Skolevalget: Brakvalg for SV - Ap klart største parti

Ungdommen vil ha regjeringsskifte, mener valgforsker

Solid rødgrønt flertall på ungdommens Storting

SV får størst fremgang i skolevalget, og surfer inn på 10 prosent. Dette kombinert med Aps store oppslutning, viser at de unge vil ha regjeringsskifte, mener valgforsker Johannes Bergh.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– SVs fremgang etter at partiet ikke har gjort det så godt på skolevalg de senere årene, samt solide resultat for både Ap, Sp og Rødt, gjør at ungdommen signaliserer ønske om et regjeringsskifte, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til VG.

En mandatberegning som er utført av Norsk senter for forskningsdata (NSD) etter skolevalget tirsdag, viser en solid rødgrønn overvekt på «ungdommens storting» med til sammen 95 mandater for Ap (55), SV (18), Sp (12) og Rødt (10).

SV-leder Audun Lysbakken hadde allerede fått prognoser som indikerte et godt skolevalg for partiet før de endelige tallene kom klokken 19. Da fikk han bekreftet at partiet oppnår ti prosent i skolevalget, noe han er strålende fornøyd med.

– Vi har hatt en veldig solid fremgang, og at vi er det partiet som går mest frem. Og det er selvsagt en kolossal inspirasjon, sier SV-leder Audun Lysbakken til VG.

Han mener et godt skolevalg betyr masse for et parti som i lengre tid har slitt kraftig på målingene. Men som de siste ukene har hatt fremgang.

Få med deg: Unge Bondevik: Sliter med å få unge til å digge KrF

At såvidt mange unge stemmer SV, tolker han dithen at partiet har truffet med sine valgkampsaker.

– Pekepinn

– Det viser at rettferdig fordeling og miljø er viktig blant de unge. Samtidig pleier skolevalgene å gi en pekepinn på trenden i valget. Skolevalgresultatene viser litt av det samme som meningsmålingene i valgkampen viser - at det finnes en voksende uro rundt skjevhetene i makt og rikdom i samfunnet samt klimaproblemene. Dette er politiske saker de store partiene ikke fanger opp, mener Lysbakken.

Les også: Høyre frem, men Ap leder fortsatt

Tirsdag kveld er han på skolevalgvake sammen med SVs ungdomsparti SU.

Der sto stemningen i taket med mange unge SU-ere, stinn brakke og servering av pizza, hvorav en stor stor andel av pizzaene var vegetar-varianter.

– Der skal jeg skryte av dem, sa Lysbakken til VG tidligere tirsdag kveld.

– Ungdom vil ha ny regjering

I Arbeiderpartiets ungdomsparti, AUF, er stemningen også høy, selv om partiet må tåle en nedgang i oppslutning på fire prosent fra skolevalget for to år siden.

SUVERENT STØRST: Ap-leder Jonas Gahr Støre og AUF-leder Mani Hussaini slipper jubelen løs da de får vite resultatet av skolevalget på valgvaken i Torshovteatret tirsdag kveld. Foto: Trond Solberg VG

AUF-lederen velger å sammenligne mest med skolevalget før stortingsvalget i 2013 og vektlegger at Ap er desidert største parti i skolevalget.

– Arbeiderpartiet har gjort det beste skolevalget før et stortingsvalg noensinne. Det viser at ungdom vil ha en ny regjering, sier AUF-leder Mani Hussaini. Nesten det samme sier Ap-leder Jonas Gahr Støre som er sammen med AUF-erne på valgvake på Torshovteatret i Oslo.

– 28 prosent er et fantastisk godt resultat i skolevalget for oss. Fremgangen er klar siden skolevalget foran siste stortingsvalg, sier Jonas Gahr Støre til VG på valgvaken.

Han mener valgresultatet kan være et frampek foran selve stortingsvalget kommende mandag.

Frp sliter blant de unge

Rundt 150.000 elever på 389 videregående skoler har deltatt i skolevalgene de siste dagene.

Høyre gjør det noe dårligere enn for to år siden, mens sammenlignet med skolevalget i 2013, innebærer resultatet i dag om lag en halvering.

Unge Høyres nestleder Sandra Bruflot tror debatten om fraværsgrensen har vært krevende for mange elever og for Høyre.

– Forrige gang vi satt i regjering i fire år fikk vi 10,4. Noen saker som fraværsgrensen har vært utfordrende å forsvare, men vi har stått sammen som et lag og er veldig stolte av resultatet fra skolevalget, sier hun.

Høyre og Frps oppslutning er likevel til sammen mindre enn Aps oppslutning.
Både valgforsker Johannes Bergh og skolevalgvinner Audun Lysbakken mener det er verd å merke seg nedgangen til de borgerlige partiene i skolevalget.

– Det viser at norsk ungdom massivt vender høyresiden ryggen, mener Lysbakken.

– De to regjeringspartiene får begge en markant nedgang siden skolevalget for fire år siden. Spesielt påfallende er det at Frp gjør sitt dårligste skolevalg siden 1989. Mens de før var et parti for ungdom, er de nå mest et parti for middelaldrende og eldre, sier Bergh.

Sp og MDG like store blant de unge

Både Senterpartiet og MDG har også fremgang.

– 6,8 prosent er en fremgang på over 2,6 prosent fra valget 2013 og det beste skolevalget på 10 år, sier leder Ada Arnstad i Senterungdommen.

Nøyaktig samme oppslutning fikk Miljøpartiet De Grønne:

– 6,8 er et kjemperesultat, og det samme som i 2015. Det tyder på at vi kan komme over sperregrensen i stortingsvalget, mener Une Bastholm i MDG og ungdomsleder Anna Kvam.

AUF-leder Mani Hussaini mener skolevalgresultatet er et sterkt signal om at de fleste som har avgitt stemme i skolevalget foretrekker Jonas Gahr Støre som ny statsminister.

Venstre, som har slitt med å komme over sperregrensen på en rekke målinger i valgkampen, kan også koste på seg litt feiring av skolevalgresultatet.

– Venstre har gjort sitt beste valg ved skolevalgene noensinne, sier partileder Trine Skei Grande.
Hun tror partiets vektlegging av skolepolitikk og klimapolitikk har vært avgjørende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder