TUNGT BEVÆPNET: Politiet bærer mp-5 maskinpistoler utenfor Grand hotell i Oslo i anledning Oslo Forum. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Økt beredskap under Kerry-besøk

USAs utenriksminister John F. Kerry er i Norge for å signere klimakontrakt og delta på Oslo Forum. Det betyr økt beredskap og bevæpnet politi i Oslos gater.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

PÅ NORGESBESØK: USAs utenriksminister John Kerry ankom Oslo onsdag morgen Foto: Evan Vucci/Ap

Det ble kø på E6 sørover fra Gardermoen til Oslo i morgentimene onsdag på grunn av kortesjekjøring i forbindelse med at USAs utenriksminister John Kerry er på besøk i Norge. Han ankom onsdag morgen.

– Vår oppgave er å sørge for sikker transport av utenriksministeren, og for et sikkert opphold. For at vi skal kunne gjennomføre et sikkert og trygt besøk må vi sperre av enkelte gater i forbindelse med noen forflytninger, sier Martin Strand, fungerende stabssjef i Oslo politidistrikt til NTB.

UD bekrefter: Filippinene forhandler om fred

– Det verste er over

– Den største utfordringen med besøket er allerede over, sier Strand. Det ble kø på E6 sørover fra Gardermoen til Oslo i forbindelse med ankomsten onsdag morgen.

PUBLIKUM: Folk fulgte med da John Kerry ankom Oslo plaza onsdag formiddag. Foto: Evan Vucci/Ap

– Rushtid og en stor kortesje inn til Oslo var en dårlig kombinasjon, som naturlig nok ga noen trafikale problemer. Under resten av besøket forventer vi ikke den typen utfordringer. Det blir noen flere kortesjer i forbindelse med noen forflytninger i løpet av dagen, men få gater vil være permanent stengt, kun noen få rundt Oslo Plaza, opplyser Strand.

Denne typen besøk medfører bevæpning av politiet, som vil være synlig i gatene i Oslo onsdag. Politiet får også bistand fra Forsvaret og benytter forsvarshelikopter i tillegg til politihelikopter som følger kortesjene onsdag.

Kerry er i landet blant annet for å delta på Oslo Forum og møte statsminister Erna Solberg.

Les også: Slik fikk Norge det topphemmelige Iran-oppdraget

Vil diskutere sikkerhetspolitikk

Flere toppledere samles til det årlige Oslo Forum, hvor John Kerry holder innlegg i 11-tiden onsdag. Her deltar blant annet EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister Jayad Zarif.

Deretter vil Kerry møte statsminister Erna Solberg til arbeidslunsj i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien. Noen av temaene de to skal diskutere, er borgerkrigen i Syria, kampen mot ekstremistgruppen IS, sikkerhet i nordområdene og forsvarssamarbeid mellom USA og Norge.

Kerry vil også signere en felleserklæring om klima og regnskog med klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Signeringen finner sted under konferansen Oslo REDD Exchange. Under konferansen møtes 500 politikere, bedrifter, urfolksrepresentanter, forskere og organisasjoner fra hele verden for å diskutere hvordan vi kan stanse ødeleggelsene av verdens tropiske skoger.

Kerry: – Ser frem til å jobbe med Stoltenberg

Besøker klimaendringenes frontlinje i nord

Kerry setter av hele torsdagen til besøk på Svalbard. Det er klimaendringer, hav og havmiljø som står på agendaen når han reiser til Svalbard sammen med utenriksminister Børge Brende.

Kerry har tidligere kalt Arktis en «termostat» hvor man allerede i dag kan se den dype innvirkningen global oppvarming vil få på planeten. Oppvarmingen vil gå dobbelt så raskt i Arktisk som i resten av verden, med Svalbard som en av frontlinjene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder