Vil vanne Mannen i senk

Nå er det snart slutt på tålmodigheten til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

  • Jennifer Bråthen

Derfor varsler de nå om nye tiltak for å få ned det rasutsatte for fjellpartiet som er en del av Mannen-massivet i Rauma. Planen er å hjelpe naturen ved å slippe på mer vann.

Anne Britt Leifseth, avdelingsdirektør i skred- og vassdragsavdelingen i NVE understreker imidlertid at det ikke er snakk om å vannbombe fjellet.

– Vi vet at vann har betydning og trolig vil være til stor hjelp, men det er ikke snakk om å vannbombe. Vi skal sette opp store vanntanker på toppen av fjellpartiet, og få fylt de opp med vann. Ved neste store nedbørsperiode vil tankene tømmes ned i sprekkene, og forhåpentligvis utløse et skred i den urolige øvre delen, sier Leifseth til VG.

– Vi vil gjøre dette for å skape trygghet for beboerne i området. Vi tar alle forholdsregler og området er evakuert, sier hun.

– Hvor mye vann er det snakk om?

– Cirka 40 000 liter totalt.

Det var Romsdals Budstikke som først meldte om saken.

Geolog om Mannen: – Fjellet er vanskelig å tolke

MYE OMTALT: Veslemannen er en del av det ustabile fjellpartiet Mannen. Foto: Endre Alsaker-nøstdahl VG

NVE har tidligere uttalt at det ikke er faglig forsvarlig å vannbombe fjellet. I praksis betyr vannbombing at man sender opp et brannhelikopter som slipper en stor vannmengde over den rasutsatte delen av fjellet, i håp om å starte raset.

– Vi mener det er bedre å la naturen gå sin gang, sa Anne Britt Leifseth, avdelingsdirektør i skred- og vassdragsavdelingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til VG i 2014.

Hun begrunnet vurderingen med at det ikke finnes erfaring med vannbombing av utrygge fjell og at det er vanskelig å kartlegge konsekvensene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder