Eldste offer er 92 år

Lures til hvitvasking

209 norske nettdatere ble svindlet for 280 millioner kroner

Rekordmange norske kvinner og menn ble i 2015 svindlet på internett.

 • Christina Quist

Artikkelen er over fire år gammel

Bildet av den kjekke, amerikanske offiseren, hans varme og romantiske ord, hans lovnader om en lykkelig fremtid sammen. Eller den karrierebevisste skjønnheten som har bygget opp et firma, men som nå vil trekke seg tilbake og gi deg en del av fortjenesten av salget. Et økende antall norske kvinner og menn går rett i svindelfella til de stadig mer avanserte Nigeria-svindlerne.

– Ofrene blir eldre, og vi ser også at flere godt voksne menn nå lures, sier Økokrims Anne Dybo, som har jobbet med Nigeria-svindler de siste 20 årene.

MANGE LURES: Anne Dybo i Økokrim advarer norske menn og kvinner mot å være for godtroende når de snakker med ukjente på internett. Foto: Økokrim

Tallenes tale viser at 209 nordmenn sendte ut hele 280 millioner kroner til bedragere fra sine kontoer i løpet av fjoråret. Det eldste offeret er en mann på 92 år. Pengesummen har dermed økt med over 33 prosent fra året før, da 173 nordmenn sendte 210 millioner til det de trodde var sine nettkjærester.

Les også: Svindlet for flere hundre tusener av «nettkjæresten»

– Alle kan i utgangspunktet bli svindlet, vi ser ofre som er både leger og prester. Fellesnevneren er ofte at man er i en sårbar livssituasjon og har liten digital forståelse, mener Dybo.

I fjor ble to nordmenn alene svindlet for 19 millioner hver. Dybo forteller at flesteparten av ofrene blir lurt til å betale mellom to og tre millioner kroner.

Brukes som «pengemuldyr»

Økokrim er mest bekymret for den økende trenden hvor ofrene for datingsvindel også lures inn i kriminelle handlinger i form av hvitvasking av penger, og blir det de kaller «pengemuldyr». Det innebærer at man stiller bankkontoen sin til disposisjon for hvitvasking av penger.

Møtte drømmemannen: Nå soner Rita (52) ti års narkodom i Ecuador

Det skjer ofte om for eksempel en kvinne har sendt alle penger hun har til det hun tror er kjæresten, kanskje forloveden sin, men så er hun tom. Da kan «kjæresten» be henne motta penger og sende dem videre til andre steder i verden. Ofte er dette penger som kommer fra andre svindelofre.

– Da gjør de noe ulovlig, og kan bli straffet for medvirkning til hvitvasking av penger og bedrageri, forklarer Dybo.

– Det er flere slike saker som er under etterforskning nå, men det finnes ikke mye rettspraksis på området. Det har sittet langt inne hos politiet å gjøre noe med det, fordi pengemuldyrene ofte er ofre selv. Til nå har vi gitt dem en advarsel om at det er ulovlig, og hvis de likevel fortsetter, kan de nå bli straffeforfulgt, sier Dybo.

Både politi og Økokrim varsler økt straffeforfølgning av lurte nordmenn som bidrar til hvitvasking av svindelpenger.

Tiltalt for grov hvitvasking

I fjor ble to trøndelagskvinner mellom 45 og 60 år siktet for nettopp dette. Kvinnene skal ha hvitvasket henholdsvis 1,4 millioner og 400.000 kroner, og beløpene gjør at det i begge tilfeller dreier seg om grov hvitvasking, opplyser politiadvokat Amund Sand i Trøndelag politidistrikt.

Les også: Slik kan hjemmet ditt bli hacket

Grov hvitvasking har en strafferamme på inntil seks år.

Kvinnene ble begge kontaktet av det de trodde var en amerikansk soldat, og ble etter en tids chatting spurt om å opprette en konto som soldaten kunne overføre penger til. Kvinnene skal deretter ha sendt pengene videre til andre kontoer i utlandet.

– De er ofre selv, men de har i tillegg gått et skritt videre ved å hjelpe svindlerne med å svindle andre, enten med uforsiktighet eller vilje, sier Sand.

Det er tatt ut tiltale mot kvinnen som skal ha sendt videre det største beløpet, mens den andre saken fremdeles ikke er avgjort hos påtalemyndigheten. Politiadvokaten forteller at de ikke har hatt kjennskap til lignende saker tidligere.

Advarer mot festival-svindel: Selger samme billett til flere

Organisert kriminalitet

Dybo forteller at nettsvindlerne har sitt utspring i de såkalte Nigeria-svindlerne, som i flere tiår har levd av å svindle mennesker verden over. Økokrims første kjennskap til denne typen bedragerier skriver seg helt tilbake til 1957, da et fiskeverft i Nord-Norge ble lurt til å sende tørrfisk og penger til svindlerne.

Les også: Betalte 1,7 millioner til Nigeria-svindlere

Med digitaliseringen har metodene de bruker blitt stadig mer avanserte og utspekulerte. I dag skjer det oftest ved at offeret får en venneforespørsel på Facebook eller en melding på en datingside, og dermed starter en dialog som ofte utvikler seg til en romantisk relasjon.

Svindlerne spiller ofte på følelsene i bedrageri av kvinner, de lover gull og grønne skoger, overøser dem med kjærlighetserklæringer, og sender ofte blomster og sjokolade på døra til dem. Menn lures ofte ved at kvinner brukes som lokkeduer for å få dem til å investere i ulike firma eller forretningsideer. Svindlerne bruker bilder og identiteter de har stjålet på internett, gjerne fra uvitende menneskers Facebooks-profiler.

Afrikansk datingsvindel: Sendte 20 millioner til ghanesisk «kjæreste»

– Dette er organisert kriminalitet, og så lenge folk lar seg manipulere, er det et stort problem, sier Dybo.

Bedragerne blir sjelden selv tatt for svindelen. I tilfellene hvor nordmenn har blitt lurt inn i en rolle som pengemuldyr, er det ofte disse som blir sporet og straffet.

– Det har aldri vært så lett å bli lurt som det er i dag. Samtidig har det aldri vært lettere ikke å bli lurt, fordi man kan søke og sjekke så mye på internett, mener Dybo.

Les også

 1. Her blir bilsvindleren avslørt av overvåkningskamera

  En 19 år gammel mann stjal og svindlet til seg 1,3 millioner kroner fra bilselgere.
 2. Storaksjon mot bil- og tørrfiskeksport til Nigeria

  Flere etater deltok onsdag i en større aksjon mot mistenkt ulovlig eksport av biler, bleier og tørrfisk til Nigeria.

Mer om

 1. Økonomisk kriminalitet
 2. Krim

Flere artikler

 1. Pluss content

  Utspekulerte metoder: Slik blir nordmenn lurt av «kjæresten»

 2. Datingsvindel på nett: Raser mot at ofre for datakriminalitet straffes

 3. Pluss content

  Kjærlighetshistorien som endte i tragedie

 4. Flere familier varsler om feriehus-svindler: – Kan sitte hvor som helst i verden

 5. Pluss content

  Svindlet på nettet: – Han sa han var glad i meg

Fra andre aviser

 1. Rekordmange nettdatere svindles på nett

  Fædrelandsvennen
 2. 209 personer sendte 280 millioner til falske kjærester i fjor

  Fædrelandsvennen
 3. Slik skal åtte kvinner ha blitt ofre for million­svindel

  Bergens Tidende
 4. Økokrim advarer mot CEO-svindel - norske bedrifter rammet av millionbedrageri

  Aftenposten
 5. Svindlerne utgir seg for å være profilerte toppsjefer. De har lurt til seg over en halv milliard i år.

  Aftenposten
 6. Kjærlighetssvindlere lurer nordmenn for 200 millioner kroner i året. Hun har tipsene for å unngå å bli svindlet.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no