ISBRE KALVET: Informasjon fra vitner og breførere tyder på at det tyske ekteparet i 30-årene døde etter å ha blitt truffet av en fallende isklump (rød ring), helt nederst ved Nigardsbreen, der elva kommer ut fra bretungen. Foto:Foto: Krister Sørbø / VG,

Breulykken i Sogn og Fjordane: Her skjedde dødsulykken

De to tyske barna (8 og 10) som mistet sine foreldre i en
breulykke på Nigardsbreen søndag, blir nå ivaretatt av kommunens kriseteam.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Leder for kriseteamet i Luster kommune, Truls Rogstad, sier til VG at barnas tyske besteforeldre er ventet å ankomme stedet mandag kveld.

Han opplyser at de to barna har det relativt bra, forholdene tatt i betraktning.

– Foreløpig går det bra. De reagerer rasjonelt og rolig, men det tar litt tid før ting går opp for dem.

Kriseteamet består blant annet av en lege, helsesøster, to psykiatriske sykepleier og en tolk.

– De har ligget på hotell nå i natt, og hatt folk rundt seg hele tiden. Utover formiddagen skal de til politiet for å bli avhørt, sammen med en tysktalende tolk.

I løpet av det siste døgnet har barna forklart at de ikke var direkte vitner til ulykken, men at de befant seg like i nærheten.

– Det er selvfølgelig sjokkerende. Det er klart at dette er jo vondt og uforståelig for et barn å fordøye.

BAKGRUNN:Tysk ektepar omkom i breulykke i Sogn og Fjordane

Deltok på organisert tur

Daglig leder i Jostedalen Breførarlag, Steinar Bruheim, bekrefter overfor VG at det tyske ekteparet og deres barn, sammen med 30-35 andre turister, deltok på en av deres guidede turer på breen søndag ettermiddag.

– Det stemmer. Det er høysesong nå og stor trafikk, med en blanding av ulike nasjonaliteter.

Bruheim understreker samtidig at det tyske reisefølget begikk seg ut på en tur på egen hånd, etter at den organiserte brevandringen var avsluttet. Han opplyser at den tyske familien deltok på en av breførerlagets enkleste turer, den såkalte «Familieturen», hvor deltakerne vandrer på Blåisen ved Nigardsbreen.

På firmaets hjemmesider blir turen beskrevet som «en lett og trivelig bretur på Nigardsbreen i Jostedalen som passer for alle fra seks år og eldre».

– Det er den letteste, enkleste og korteste turen. Det er mange barnefamilier som deltar.

Gikk utenfor sperringene

Søndag opplyste daglig leder Peder Kjærvik, ved Breheimsenteret i Jostedalsbreen Nasjonalpark, at det tyske reisefølget hadde gått utenfor sperringene i området, og passert flere advarsel-skilt.

Steinar Bruheim sier det er et kjent problem at noen turister begir seg utenfor de oppmerkede stiene, og at disse utsetter seg selv for en «stor risiko».

– Det kan skje alvorlige ulykker hvis det ramler ut is i det området. Det er kanskje ikke alle som tar seg tid til å lese skiltene.

Dødsulykken ved Nigardsbreen skjedde helt nederst breen, der elva kommer ut fra bretungen. Isbreekspert Bjarne Kjøllmoen ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier til VG at slike områder alltid er utrygge.

– Områdene hvor brevannet kommer ut er generelt farligst, på grunn av smelteeffekten brevannet har på isen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder