MÅ KASTE MER: Mattilsynet har innført en regelendring som skal hindre at kjøtt med blyrester ikke havner på middagsbordet. FOTO: MAGNAR KIRKNES

Nye regler: 200 tonn viltkjøtt med bly må kastes

Oslo (NTB): Jegere og slakterier må skjære vekk minst 200 tonn kjøtt med blyrester etter en regelendring fra Mattilsynet.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Til helgen starter elgjakta over store deler av landet. I år må de rundt 100.000 slaktene gjennom nye behandlingsrutiner etter at bransjestandarden for feltkontrollørordningen ble innført 1. august, skriver Nationen.

– Mattilsynet krever at det skjæres bort mer på slakt som omsettes til lokale foredlere og til viltbehandlingsanlegg, sier Gunnar Olav Hårstad ved Skogkurs på Biri.

Les også: Nordmann arrestert etter ulovlig elgjakt i Polen

Må skjære vekk to kilo

Når storvilt får en kule i siden, avgir kula bly til slaktet. Og derfra er veien kort til middagsbordet.

– I tillegg til selve sårkanalen, skal det skjæres bort 10 centimeter i radius ekstra når dyra blir flådd. Vi har fått et pålegg av Mattilsynet, sier Hårstad.

I fjor ble det slaktet 99.100 hjortevilt i Norge. Slaktere avisen har snakket med, anslår at minst 2 kilo forsvinner fra hvert slakt i snitt, noe som gir et svinn på minst 200 tonn.

Les også: Tid for vilt: Tre favorittoppskrifter med høstens viltfangst

– Galskap

– Blyammunisjon fører til enorm sløsing med mat. Når så mye som 200 tonn kjøtt må skjæres bort fordi det brukes blyammunisjon i stedet for alternativer, viser det galskapen i stortingsflertallets vedtak om å gjeninnføre blyhagl i stedet for å fase ut all blyammunisjon, sier SVs miljøpolitiske talsmann Heikki Eidsvoll Holmås.

Han varsler at SV vil bruke statsbudsjettet til å foreslå en egen avgift på blyammunisjon som gjør at de miljøvennlige alternativene blir mer konkurransedyktige.

Så du denne? Var på elgjakt – tok par på fersken

350 ganger for mye bly i kjøtt

Bakgrunnen for pålegget er funn av bly i karbonadedeig. I kontroller av hjorteviltkjøtt i 2014 ble det funnet for store blymengder i kvernet kjøtt fra dagligvarebutikker, slakterier og spesialbutikker i Sør-Norge.

Kjøtt fra husdyr har en grenseverdi for bly på 0,1 milligram per kilo. To av tre testede prøver lå over denne grenseverdien – enkelte prøver hadde 350 ganger mer bly enn lovlig for husdyr.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder