TRUET: Denne isbjørnen er en av de som virkelig får kjenne klimaendringene på kroppen. Foto: Ralph Lee Hopkins , National Geographic

Slik kan du enkelt redde verden

Har du lyst til å bidra til et bedre klima, men synes det virker tidkrevende, dyrt eller slitsomt? Ekspertene gir deg sine tips til hverdagens aller enkleste klimatiltak.

 • Magnus Braaten
 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

FNs klimatoppmøte pågår i disse dager i Paris. Utfallet av forhandlingene, der representanter fra 155 land deltar, vil bli viktig for jordklodens fremtid. Det som imidlertid er helt avgjørende, er summen av hva hver enkelt person bidrar med for å kutte sine utslipp.

– Det viktigste du som enkeltperson kan gjøre for klimaet, er å bytte fra fossile til fonybare løsninger, sier teknologiansvarlig i miljøstiftelsen ZERO Marius Gjerset.

Skrekkscenarioet: Slik kan verdens kystbyer drukne

Han mener det mest effektive tiltaket du kan gjøre, er å kjøpe en elbil neste gang du trenger ny bil. Det vil spare deg for 11.000 kroner i drivstoffkostnader årlig, og samtidig spare miljøet for 2,5 tonn CO2, ifølge beregninger gjort av ZERO.

Å kjøpe ny bil er imidlertid ingen hverdagslig handling. VG har derfor plukket ut ti eksperttips du bør ha i bakhodet i hverdagen.

KILDESORTERING: På Klemetsrud energigjenvinningsanlegg sorteres plastavfall (blå poser) og matavfall (grønne poser). Arild Hemstad, leder i Framtiden i våre hender, mener du bør kildesortere, så lenge det ikke krever bruk av varmt vann. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

1. Ikke bruk hurtigprogram på vaskemaskinen. Og heller ikke på oppvaskmaskinen. Hurtigprogrammene bruker mer energi blant annet fordi vannet må varmes opp raskere. Det er med andre ord mer klimavennlig å kjøre lengre programmer.

2. Sjokklufte i stedet for å lufte lenge. Ved å sjokklufte taper du mindre varme. Her er det snakk om tilleggslufting, for ventiler må du likevel ha åpne hele året.

Se bildene: Slik har jorda forandret seg på 18 år

3. Sorter søppel, men gjør det enkelt. Får du ikke skyldt av for eksempel matavfall fra plastemballasje med kaldt vann, kan du bare kaste det i restavfallet, mener Arild Hemstad, leder i Framtiden i våre hender.

– Du bruker mye energi ved å fjerne matavfallet med varmt vann eller oppvaskmaskin. Glass og metall er imidlertid viktigere å kildesortere, så der kan du gjerne bruke varmt vann, sier han.

4. Bytt til LED-pærer og -armaturer. Når du først skal bytte lyskilde, bør du skaffe deg LED. Sjekk gjerne forbrukertester for å finne de med best kvalitet.

– Vi vil anbefale ikke å kjøpe LED-lamper der pærene er integrert i lampen, for da må du kaste hele lampen når LED-pærene går, sier Guro Nereng, fagansvarlig for bygg i ZERO.

5. Bruk nye tetningslister. Sørg for å tette rundt vinduer og under ytterdører med nye tetningslister. Bruk gjerne et stearinlys for å identifisere trekk.

Har du noen klimavennlige hverdagstips på lur? Del dem gjerne i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

DELER KUNNSKAP: Guro Nereng i miljøstiftelsen ZERO mener du bør prøve å senke temperaturen hjemme med én grad. Foto: Ned Alley , NTB scanpix

6. Ikke gi en flytur som gave. Legg heller turen med tog til nærmeste storby, legg deg på hotell, spis på restaurant og gå på en konsert der i stedet. Flyreiser bør forbeholdes de få og lengre feriene. En flyreise tur/retur London tilsvarer et utslipp per passasjer som et halvt års gjennomsnittlig bilbruk, ifølge Cicero.

7. Senk temperaturen litt hjemme. Mye av energiforbruket i et hus går til varme. Spar penger og miljøet på å senke nattemperaturen. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du fem prosent av utgiftene til oppvarming.

– Et tidsur til en hundrelapp på panelovnene hjelper godt, tipser Arild Hemstad.

Åtte spørsmål og svar: Dette må du vite om klimatoppmøtet i Paris

Guro Nereng i ZERO foreslår å senke temperaturen med én grad i en uke.

– Hvis du kjenner at det er verdt det, er det jo bare å fortsette, sier Nereng.

8. Bruk matvarene du har kjøpt. Kasting av mat er et av de store miljøproblemene vi har. Den spiselige maten vi kaster, kunne mettet 600.000 mennesker. Produksjonen av den tilsvarer det årlige utslippet fra 240.000 biler, ifølge beregninger gjort av Framtiden i våre hender.

– Det er lurt med handlenett i butikken, men skal du velge, er det mye viktigere hvor mye mat du putter oppi posen enn om det er en plastpose eller et nett, sier Hemstad.

9. Kast ut oljefyren. Erstatt den med en varmepumpe. Varmepumper bruker i gjennomsnitt bare en tredjedel av strømmen til en panelovn, ifølge Natur og Ungdom. Fossil olje og parafin til oppvarming av boliger, og som grunnlast i øvrige bygg, vil uansett bli ulovlig innen 2020, så det er ingen grunn til å vente.

10. Krev at politikerne gjør noe. Vi kan gjøre mye alene, men de største forskjellene gjør vi som samfunn. Da er veldig mye – for eksempel om det skal være billig og lett å reise kollektivt – opp til politikerne å bestemme. Uavhengig av hvilket parti du stemmer på, kan du ringe eller sende en e-post til din lokalpolitiker. «Call your congressman», som de ville sagt i USA.

Les også

 1. Raser mot ny miljørapport

  Miljødirektoratet vil ikke hindre eksporten av husholdningsavfall til Sverige.
 2. Norsk drama før Paris-toppmøtet: SV-Heikki ber Sundtoft gå av

  SVs klimapolitiske talsmann, Heikki Holmås, ber klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) ta sin hatt og gå.
 3. Drakamp før Paris-toppmøtet: Støre ber Solberg lage nytt norsk klimaforlik

  Ap-leder Jonas Gahr Støre angriper statsminister Erna Solberg og ber henne ta ansvar for å samle Norge til et bredt…

Mer om

 1. Miljøvern

Flere artikler

 1. Pluss content

  Nytt forbud: Så mye sparer du på å bytte ut oljefyren

 2. Pluss content

  16 tiltak som gir lavere strømregning

 3. Pluss content

  Varmepumpe: Spar penger fra første dag

 4. Pluss content

  Så mye koster strømtyvene: Enkle tips for å spare strøm

 5. Pluss content

  Vil spare energi med nye byggeregler

Fra andre aviser

 1. Lavere strømregning uten store investeringer

  Fædrelandsvennen
 2. Varm opp boligen mest mulig effektivt og rimelig. Bør du bytte ut panelovnen?

  Fædrelandsvennen
 3. Varm opp boligen mest mulig effektivt og rimelig. Bør du bytte ut panelovnen?

  Bergens Tidende
 4. Slik kan du enkelt spare strømutgifter

  Aftenposten
 5. Bør du velge vedovn eller varmepumpe?

  Fædrelandsvennen
 6. Vi spurte ekspertene: Dette er det viktigste du gjør hjemme hos deg selv for å hjelpe miljøet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder