FORSØKT KNIVSTUKKET: 19 år gamle Iyad Zidan fikk ryggsekk og skole-pc ødelagt etter å ha blitt forsøkt knivstukket fredag. Foto: Øyvind Adrian Skogmo / Privat , Lindesnes Avis

Iyad (19) ble stukket med kniv - PC-en i skolesekken reddet ham

En 44 år gammel mann er siktet for drapsforsøk etter at han angrep Iyad Zidan i Mandal Amfi fredag formiddag.

Den skremmende opplevelsen fant sted midt på lyse dagen fredag ved kjøpesenteret Amfi i hjembyen Mandal.

19-åringen hadde skolefri andre og tredje økt, og skulle ta bussen til Kristiansand for en time hos tannlegen. Da han så at det var noen minutter til bussen skulle komme, gikk han inn for å kjøpe litt mat på Rema 1000. Der ble han møtt av en 44 år gammel mann, som ifølge Iyad skal ha sett stygt på ham.

– Selv om jeg fikk en følelse av at han fulgte etter meg, brydde jeg meg ikke, og gikk ut av butikken, forteller han til VG.

Les også: Anniken (19) ble knivstukket og slått - reddet av boblejakken

Idet han sto og ventet på heisen, hørte han noen kom løpende bak ham, og kjente med ett et hardt slag i ryggen, som nær veltet ham overende. Da han snudde seg, gjorde han en skremmende oppdagelse.

44-åringen hadde fulgt etter ham ut av butikken. Og det var ikke et slag Iyad hadde kjent, men et hugg fra kniven som mannen holdt i hånden.

– Jeg prøvde å spørre ham hva jeg hadde gjort, men han svarte ingenting, og prøvde bare å hugge til meg igjen. Jeg kastet maten i gulvet og begynte å løpe, forteller 19-åringen.

Desperat flukt

Mannen skal ha fulgt etter Iyad. En desperat flukt fulgte gjennom kjøpesenteret og ut til bussen som sto og ventet ved busslommen. Men den hadde ikke avgang ennå, og Iyad måtte igjen bevege seg videre.

– Jeg prøvde å forklare flere personer om at det var en mann som var etter meg, men ingen sa at de kunne hjelpe, forteller han.

44-åringens kniv hadde boret seg gjennom fire lag av sekken. Knivbladet ble stoppet av skole-pcen som Iyad hadde i sekken. Den er nå svært ødelagt.

– Det er vanskelig å tenke på hva som hadde skjedd dersom jeg ikke hadde hatt på meg sekken. Det var et kraftig hugg, så kanskje ville jeg hatt et dypt sår, kanskje jeg ville bli drept, sier han.

– Det var en veldig skremmende opplevelse. Jeg får håpe jeg rister det av meg snart, sier Iyad, som kom til Mandal fra krigsherjede Syria i 2013.

Siktede fraktet til sykehus

Politiet har siktet 44-åringen for drapsforsøk.

– Fornærmede har uprovosert fått 44-åringen etter seg, opplyser operasjonsleder Per Kristian Klausen ved Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

Politistasjonsjef Leif Vagle forteller at Iyad skal ha vært svært heldig.

– Han fikk et slag i ryggen, og senere oppdaget han at han har blitt stukket i ryggen. PC-en han hadde i ryggsekken stoppet kniven, sier Vagle, og tilføyer:

– Han har vært svært heldig. Hadde han ikke hatt på seg ryggsekk, kunne det ha gått mye verre, sier han.

Mannen skal ha nektet å la seg avhøre. Politiet har vurdert den siktede 44-åringen som uegnet for varetektcelle. Han skal i stedet være fraktet til Sørlandet sykehus for psykiatrisk observasjon, skriver Lindesnes Avis.

VG har ikke lyktes med å få en kommentar fra politiet fredag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder