JAKT: Politikerne ser til Sverige når det skal vurderes om hund kan brukes i ulvejakt. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Regjeringen vil vurdere hundejakt på ulv

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder i jakt på ulv det er gitt fellingstillatelse på.

Artikkelen er over fire år gammel

Det går fram av regjeringens stortingsmelding om ulv.

Såkalt løs, på drevet halsende hund er tatt i bruk i Sverige, og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) opplyser at Norge vil se på erfaringer derfra.

Han innrømmer at dette er en omstridt jaktform, også i Sverige.

Fikk du med deg? Nordmann arrestert etter ulovlig elgjakt i Polen

– Det er en grunn til at dette er forbudt i Norge per i dag. Vi sier ikke at vi kommer til å innføre det, men at vi vil vurdere det, sa Helgesen på en pressekonferanse fredag.

Det gis i dag fellingstillatelser på ulv for å holde bestanden innenfor målene og for å unngå at ulv skader husdyr.

Les også: Elgjeger dømt – skjøt mann på do

Jaktformen innebærer å slippe løs hunder som driver viltet foran seg. Dette er omstridt av dyrevelferdshensyn, men er i dag tillatt i jakt på hjort, rådyr, gaupe, rødrev og hare, eller under felling av gaupe, ifølge Miljødirektoratet.

NOAH reagerer

Organisasjonen NOAH, som arbeider for dyrs rettigheter, reagerer på at Miljødepartementet vasler vurdering av nye, kontroversielle jaktformer på ulv. De mener også det ikke gjøres vesentlige tiltak for å få ulven bort fra "kritisk truet"-kategorien.

Ikea-ulv: Spiste mormor - da reagerte bestemor

– Hovedinntrykket er at regjeringen ønsker å opprettholde status quo i ulveforvaltningen, samtidig som de faktisk reduserer ulvesonen noe. Dette betyr fortsatt utryddingspolitikk, og gir et dårlig signal til samfunnet, sier leder i NOAH - for dyrs rettigheter, Siri Martinsen, og legger til at dette er svært kritikkverdig.

NOAH reagerer spesielt sterkt på at Miljødepartementet vil "vurdere" å la jegere slippe løs hunder i jakt på ulv.

Les også: Rekordmange ulvekull i Norge

– Dette betyr, som ministeren selv påpeker, at løse hunder løper og løper etter ulv. Denne type jakt er svært lidelsesfull for det jagede dyret, og kan ende i rene "hundekamper" mellom jakthund og ulv. Det er en meget kontroversiell jaktform internasjonalt og derfor forbudt i mange land, sier Martinsen.

Bendelorm: Meterlang bendelorm funnet i ulvetispe

NOAH-lederen mener det er sjokkerende at norske politikere i det hele tatt vurderer å tillate dette.

– Dersom Norge nå skulle tillate en slik jaktform, og det på et kritisk truet dyr, vil det vekke negativ oppmerksomhet verden over. Det kan rett og slett ikke skje, sier Martinsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder