HANDLERE: Svanefamilien på fire reiser til Coop Marked Bådalen nesten hver dag. Trolig er det fruktavdelingen som lokker fuglene inn.

HANDLERE: Svanefamilien på fire reiser til Coop Marked Bådalen nesten hver dag. Trolig er det fruktavdelingen som lokker fuglene inn. Foto:Kjell Herskedal,

Svanefamilie på handletur til matbutikk

Svanefamilien fra Averøy trives så godt på handletur til Coop Marked Bådalen at de butikkansatte ikke blir kvitt dem.

Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Svanefamilien har til og med lært seg at døra på Coop-butikken åpner seg bare det tråkkes hardt nok på dørmatten. De vil veldig gjerne komme inn, så de ansatte må være på vakt.

Mye tyder på at det er utvalget av frukt og grønt som lokker svanene mot inngangen - spesielt på vinteren.

MATHVIL: Etter mating med brødskalker liker svanefamilien å hvile utenfor butikken. Foto:Privat,

Det var Romsdals Budstikke som først omtalte saken.

Første gang familien la ut på handletur var 13. januar og siden har de vært på besøk fem ganger.

– 13. januar hadde vi avslag på all dyremat, så vi fleipet om at de hadde sett flygebladet vårt, sier Astrid Anita Heltne Nedreberg, butikksjef ved Coop Marked Bådalen.

Hun forteller at kollega Ann Elisabeth Dyrseth ofte lokker fuglene bort med brødskalker og prøver å føre dem ned til sjøen 70-80 øst for butikken.

– Når posen til min medarbeider blir tom, blir hun bestemt nappet i klærne og gjort oppmerksom på at de er mer sultne. Etter at de har fått mat vagger de på plass foran inngangen igjen, sier hun.

LOKKES UT: Svanene lokkes ut av butikken og ned til sjøen med brødsmuler. Her er det butikkansatt Ann Elisabeth Dyrseth som har tatt på seg jobben. Foto:Kjell Herskedal,

Nedreberg sier at både voksne og barn er helt innpå dem uten at de virker skremte, men at de freser bestemt om noe ikke passer dem.

Les også:Her får svanen politieskorte

MED BARN: Jørn Gustad forteller ut i fra bildene at svaneungene er født i 2014. Her er svanen på vei inn i butikken. De ansatte måtte stoppe fuglen i døra. Foto:Privat,

– Helt utrolig!

Jørn Gustad ved Norsk ornitologisk forening avdeling Møre og Romsdal kan fortelle at dette ikke er vanlig oppførsel hos svaner.

Han sier at gjess og svaner er intelligente og fort lærer seg atferdsmønster til de som mater dem eller er truende. Det han stusser på i denne sammenhengen er at dyrene ønsker å bevege seg inn i butikken.

Les også:Frykter at svaner fryser fast

– Det er veldig unaturlig for dem å gå inn. Det er helt utrolig. De må ha blitt matet nær butikken og kobler nå mat med butikk, sier Gustad.

Svanene er knoppsvaner og stammer fra en park i Kristiansund. Knoppsvaner er ifølge Gustad den arten som har lettest for å nærme seg mennesker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder