GÅR TROLIG TIL SAK MOT STATEN: Lagmannsretten frikjente tre menn for gjengvoldekt av Andrea Voldum (21). Foto: Frode Hansen / VG

Andrea Voll Voldum vurderer å gå til sak mot staten

Bistandsadvokat John Christian Elden mener det skjedde urett i Hemsedal-saken, der Andrea Voll Voldum var fornærmede. Nå vurderer de å gå til sak mot staten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det mest sannsynlige alternativet i saken nå er å klage inn den norske staten til Den europeiske menneskerettsdomstolen, sier Elden til Dagbladet.

I juli ble tre menn frikjent for å ha voldtatt Andrea Voll Voldum på en fest i Hemsedal i mars i fjor. Dommen ble godkjent av Riksadvokaten og er nå rettskraftig.

Elden har imidlertid vært blant dem som tidligere har uttalt at saken kunne vært anket til Høyesterett.

– Den norske staten kan bli dømt for mangelfull oppfølgning av forpliktelsene til å gå til retten med saker hvor det er offer involvert. Andrea har et rettsvern og har et krav på å bli tatt hånd om på en ordentlig måte som offer og det betyr at en sak skal forfølges så langt det er mulig og forsvarlig å gjøre det, sier Elden til Dagbladet.

Statsadvokat Jan Eivind Norheim, som førte saken, har tidligere sagt til VG at han mener at det ikke er begått noen saksbehandlingsfeil i saken.

Til VG sier Voll Voldum at Elden har bedt om en ny begrunnelse fra Riksadvokaten og at de vil avgjøre hva de gjør når de har fått denne.

– Jeg mener saken ikke er avsluttet enda. De tok fra meg muligheten til å anke. Da får vi prøve andre ting, sier hun.

Tre av dommerne i lagmannsretten stemte for frifinnelse av de tiltalte mennene, mens fire av dommerne ville at de skulle dømmes. Dermed ble mennene frifunnet, fordi det kreves flertall på minst fem for domfellelse.

– Jeg forstår ikke mindretallets begrunnelse i det hele tatt. Den henger ikke på greip, sier Voll Voldum.

Både advokat Elden og jusprofessor Hans F. Marthinussen har også reagert på dommen og pekt på at det kan ha vært saksbehandlingsfeil at det bestemmende mindretallet ikke vurderte om mennene kunne domfelles for grov uaktsom voldtekt - et mildere straffebud enn det de opprinnelig sto tiltalt for.

Elden har også skrevet et forslag til hvordan en anke i Hemsedal-saken kunne sett ut. Han tok deretter over som bistandsadvokat for Voll Voldum tidligere i august, etter at hun tok kontakt med ham.

21 år gamle Voll Voldum har allerede vært gjennom tre runder i rettssystemet, men sier hun er klar dersom det blir en til.

– Jeg føler meg egentlig ganske klar for det. Jeg har blitt vant til det nå, sier hun og legger til at hun håper saken kan hjelpe andre i fremtiden.

– Det er ikke bare for meg selv at jeg velger å ta saken videre, sier hun.

Saken oppdateres

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder