HACKET: Et hackerangrep mot tredjepartsklienten Snapsaved førte i 2014 til at tusenvis av Snapchat-bilder er på avveie. Foto:Lionel Bonaventure,Afp

To menn tiltalt for å spre Snapchat-bilder

To menn i 20-årene er tiltalt for å spre sensitive bilder fra Snapchat.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bildene som har blitt spredt på internett, er tatt fra tjenesten Spapsave – en tjeneste som gjør det mulig å lagre bilder fra den populære billeddelingstjenesten Snapchat.

Det var i november i fjor at politiet aksjonerte mot to adresser i Lillestrøm og Oslo, og to menn er nå tiltalt.

Les på VG+ Her er nakenhackernes samlingsplass

Tiltalt for heleri

Ifølge TV 2 er de to mennene i 20-årene. De er tiltalt for heleri, etter å ha spredt private og sensitive bilder – bilder som har blitt ulovlig innhentet.

Ketil Magnus Berg forsvarer den ene av de to tiltalte, som nekter straffskyld.

– Han er overrasket over at det har kommet en tiltale. Men han ser frem til at det blir en behandling i retten, etter at han har vært under etterforskning i snart ett år, sier Berg til TV 2.

Ifølge tiltalen har de tiltalte delt bildene via torrent-nedlasting.

Tusenvis av filmer

Kripos fikk i fjor tilgang til en database på 13 gigabyte, med cirka 90.000 bilder og cirka 10.000 filmer.

AKSJONERTE: Eiliv Ofigsbø, leder for Avdeling for teknologi og operative tjenester ved Kripos. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Det er bilder av mange kategorier, og filmer. Noen vurderer vi å være av en veldig privat karakter og en inngrep i privatlivets fred. Det er snakk om informasjonsheleri og datainnbrudd. Vi må vurdere om andre straffeparagrafer kommer til anvendelse etter hvert, sa Eiliv Ofigsbø, leder for Avdeling for teknologi og operative tjenester ved Kripos, til VG den gangen.

Hackerangrepet som førte til at bildene havnet på nettet er av brukere på et undergrunnsforum døpt til «The Snappening». Forumet er et av stedene bildene er spredt. Brukere på forumet har tidligere stått bak hackerangrepet mot iCloud, kalt «The Fappening», som førte til at hundrevis av intime bilder av Hollywood-kjendiser ble lekket.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder