Professoren: Han har gjort andre mennesker kjent med at det forferdelige faktisk skjer

ER SELV ÅPEN: Professor i sosialmedisin, Per Fugelli, har selv i stor grad vært åpen om sin egen kreftsykdom og døden. Foto: ESPEN BRAATA/VG

Fugelli roser Bøhn for hans åpenhet

Professor Per Fugelli er glad for at Karl Erik Bøhn brukte hans egne ord om å ta vare på flokken din - som sitt siste råd. Fugelli har i likhet med Bøhn vist stor åpenhet om hvordan det er å leve med kreft.

  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg er veldig glad for at flere og flere viser mot ved å ta sykdom og død ut av fengselet for forbudte ord og følelser, sier Fugelli til VG.

Den kreftsyke, kjente professoren i sosialmedisin møtte Karl Erik Bøhn i TV 2 i januar i år. Han er glad for at håndballprofilen valgte å benytte postulatet om å ta vare på flokken din - som sine egne visdomsord ved livets slutt.

Per Fugelli gjorde setningen kjent da han deltok i NRK-programmet Trygdekontoret, og uttalte følgende:

«Ikke vær et 1-tall på jorden. Bry deg om flokken din.»

Fugelli sa selv til VG høsten 2012 at han nærmet seg sin «siste dans», og at han regnet med å gi tapt for kreften innen to år.

- Stygg vane

- Det har vært en stygg vane i lang tid å gjemme kreft og død bort. Mennesker som Karl Erik Bøhn og Anbjørg Sætre Håtun har med sin åpenhet vært med på å gjøre andre mennesker kjent med at det forferdelige faktisk skjer. At død og sykdom hører livet til. Da blir dette mindre jævlig når du har tenkt litt i gjennom det på forhånd, sier Fugelli til VG.

Til hjelp for andre

Han mener både Håtun og Bøhns usminkede eksponering av seg selv midt i sykdommen er til hjelp.

- Jeg tror det er til støtte og motivasjon for mange at så bra folk forteller hvordan de tenker og har det, sier Fugelli.

Han advarer likevel mot en viss form for åpenhetstyranni.

- For noen vil det være best å holde sin egen sykdom og død for seg selv. Vi mennesker er ulike. Derfor må det ikke bli et åpenhetstyranni, men en forskjellighet som respekteres, avslutter Per Fugelli.

Flere artikler

  1. Pluss content

    De har uhelbredelig kreft: Våre råd til livet

  2. Per Fugelli er død

  3. - Han hjalp oss til å snakke vanlig om døden

  4. Jobbet tett med Fugelli: – Et usedvanlig generøst menneske

  5. Tok oss med i sorg og glede

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder