I ADAMS DRAKT: Sogneprest Svein Olav Angard Hovde i Engerdal, avkledd for anledningen. Foto: Inge Hyllvang

Her jakter naken prest rype i myr

Da fuglehundene ikke ville hente rypa ute i den iskalde hengemyra, kastet presten seg uti selv.

Solen hadde akkurat stått opp da rypejakten i Hylleråsen tok en noe uvanlig vending for sogneprest Svein Olav Angard Hovde i Engerdal.

– Det var en fin start på dagen. Solen hadde akkurat stått opp, og det var nesten litt høytid over det hele, sier han til VG.

SVIKTET: Da Tara ikke ville hente fuglen i myra, måtte jegeren til pers selv. Foto: Inge Hyllvang

Det var lokalavisen Trysil-Engerdal som først omtalte historien om presten som var på jakt sammen med noen venner da den ene hunden fikk stand og klarte å få opp en stegg.

– Fuglen landet midt ute i noe som lokalt kalles «jysse,» en slags sumpmyr eller hengemyr. Da bikkja ikke ville hente rypa, kledde jeg av meg og vasset uti selv.

Så du denne? Mannevond elg jaget kvinne opp i tre

– Kunne du ikke sunket farlig dypt ned i den myra?

– Jeg måtte jo svømme, da. Det var bare å legge seg flat og åle seg utover. Det hadde vært artig å kjenne hvor dypt det var, men jeg kunne ikke nå bunnen, forteller sognepresten som har bakgrunn fra Forsvaret, og er vant til å åle seg og krype.

Flere jakthistorier: Fort hjort for jeger-Roger

Den erfarne jegeren synes det er flott å se på når fuglehunder henter ryper. Men denne gangen ville ikke hunden uti myra.

– Det kan ha vært fordi hun ikke så rypa falle. Hvis hunden hadde sett det, hadde hun nok hentet fuglen, mener han.

Jegerkollega Inge Hyllvang, som også tok bilder av badeseansen, anslår at myrvannet var omtrent seks-syv grader. Men sognepresten syntes ikke det var kaldt.

– Nei, rypa sto i fokus, og da bare kledde jeg av meg. Det var ei riktig fin lirype, sier Angard Hovde.

Jaktglede: Her jakter hele familien

Alle skjøt kvoten på én rype og én skogsfugl hver den dagen. Nå er rypejakten over for hans del i år, men til søndag legger han ut på elgjakt. Den starter med en hel uke på koia sammen med jaktlaget. Målet er ta hele kvoten der også, seks elger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder