INNBITT: Statsminister Erna Solberg og Høyre fortsetter sin kamp for å kutte formuesskatten ytterligere til de rikeste i Norge. Foto: Helge Mikalsen VG

Splittelse mellom de borgerlige partiene: Tre setninger kan velte hele skattereformen

Høyre nektet å høre på advarsler fra støttepartiet Venstre - og insisterte i stedet på å legge inn to nye merknader som åpner for ytterligere lettelser i formuesskatten til de rikeste.

 • Eirik Mosveen

Artikkelen er over fire år gammel

Forhandlingene om den nye skattereformen i Stortinget har gått fullstendig i vranglås takket være tre flunkende nye setninger om formuesskatten.

Disse tre setningene, som ble lagt frem onsdag, fikk nemlig Aps leder Jonas Gahr Støre til å se rødt. Han nekter å være med på et bredt forlik dersom de nye merknadene ikke fjernes i sin helhet.

VG kan nå legge frem merknadene det strides om - ordrett:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre er enig i at skattebyrden for norsk privat eierskap skal reduseres. Formuesskatten på arbeidende kapital må reduseres og på sikt bør formuesskatt på arbeidende kapital fases ut.

Når redusert verdisettelse for formuesskattegrunnlaget for arbeidende kapital fases inn gjennom verdsettingsrabatt, mener flertallet formuesskattesatsen knyttet til arbeidende kapital ikke skal økes. Flertallet ser på innføringen av en 20 pst verdsettelsesrabatt for arbeidende kapital som et første steg på veien til ytterligere reduksjon av formuesskatten og er enig om at formuesskatten på arbeidende kapital skal trappes videre ned».

Samtalene om skattereformen - som kommer som et resultat av Scheel-utvalgets innstilling - har vært siden før nyttår, men har hele tiden gått i sneglefart.

Største hjertesak

Bakgrunnen skal være at Høyre, til tross for at skattereformen handler om å flytte på flere titalls milliarder kroner, først og fremst har vært opptatt av sin desidert største hjertesak i hele stortingsperioden:

Å kutte formuesskatten til de aller rikeste.

På overtid ble de tre setningene kastet inn i forhandlingene. Dette er fellesmerknader til regjeringspartiene Høyre og Frp, og støttepartiene KrF og Venstre.

Både KrF og Venstre er saklig sett enig med Høyre i innholdet i de nye merknadene.

Men etter det VG erfarer kom Venstre allerede i de fellesborgerlige forhandlingene med sterke advarsler til Høyre, om at risikoen dermed blir stor for at Ap trekker seg fra det store forliket om ny skattereform.

De fleste politikerne mener at jo flere partier som stiller seg bak en skattereform, jo mer robust og forutsigbar blir politikken. Tankegangen er: Vær gjerne uenig om skattenivået, men bli enig om skattesystemet.

Villig til forlik

Ap skal etter det VG erfarer være villig til å skrive under på nettopp et bredt forlik dersom de fire borgerlige partiene fjerner de tre nye setningene.

Ap har akseptert at det gis en såkalt rabatt i verdifastsettelsen av driftsmidler og aksjer - gjerne omtalt som «arbeidende kapital» på 20 prosent.

Men i de ekstra merknadene åpner de fire borgerlige partiene for at denne rabatten skal bli enda større i årene som kommer.

Det er dette Ap motsetter seg.

VG kjenner også til at Venstre bak lukkede dører har anbefalt de tre andre borgerlige partiene om å kaste de nye merknadene på båten så fort som mulig, for å få Ap med på laget.

Nekter å gi etter

Men Høyre har foreløpig nektet å gi etter. Internt gis det uttrykk for at Høyre har et stort behov for å vise sine støttespillere at de kjemper for å redusere formuesskatten mest mulig.

Inntrykket er også at det ikke er Høyres politikere i finanskomiteen som presser mest på for å beholde de tre setningene, men at dette er styrt fra aller øverste hold i regjeringen, fra partileder og statsminister Erna Solberg.

VG blir fortalt at Høyre ikke stoler på at Ap faktisk vil bli med på et større skatteforlik, men at Støres parti kun har valgt de nye merknadene som en unnskyldning for å bryte ut. I Venstre skal man imidlertid være sikre på at Ap mener alvor.

Torsdag kveld var det fortsatt uklart om Høyre fortsatt står på sitt, eller om de vil gi etter for presset. Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sa til Dagens Næringsliv torsdag at partiet er villig til å forhandle med Ap også om dette.

Les også

 1. Nesestyver for kutt i formuesskatt

  Nye faglige råd gjør Høyres drøm om å skrote formuesskatten mer og mer fjern.
 2. Så mye sparer Ernas rike onkler på regjeringens skattekutt

  20 av Høyres rikeste onkler og tanter sparte i fjor til sammen over 12 millioner kroner på den borgerlige regjeringens…
 3. Slakter Ernas skattekutt til de superrike

  I en ny undersøkelse fra Norges Handelshøyskole (NHH) gis regjeringen det glatte lag for sine mange milliarder i kutt i…
 4. Jonas i strupen på Erna: Mener hun tar fra de fattige og gir til de rike

  Jonas Gahr Støre mener at milliardkuttene i formuesskatten for tredje året på rad kan skyldes at Høyre har lovet disse…
 5. Eiendommelig eiendomsskatt

  Arbeiderpartiets gulrot til Oslo-velgerne i år er at de skal…

Mer om

 1. Skatter og avgifter
 2. Høyre (H)
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Støre: - Det handler jo om lederskap: Jonas i skatte-strupen på Erna

 2. Jonas dobbeltkommuniserer om skatt

 3. Støres skatteplanlegging kan gi baksmell

 4. Skatteavtale gir saftig kutt for de rikeste

 5. Ernas skatteplan: Milliardærarvinger kan bli nullskattytere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder