SKUFFET GJENG: Her er åtte av elevene som skulle reise med Norwegian fra Kirkenes til Oslo og videre til London. Bak fra venstre: Julie Wormdal, Sara Sagen, Kristine Skardal og Markus Stock. Foran fra venstre: Elise Johnsen, Hanne Henriksen, Laura Jensenius og Vilde Johnsen. Foto:Privat,

Vadsø-klasse fortviler: Norwegian-streiken ødelegger London-turen

Flere hundre tusen har fått sine planlagte reiser ødelagt
som følge av Norwegian-streiken. Ni skoleelever fra Finnmark er blant dem.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi synes det er veldig kjipt. Nå er vi «stucked» i Vadsø, forteller Kristine Skardal (19).

Sammen med åtte andre elever fra engelskklassen på Vadsø videregående skole og to lærere skulle hun reist til London i morgen. Det har de sett frem til i et helt år. Nå blir det ingen tur.

– Vi har spart, jobbet hardt og planlagt i et år. Dette skulle være en avslutning på tredjeklassen, men slik blir det ikke, sukker elevene.

LES OGSÅ: – Vi kan lamme dem fullstendig

Håpet ute

NORWEGIAN: Dette bildet er tatt rett etter avgang fra Gatwick flyplass i London. Der skal ikke ni tenåringer fra Vadsø lande i morgen. Foto:Jan Ovind,VG

Når man bor i Vadsø er det ikke bare til å booke om til et annet fly. Elevene kan heller ikke utsette turen, ettersom det snart blir eksamenstid og mange også har helgejobber de hadde fått fri fra denne helgen.

– Vi er lei oss og skuffet. Vi har slitt utrolig hardt for denne turen, sier Elise Johansen (18).

Er du rammet av streiken? Del din historie

Hun forteller at de hele tiden har levd i håpet om at streiken skulle ta slutt. Kofferten har derfor vært pakket og elevene har vært klare. Nå er håpet forsvunnet.

– Vi har sittet hele tiden og lest VG og E24 for å holde oss oppdatert, men nå er turen bare en ønsketenkning, sier de.

I London var planen å besøke ulike attraksjoner som er relevant for engelskundervisningen de har hatt. Blant annet British Museum.

KOMMENTAR: Krigen om Norwegian-sannheten

Rart

Elise Johansen forteller at de har diskutert bakgrunnen for streiken i klassen, og er enige i at det er rart at det skal ta så lang tid å bli enige når man kommer fra et av verdens beste land å bo i.

– Dette har rammet godt over 200.000 mennesker så langt. Man skulle tro de snart kunne finne en løsning. For oss som bor her oppe er det jo ingen andre alternativer til flyene, sier 18-åringen.

STORBY: London Eye og Big Ben er to av attraksjonen Vadsø-klassen ikke får oppleve. Foto:Toby Melville,Reuters

Bakgrunnen for streiken er at pilotene gjennom fagforeningen Parat krever en tariffavtale med hovedselskapet til Norwegian, slik at de kan forhandle med det selskapet de mener reelt sett styrer hverdagen deres. I dag har de tariffavtale med det datterselskapet de ifølge Norwegian er ansatt i.

12 ting du bør vite om streiken

Norwegian mener det må være slik fordi hovedselskapet er et såkalt holdingselskap hvor det ikke skal være operativ virksomhet. Dette har blant annet å gjøre med at Kjos og co. mener det vil være umulig for Norwegian å få lån til flykjøp dersom pilotene er ansatt i dette selskapet.

Rettigheter

VIL TIL LONDON: Elise Johnsen (t.v.) og Kristine Skardal blir værende hjemme i Vadsø også denne helgen. Foto: Privat,

Om det ikke blir London-tur på skoleelevene i Vadsø kan de i alle fall ha håp om å få deler av pengene tilbake. For flybilletter og overnatting fra onsdag til søndag har de brukt nesten 60.000 kroner totalt.

Passasjerenes rettigheter sier at ved kansellering eller streik som gir over fem timers forsinkelse, skal du enten bookes om til et annet fly, eller få pengene tilbake.

– Du må melde det til selskapet. Norwegian har en uke på seg til å utbetale pengene, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Hun forteller at mange ringer og ber dem om råd.

– Vi forteller dem om hvilke rettigheter de har. Men vi gir ikke råd om hva folk bør gjøre. Det må de bestemme selv. Dette er ikke noen grei situasjon. Men folk skal vite at flyselskapet plikter å ta ansvar for sine passasjerer også i en streikesituasjon, sier Flønes.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder