GEILO: 20100111. Dine Penger om hva som lønner seg, Hytte eller hotell. Her Thon Hotel Vestlia. Treningssenter FOTO: SILJE RINDAL/VG Foto: Silje Rindal VG

Professor: Derfor lyver vi om hvor mye vi trener

Noen tror de trener mer enn de faktisk gjør, mens andre
ønsker å fremstå som mer aktive for å stille seg selv i et bedre lys, mener professor.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

44 prosent oppgir i en ny undersøkelse gjennomført av Sentio Researchat at de følger myndighetenes råd om minst en halvtimes mosjon hver dag. Men det tror ikke Helsedirektoratet noe på.

Ved bruk av intervju og aktivitetsmålere viser deres egne tall at det er store forskjeller på hva vi oppgir, og den treningen vi faktisk gjennomfører.

– Ingen vil fremstå som lat

Ronja Willoch (20) er en av dem som kjenner seg igjen i av og til å skryte på seg litt ekstra trening eller kilo på vektene.

– Sier man at man trener mer enn det man faktisk gjør?

– Ja, jeg har vel gjort det, innrømmer Ronja Willoch (20).

SIER HVEM DU ER: Ronja Willoch (20) mener at det å si at man trene mer enn det man gjør handler om at man vil fremstå som en god person. Foto: ODIN JÜGER VG

VG møter henne på sin joggetur langs Akerselva i Oslo hvor hun forteller at hun i enkelte sosiale settinger føler presset for å smøre på litt.

– Hvis jeg er på date, eller mingler på en fest og får det spørsmålet, har det hendt at jeg har lagt på ti kilo mer i knebøy enn det jeg faktisk tar, forteller Willoch.

Kommentar: Vi lyver om hvor mye vi trener

Hun tror dette henger sammen med hvilken person man vil fremstå som.

– Trening sier mye om hvilken person du er, og ingen vil fremstå som lat. Det blir nesten som å spørre: «Hvor mye veier du?». Det kan av og til være et litt sårbart tema å snakke om, sier Willoch.

– Synonymt med å være et godt menneske

Yngvar Ommundsen, ved Norges idrettshøgskole er professor i helsepsykologi og forteller at man nettopp på grunn av feilaktighet i selvrapportering har gått over til mer objektiv måling av folks aktivitet.

– Noen har ikke nok bevissthet om hvor aktive de faktisk er, og rapporterer derfor at de trener mer enn de gjør. Andre vil nok fremstå som mer aktive for å stille seg i et bedre lys, forteller Ommundsen.

Trenger du inspirasjon til å komme deg opp fra sofaen? Dette gjør trening med kroppen din

Han tror det skyldes at vi daglig blir bombardert med påminnelser om gevinstene av å trene og være i aktivitet.

– Det å gjøre de helseriktige tingene er ofte synonymt med å være et godt menneske.
Det kan være et dilemma for dem som ikke har mulighet til å være så aktiv. Alle har lyst til å skape et bilde av seg selv som en som gjør de riktige tingene, og det å si at man er mer aktiv enn man er kan derfor være en måte å døyve dårlig samvittighet, eller prøve å overbevise seg selv om at man er det, sier Ommundsen.

Forbrukerrådet reagerer: 1 av 4 unge gutter tar proteintilskudd

– Her må du være ærlig

DE RETTE SKOENE: Johan Fredriksson-Bjanes hjelper kunder med å finne rette løpesko ved Sport 1 Storgata i Oslo. Da gjelder det å være ærlig om aktivitetsnivået. Foto: ODIN JÜGER VG

En du ikke burde skryte på deg for mye trening til er Johan Fredriksson-Bjanes, skoselger ved Sport 1 i Storgata i Oslo.

– Det hender nok at folk sier at de løper mer enn det de faktisk gjør når jeg spør, men spesielt her er det viktig å oppgi hvor mye man faktisk trener slik at man kan få hjelp til å finne de rette skoene, forteller Fredriksson-Bjanes.

Han understreker at de som løper fem km i uken skal ha en helt annen sko enn de som løper 60 km i uken.

– Plukker man ut sko på feil grunnlag kan man dra på seg skader eller bruke lengre tid på å tilpasse seg skoene.

Levekårsundersøkelse: Nå er hver tredje norske mann er overvektig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder