UENIG: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fikk besøk av Pia Prytz Phiri fra FNs høykommissær for flyktnigner i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

FNs høykommissær: Tre norske brudd på menneskerettighetene

Listhaug: Greit å være uenig med Høykommissæren

FNs Høykommissær for flyktninger er krystallklar: Norge kan ikke nekte å behandle asylsøknader fra Storskog-flyktningene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Konvensjonene sier at alle har rett til å søke asyl, slår Pia Prytz Phiri fast.

På tre områder mener Høykommissærens direktør for Nord-Europa at Norge er i brudd med internasjonale konvensjoner:

** Norge nekter å behandle Storskog-flyktningenes asylsøknader.

** Å si at de aller fleste kan returneres til Russland som et trygt tredjeland.

** Regjeringen foreslår nye regler for å oppnå familiegjenforening: Minst fire år i arbeid eller utdanning, og et inntektskrav på minst 305 000 kroner.

Rett til å søke asyl

Etter onsdagens møte med innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), avviste Pia Pritz Phiri at UDI kan nekte å behandle søknadene:

– Retten til å søke asyl kan ikke hindres fordi man tilfeldigvis kommer igjennom andre land, sier Pia Prytz Phiri.

Hun kom rett fra Storskog med ferske inntrykk fra grensen mot Russland og håndteringen av de 5500 flyktningene som har kommet de siste månedene.

Les også: 10 ting du må vite om asylkaoset

Selv om Stortinget har godkjent at asylsøkerne som hovedregel kan avvises og returneres til Russland som et trygt tredjeland, er det ikke godt nok for Høykommissæren:

Viktig å få møte UDI

– Vi mener ikke at ingen kan sendes tilbake til Russland. Men det er viktig med et møte med UDI der man kan forklare sin situasjon og si hvorfor man mener at man ikke skal tilbake til første asylland. Vi anbefaler ministeren å realitetsbehandle alle saker, sier Pritz Phiri.

Den bastante norske reglen er imidlertid under press. Statsminister Erna Solberg (H) åpnet i går for at søknadene må behandles i Norge dersom Russland fastholder sitt nei til å ta dem tilbake.

FN stiller også store spørsmål ved om Russland virkelig er trygt, slik Stortinget har lagt til grunn:

– Vi har problemer med hvordan ser på Russland som et sikkert asylland. Det er vanskelig å få en asylprosedyre i Russland, sier Phiri.

Varsler ny rapport

Senere denne uken vil hun overlevere en rapport til norske myndigheter med en vurdering av Russland som første asylland.

Høykommissæren har allerede varslet Landinfo om at Russland returnerte to syrere til Syria i januar 2015.

Etter møtet med Pritz Phiri refererte Listhaug til disse opplysningene som «angivelige». På spørsmål fra VG om hvorvidt det er grunn til å tvil på at opplysningene er korrekte, svarte FNs representant:

– Nei, det gjør jeg ikke. Det er våre opplysninger, og de blir en del av vår rapport som også kommer til å handle om andre aspekter av situasjonen i Russland.

Familiegjenforening

Men hun hadde mer på hjertet under Oslo-besøket:

– Vi er dypt bekymret over de lovforslagene som nå kommer fram om å innskrenke muligheten for familiegjenforening, sa hun.

– Jeg ser at det er muligheter for å følge opp dette på andre måter, blant annet gjennom rettssystemet. Hvis man ikke får familiegjenforening innen fire år så bryter det simpelthen med Norges forpliktelser under den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sa Phiri.

Står ikke i avtalene

Sylvi Listhaug mener imidlertid det er greit å være uenig med Høykommissæren:

– Det er ikke i alle saker at land følger anbefalingene fra FNs høykommissær.

– Det er ikke dermed sagt at man bryter de internasjonale avtalene. Enkelte av anbefalingene går ut over det vi er forpliktet til. For eksempel har FN en anbefaling om ikke å sende tilbake personer til et land uten at man får en asylprosedyre der. Det er ikke utgangspunktet i de internasjonale konvensjonene, og Stortinget fjernet dette vilkåret i november, sier Listhaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder