FISKET PÅ 300 METERS DYP: Da Hanne Mercedes Florø-Larsen var ute på fisketur med sin bror, fikk hun en svær spisskate på kroken. Her bader hun og kjempefisken før den fikk svømme tilbake til hjemmet på bunnen av havet. Foto: Bjørn Florø-Larsen

Hanne (29) fanget kjempefisk i Trondheimsfjorden

Hanne Mercedes Florø-Larsen (29) var på fisketur med broren da en veldig stor og spesiell fisk bet på kroken.

Ingri Gudmundsen Bergo
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi kjempet i 20 minutter. Snøret var så tungt at jeg ikke klarte å sveive på vanlig vis. Jeg har aldri vært så sliten før. Jeg har svære blemmer i hendene og gangsperr i armene, forteller 29-åringen til VG.

Det var Adressa som først skrev om saken.

Sammen med broren, marinbiologen Bjørn Florø-Larsen (32), fisket Hanne Mercedes Florø-Larsen på svimlende 300 meters dyp ute i Trondheimsfjorden da noe langt der nede plutselig bet på kroken.

Har du en ellevill fiskehistorie? Tips VG her.

Etter en lang kamp ble Florø-Larsen omsider kjempefiskens overkvinne. Hun fikk halt fangsten opp til vannskorpen – og det hun så, gjorde henne forbauset:

– Jeg ble litt sjokkert siden jeg aldri hadde sett en sånn fisk før. Den ligner på ei rokke, og har vingeaktige finner som lager stor motstand. Derfor var det ekstra tungt å dra den opp. Den er ganske slimete, og har intense, katteaktige øyne. Den ser nesten utenomjordisk ut, forteller hun.

Ikke imponert? Les om denne kjempetorsken!

IKKE AKKURAT EN TORSK: Da Hanne Mercedes Florø-Larsen var 9, fanget hun en 13 kilos torsk. Siden den gang har hun forsøkt å slå rekorden. Her har hun klart det, med en litt mer spesiell fisk. Foto: Bjørn Florø-Larsen

Slo rekorden etter 20 år

Med langt, spisst nebb og piggete hale, ser spisskaten ordentlig skummel ut. Men det hindret ikke Florø-Larsen i å hoppe uti vannet og gi kjempefisken en god klem.

– Var du ikke redd?

– Nei, den ser skummel ut, men den er ikke farlig, forsikrer hun.

– Men det var en rar følelse å bade i 300 meters dypt vann med en fisk som var stor nok til å legge finnene rundt livet mitt. Det var utrolig gøy, selv om den ser skummel ut. Det ga meg en helt spesiell gledesrus at jeg hadde fanget en så sjelden fiskeart, som i tillegg slo min personlige rekord.

For 20 år siden, da hun var knappe 9 år gammel, fanget Hanne Mercedes Florø-Larsen en 13 kilos tung torsk. Siden den gang har hun forsøkt å slå rekorden. Søndag klarte hun det endelig: spisskaten veide 13,5 kilo.

– Blir det spisskate til kveldsmat?

– Nei, den er nok ikke typisk fiskemat, den der. Jeg vet ikke helt om man kan spise den. Uansett ville jeg helst at den skulle få leve.

Spisskaten er ifølge Florø-Larsen en av få fiskearter som overlever en så stor trykkforskjell. Derfor kunne hun trygt slippe den uti etterpå.

Fortsatt ikke imponert? Kinesiske fiskere fanget kjempefisk

BADEKAMERATER: Noen svømmer med delfiner, Hanne Mercedes Florø-Larsen kastet seg uti med den av utseende nokså skremmende spisskaten hun fanget. Her er det 300 meter ned til havbunnen. Foto: Bjørn Florø-Larsen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder