PÅ NATO-KONFERANSE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre bevitnet demonstrasjonene på Island. Foto: Scanpix

Støre: - Legeutspill en skamplett

Jonas Gahr Støre (Ap) slakter Siv Jensens (Frp) angrep på lege Mads Gilbert. Han mener det er «en skamplett» og en fordømmelse av leger som redder liv.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Siv Jensens utspill er en skamplett på hennes argumentasjonsrekke. I åtte dager har legene holdt på dag og natt for å redde liv, de har vist stort mot og handlet i tråd med de beste helsetradisjoner, nemlig å hjelpe de svakeste, sier Jonas Gahr Støre til VG.

Han er stolt av at UD har hjulpet Norwac-legene inn i Gaza, og han mener Jensen «sauser sammen» politisk uenighet og prisverdig helsearbeid legene gjør. Jensen sa til VG i går at Mads Gilbert støtter terror og driver politisk propaganda når han rapporterer fra Gaza.

Les også:Siv Jensen måtte trekke seg fra fakkeltoget.

- Uverdig tilnærming

Støre har en uverdig tilnærming til saken, sier Siv Jensen til VG.

- Jeg har vært klar på at jeg respekterer legenes rett til å ytre seg, men jeg deler ikke deres standpunkter. Jeg kritiserte at de har fått formidle sine standpunkter i media, men rost deres engasjement humanitært, sier Jensen.

- Men du har også sådd tvil om deres motiver i Gaza?

- Igjen, når en kjenner deres bakgrunn så bør en være varsom i norsk presse med å bruke dem ukritisk, sier Jensen.

Les også:Valgforsker: - Frps Irael-støtte gir velgertap.

Støtte

Støre får støtte av SV-nestleder Audun Lysbakken og leder i utenrikskomiteen, Olav Akselsen (Ap).

- Hun er i en usedvanlig dårlig posisjon til å kritisere andre. I mine øyne støtter hun terror selv når hun ukritisk støtter Israels bombing av Gaza. Når hun støtter bombingen må hun også finne seg i å stå inne for konsekvensene av den, sier Audun Lysbakken til VG.

Siv Jensen sier Lysbakken må se seg over skulderen.

- I går håper jeg han så seg om og så hvem som var hans allierte. Lysbakken var alliert med pøbler, sier Jensen og viser til opptøyene i Oslo sentrum i går.

-Støtter terror

Olav Akselsen, leder i utenrikskomiteen på Stortinget og Aps parlamentariske nestleder, reagerer voldsomt.

- Frps støtte til Israels militære aksjoner og deres foreslåtte kutt i bistanden til Midtøsten er en indirekte støtte til terroraksjoner i regionen, sier Olav Akselsen til VG.

Også Høyre-leder Erna Solberg og Venstre-leder Lars Sponheim er uenige i Jensens kritikk av Mads Gilbert.

- Jeg mener de skal berømmes for å redde liv. I ytringsfrihetens navn må vi tåle å høre ytringer vi ikke er enige i, sier Solberg.

- Det er helt urimelig å stille Gilberts legegjerning i miskreditt, sier Sponheim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder