå har fått, ligner mye på Erna Solbergs egen organisering av asyl og integrering under samme tak, da hun var kommunalminister fra 2001 til 2005:

– Poenget er å se integrering og innvandring mer i sammenheng. Hittil har det vært et brudd fra mottak til bosetting, når ansvaret går fra Justis til integreringsministeren. De som styrer utlendingsfeltet, må også se hva det betyr for integreringen fremover, kapasitet og norskopplæring, Men i tillegg vil Sylvi få fagansvaret for Politiets utlendingsenhet, sier hun.

VG-kommentator: Problemene ligger utenfor regjeringen

– Hvorfor skal hun passes ekstra på med en statssekretær fra Høyre?

– Når vi nå deler Justis, ønsker vi å ha en statssekretær der, fordi vi som parti ønsker å være tettere på. Og Marit Berger Røsland har jo jobbet tett med disse sakene på SMK, og ønsket nå å prøve seg i et fagdepartement.

– Var det du eller Siv Jensen som nå ønsket Per Sandberg som fiskeriminister?

– I Frps interne diskusjon har Per gitt uttrykk for at han kunne tenke seg å bli statsråd. Jeg sa allerede i 2013 – og det vet Per – at hvis Frp ville ha han som statsråd, så ville jeg ikke være uenig i det. Men da var han vel ikke motivert for å gå inn i regjeringen., Så da ble han ikke spurt, og han var heller ikke blant forslagene som Siv kom med. Jeg har fortsatt ingenting imot at han kommer.

– Har du stilt krav om at han må dempe seg som statsråd?

– Jeg har ikke behov for å gjerde noen inne. Alle statsrådene vet at de er statsråder for to partier, og at de skal skaffe flertall for politikken sin i Stortinget. Det er en helt annen rolle enn å være friløper i Stortinget. Men jeg tror at han nå har lyst å jobbe sakspolitisk nå. Han er jo en kreativ fyr og opptatt av substans.

– Hvem fant på at han skulle bli fiskeriminister?

– At Frp fikk Fiskeri, var avklart lenge før diskusjonen om navn. Det skjedde tidligere i høst, mellom Siv og meg, da vi avklarte å bytte fisk mot arbeid og sosial. Det var ikke skreddersydd for enkeltpersoner.

Les også: Her er folkets dom over regjeringen

– Har du hatt en ekstra alvorlig samtale med ham?

- Jeg samtaler alvorlig med alle statsrådene, før de blir utnevnt. Men jeg kjenner jo Per godt fra før. Alle vet at statsrådjobben er annerledes enn å være partirepresentant på Stortinget, sier Erna Solberg.

Frp-leder Siv Jensen sier hun ville bruke regjeringsendringen til å trekke fram nye Frp-ansikter.

Det betyr at Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale – eller «Goggen», som Erna Solberg kalte ham – kan være hete navn i Frps fremtidige lederkabaler.

– For meg handler det om å videreutvikle partiorganisasjonen og få nye ansikter frem, kombinert med å beholde erfaring. Både Per Sandberg, Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale er erfarne politikere, men fra litt andre roller enn de får nå. Jeg er veldig stolt av endringene, sier Siv Jensen til VG.

– Var det du eller Per Sandberg som bestemte at han skulle bli statsråd nå?

– Jeg er i hvert fall veldig glad for på at han nå kommer inn i regjeringen. Jeg kjenner Per som en ekstremt hardt arbeidende politiker som setter seg grundig inn i det han gjør.

– Men var det ditt eller hans ønske?

– Hadde det ikke vært mitt ønske, så hadde det nødvendigvis ikke blitt sånn heller. Jeg er veldig glad for at han takket ja.

– Hvorfor velger du nå å ha hele partiledelsen i regjeringen?

– Per fikk også tilbud om å bli statsråd i 2013. Da var det andre vurderinger fra hans side, Ikke minst at sønnen var to år yngre enn han er nå, sier Siv Jensen.

Se hvorfor Robert Eriksson er «vanvittig skuffet»:

Les også

Flere artikler

  1. Erna om skiftene: – Det var ikke plass til Robert

  2. Dette er Ernas nye statsråder

  3. Sandberg var aldri aktuell som innvandrings-statsråd

  4. Robert Eriksson måtte svare Erna om forholdet til rådgiveren

  5. Jøran Kallmyr - Frps syvende justisminister i Solberg-regjeringen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder