GRUPPEARBEID: Renate I. Knudsen har to barn ved Seljedalen skole. Her i diskusjon med (f.v.) Ove Nilsen, Suganthan Sivanesan, Ida Elisabeth Ekerhovd (10), Helene Margrethe Alver Vatnelid (10) og Julie Løvaas Omdal (10). Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Foreldre og elever må møte opp sammen: På skolebenken for å lære nettvett

BERGEN (VG) Her lærer ni-, ti og elleveåringer nettvett. Det gjør de på skolen, sammen med foreldrene sine.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Stadig flere barn i Norge blir utsatt for nettovergrep og mobbing. Ofrene blir stadig yngre, og nå tar norske skoler grep for å fokusere på utfordringer ved skjermbruk.

Sist torsdag arrangerte Seljedalen skole i Bergen obligatorisk kveldsskole for 4. og 5. trinn, der elever og foreldre måtte møte opp sammen. Foredragsholderne kom fra organisasjonen Barnevakten, som gir råd om barn og mediebruk.

Bakgrunn: Lær barna nettvett

– Det er første gang vi gjør dette. Elevene får fri i ettertid, og de som ikke kan være til stede her må ha nettvett-undervisning i skoletiden i etterkant, sier avdelingsleder May Linda Hansen ved Seljedalen skole til VG.

SATT SKOLERETT: - Mange barn melder at foreldre "alltid" er på skjerm, sa Cecilie Bartnes til de fremmøtte foreldrene ved Seljedalen skole i Fyllingsdalen i Bergen. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Hun mener det er viktig å starte tidlig.

– Tidligere fokuserte man gjerne på 6. og 7.-klassinger. Men da er det ofte for sent, for vi ser at mange da allerede har opplevd å bli utestengt på nett, sier hun.

De siste årene har stadig flere skoler i Hordaland – i samarbeid med organisasjonen Barnevakten – gjennomført lignende arrangementer.

Er blitt veldig populært

– Tilbudet om kveldsskole er blitt veldig populært fordi det gir så godt oppmøte av foreldre når det gjøres obligatorisk for elevene og fordi voksne og barn gjør det sammen. Vi vil nå lansere dette på landsbasis, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten til VG.

Hvert år får Barnevakten rundt 350 henvendelser fra skoler som ønsker opplæring i nettvett. Tonheim Tønnesen sier at de har gode erfaringer med å undervise voksne og barn på samme arena.

– Dette er jo en annen form for involvering og vi kombinerer dialogbaserte foredrag med samtalegrupper for barn og voksne sammen.Vi tror det er enklere for foreldre å snakke med barna om dette hjemme når de har hatt en slik felles opplevelse på skolen.

VISTE EKSEMPLER: På kveldsskolen i Bergen viste rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen flere eksempler på meldinger barn har mottatt på sosiale medier. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Les også: Presses for nakenbilder

Det er foreldrene som deltok i arrangementet på Seljedalen skole enige i.

– Blir mange diskusjoner

– Dette er et veldig bra tiltak. Som foreldre prøver vi jo så godt vi kan å sette grenser, men det blir alltid mange diskusjoner om hvilke regler som skal gjelde, sier Ove Nilsen.

Renate I. Knudsen er mor til en jente i 4. klasse, og har også en datter i 3. klasse. I likhet med Nilsen har hun innført en grense på ti år for at barna skal få mobiltelefon.

– Datteren min fikk mobiltelefon da hun var ti år. Hun var den siste i klassen som fikk mobil. Jeg synes det er veldig bra at skolene begynner tidlig med å lære barna om nettvett, sier hun.

– Hvordan er det å være her med sitt eget barn?

– Jeg synes det har vært supert, dette er noe foreldre og barn bør være sammen om.

Blir lettere å snakke om

Knudsen tror det blir lettere å snakke om nettbruk hjemme når foreldre og barn har vært sammen på et slik arrangement.

GOD RESPONS: - Elevene har fortalt at de lærte mye og ble mer bevisste. De syntes også det var kjekt å ha foreldrene der, og at det vil gjøre det lettere å sette grenser, sier avdelingsleder May Linda Hansen (t.v.) ved Seljedalen skole. Her med Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

– Dette opplegget var også en aha-opplevelse for meg i forhold til egen nettbruk. Det viktigste er å være åpne om dette, og snakke med hverandre, sier hun.

På Seljedalen skole ble det også snakket med foreldrene om de overgrepsrelaterte sakene som har vært i media i det siste, og hvilke grep man bør gjøre for å hindre dette.

– Vi ønsker å bevisstgjøre til smarte valg og bruker noen relevante eksempler for å få til refleksjon. Vi ønsker at barna selv utvikler digital dømmekraft og et av rådene er at de ikke må gå i private chatterom med folk de ikke kjenner – for eksempel via Skype.

Lokkes eller smigres

Hun sier at barn i noen tilfeller først lokkes eller smigres til å gi fra seg for eksempel et bilde.

– Det kan føre til at de trues til å gi enda mer, og i noen tilfeller lures til å møte vedkommende som har tatt initiativ til kontakten. Det kan gå galt, sier Tonheim Tønnesen.

Les også: – Lever i angsthelvete

Hun sier at problemet ifølge politiet er økende, og oppfordrer foreldrene til å følge med på barnas skjermbruk.

– Jeg er ikke opptatt av at vi skal overvåke ungene, men det er viktig å ha en dialog om dette og lære barna å sette gode grenser for seg selv og å sette grenser overfor andre. Derfor er det så nyttig at foreldre og elever kan sitte sammen og snakke om denne problematikken.

MÅ SNAKKE SAMMEN: - Jeg er ikke opptatt av at vi skal overvåke ungene, men det er viktig å ha en dialog om dette, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten (t.v.). Kollega Cecilie Bartnes følger med. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Politiet: -Avdekker bare litt

Hun mener foreldrene bør begynne tidlig med bevisstgjøring.

– Allerede fra tredje klasse bør barn ha fokus på nettvett og smarte skjermvalg, sier hun.

Ifølge ny forskning er debutalderen for introduksjon til en eller annen form for skjerm, nå nede i 12 måneder.

Femåringer med fysiske plager

– Vi erfarer at foreldre synes det er utfordrende å regulere skjermbruken også for barn under skolealder, og kiropraktikere rapporterer om økende omfang av femåringer med fysiske plager som smerter i rygg og nakke, sier Cecilie Bartnes i Barnevakten.

Den økende skjermbruken fører også til at barn og unge får et stadig mer stillesittende liv.

– I dag sitter ca. 50 % av 15-åringene våre i gjennomsnitt like mye i ro som 80-åringene. Det er bekymringsfullt, mener Bartnes.

Skjermbruk kan også gå hardt ut over familiens sosiale liv. Tidsavgrensning og innføring av skjermfrie pauser kan være veien å gå, mener hun.

Sjekk denne: Nettside om nettvett

Foreldre er "alltid" på skjerm

– Mange barn melder til oss at foreldrene "alltid" er på skjerm. Noen også under måltidene. Det er viktig å skjerme måltidene. Det er gjerne den eneste tiden på døgnet alle i familien sitter rundt samme bord, og det er noe verdifullt som ikke bør ødelegges, sier hun.

Forstyrret søvn er en annen kjent problemstilling i mange familier.

– Barn bør ha slått av mobilen, pc-en og spillene minst en time før de skal sove. For å få god nok søvn trenger barn å "lande" dopaminnivået i hjernen, og å ha litt tid til refleksjon, småprating og hvile. Vi hører om barn som våkner om nettene for å sjekke likes eller spille.

På temakveldene snakkes det også om nettets positive sider.

– Vi snakker mye om det som er kjekt og fokuserer på bra ressurser, nettsider og spill. Det er kjempeviktig for oss å balansere, sier Tonheim Tønnesen.

Klar tale fra elevene

På Seljedalen skole ble det først holdt separate foredrag for elever og foreldre, før alle ble plassert i mindre grupper for å diskutere sammen. Til sist var det felles oppsummering i plenum hvor alle som ville kunne dele noe de mente var viktig.

– Ikke oppgi mobilnummeret ditt til noen fremmede på nett, kom det kontant fra en jente.

– Ikke mobb noen som ikke har fått mobiltelefon, svarte en annen.

– Aldersgrensen er der for en grunn, fastslo en tredje.

Og en pappa i salen som ble utfordret, hadde følgende oppfordring:

– Følg aldersgrensene på spill. Men spill minst mulig, spill heller fotball, sa han.

Dette snakker du med barna om:

• Hva som er greit og ikke greit å si på nett når de chatter eller
kommenterer bilder, filmer eller statusoppdateringer.
• At de alltid må spørre om lov før de legger ut bilder, film eller
informasjon om andre.
• Hva som bør være privatliv, og avtal regler for hva som er
greit å dele og ikke dele.
• Å være kritisk til venneforespørsler fra folk de ikke kjenner.
• At de skal bryte kontakten dersom de ikke liker ting som blir
sagt eller bilder/filmer som blir delt, eller dersom en annen
person sier ting de ikke liker.
• Hvordan de kan blokkere og rapportere andre brukere.
• At norsk lov også gjelder på nett og mobil, og at nettmobbing
er helt uakseptabelt.
• Hvordan de kan lagre krenkende meldinger som bevis på
trakassering. Vis hvordan de tar et skjermbilde på PC og
mobil/nettbrett.
• At det er greit å komme til deg med små og store problemer.
• Muligheten for pengebruk i spill, og lag regler sammen om
hva de skal gjøre dersom de ønsker å kjøpe ting.
• Reklame og tilpasset reklame på digitale medier.

(Kilde: Barnevakten)

.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder