RUNDERE: Stadig flere norske menn får større midjemål. Foto:Ljupco Smokovski,

Massiv økning i fedme blant norske menn

...men kvinnene er ikke mye bedre

På under 15 år har forekomsten av fedme blant menn mellom 30 og 69 år mer enn doblet seg.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det går frem av Folkehelserapporten som ble lagt frem av Folkehelseinstituttet (FHI) på en pressekonferanse på Litteraturhuset i Oslo mandag morgen.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg kunne fortelle at én av fem voksne har fedme.

- Det er bekymringsverdig, fordi du har økt risiko for flere livsstilssykdommer, som diabetes, gallestein og hjerte- og kar-sykdommer. I tillegg resulterer fedme i mange andre plager, som fører til et vanskeligere liv, sier Stoltenberg til VG.

Rammer spesielt sårbare

Personer med fedme har en kroppsmasseindeks (BMI) på over 30. En person som for eksempel er 175 centimeter høy, og som veier 92 kilo eller mer, har fedme.

- Det er grunn til å tro at fedme rammer de som er spesielt sårbare. Noen fordi de rett og slett har legning for å bli spesielt overvektige, men andre fordi de har psykiske lidelser eller bruker medikamenter, sier Stoltenberg.

Hun mener derfor det ikke nytter at hver enkelt alene gjør noe med det, men at felleskapet også har et ansvar.

- Vi må endre rammebetingelsene, for å leve annerledes. Da vil langt færre være sårbare for å bli overvektige.

Utviklingen blant menn er noe av det som bekymrer FHI mest, ettersom 21 prosent av den mannlige befolkningen mellom 30 og 69 år har fedme. For mindre enn 15 år siden lå denne andelen på 10 prosent.

Blant kvinner har forekomsten økt fra 11 til 18 prosent.

BEKYMRET: Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet, redegjorde for nordmenns helsesituasjon under en pressefrokost om befolkningens helsestatus på Litteraturhuset i Oslo mandag morgen. Foto:Vegard Grøtt,NTB scanpix

- Kan ikke avvise fedme som utfordring

- Like bekymringsverdig er det kanskje at ett av seks barn også har fedme, men det kan se ut som den økningen som har vært kan ha stoppet opp, sa Stoltenberg under pressekonferansen.
- Det betyr ikke at det ikke vil bli en fortsatt økning i fedme forøvrig, så vi kan ikke avvise fedme som folkehelseutfordring.

Forekomsten av overvekt er 50 prosent høyere blant barn på landsbygda sammenlignet med barn i byer. Det er også slik at andelen barn med overvekt er 30 prosent høyere blant barn av mødre med lav utdanning sammenlignet med barn av mødre med høy utdanning.

Ikke aktive nok

Rapporten fra Folkehelseinstituttet viser også at en av fem ungdommer på ungdomsskolen er overvektige. På videregående skole er en av fire ungdommer overvektige.

Når det gjelder fysisk aktivitet, så er det kun 30 prosent av befolkningen som oppfyller den anbefalte mengden. Ifølge Stoltenberg er 30-åringene er minst aktive, mens 60-åringene er mest aktive.

- Når det krever så mye individuell viljestyrke å bevege seg en halvtime om dagen, som ikke er veldig mye, så er det noe med samfunnet og de ytre betingelsene, sier Stoltenberg til VG.

Hun mener 30 minutter nærmest burde være umerkelig for oss alle.

- Vi må vinne tilbake til det å bevege seg i hverdagen, som en naturlig del av livet. Så kan vi gjerne trene masse i tillegg. Men det må ikke bare være til de grader opp til den enkelte, sier Stoltenberg.

- Saltinntaket veldig høyt

FHI-direktøren trakk i sin presentasjon mandag også frem noen hovedtrekk i nordmenns kosthold.
- Sukkerinntaket har begynt å gå ned, men det er spesielt høyt i alderen 16 til 24 år. Ferdigmat står for tre fjerdedeler av inntaket. Saltinntaket er veldig høyt, og bør halveres, sa Stoltenberg.

Hun har imidlertid ikke så stor tro på å være like opptatt av enkeltbestanddeler i kostholdet som mange andre er.

- Skal vi gjøre noe med matkulturen, så tror jeg vi må se på hvordan, når og hvor mye folk spiser. Jeg tror vi fordyper oss i for mange detaljer i kostholddebatten, mens vi er for lite opptatt av det som handler om kulturen - vanene, rutinene og tilgjengeligheten, sier hun til VG.

Folkehelserapporten kommer hvert fjerde år og en er en oppsummering av helsestatusen i Norge.

REDEGJORDE: Helsedirektør Bjørn Guldvog under en pressefrokost om befolkningens helsestatus på Litteraturhuset i Oslo mandag morgen. Foto:Vegard Grøtt,NTB scanpix

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder