GRANSKNING: Næringsminister Monica Mæland ber DNB vurdere om eksterne bør granske DNB Luxembourg-saken. Foto: Eskil Wie Furunes VG

Mæland ber DNB vurdere eksterne granskere

Næringsminister Monica Mæland (H) ber DNB vurdere om det er behov for å sette på eksterne granskere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

DNB-saken utvikler seg dag for dag.

I en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet kommer det frem at de har oppfølgingsspørsmål til DNBs styreleder om virksomheten til DNB Luxembourg.

– Det er fortsatt ubesvarte spørsmål i denne saken. Vi har derfor flere oppfølgingsspørsmål som vi vil sende DNBs styreleder i dag, sier næringsminister Monica Mæland.

– Spørsmålene handler blant annet om hvordan styret har jobbet med samfunnsansvar og fulgt opp egne retningslinjer, sier Mæland.

Næringsministeren ønsker også svar på hvilken oppmerksomhet styret har hatt på aktiviteten i DNB Luxembourg og konsernets internrevisjon. Hun ber i tillegg styret redegjøre for hvorvidt de ser behov for en ekstern gjennomgang av saken.

– DNB konstaterer brudd på selskapets retningslinjer og sier at det ikke burde skjedd. Det er jeg enig i, sier Mæland.

Les: Tillitssmell for DNB

DNB-saken har kommet i fokus etter at Aftenposten, som sammen med en rekke andre internasjonale medier har fått tilgang og trykket materiale fra Panama-papirene:

DNB Luxembourg satte opp et system i 2005, hvor de hjalp norske kunder til å plassere penger i selskap på skatteparadisøya Seychellene.

Det skjedde mellom 2006 og 2008.

I en redegjørelse mandag, bekreftet DNB-sjef Rune Bjerke at styret i DNB Luxembourg var informert om at banken hjalp kunder med å etablere 22 selskaper på Seychellene.

Banken sier nå at dette ikke skulle har skjedd, at det var en uheldig praksis, men at det ikke er ulovlig. VG skrev mandag at nåværende konserndirektør for risikostyring i DNB, Terje Turnes, satt i styret for DNB Luxembourg som hadde kunnskap om skatteparadis-systemet.

DNBs styreleder Anne Carine Tanum viser til gårsdagens presentasjon fra Bjerke og at advokatfirmaet Hjort er engasjert av styret for å gå gjennom saken.

- Spørsmålene fra departementet bekrefter det vi sa i går og skriver i redegjørelsen, nemlig at dette er en sak som krever grundige undersøkelser og at disse vil fortsette for at vi skal få et best mulig bilde av saken og lære av den, sier styreleder Anne Carine Tanum i en pressemelding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder