13-åring tatt av politiet etter ny Gaza-demonstrasjon

(VG Nett) En 13-åring var den yngste som ble innbragt av politiet etter demonstrasjonen foran Israels ambassade i Oslo.

  • Mats Bleikelia
  • Andreas Fosse

Artikkelen er over 11 år gammel

Tilsammen ble rundt 130 personer tatt hånd om av politiet. Ti av disse er under 16 år, opplyste politioverbetjent John Roger Lund ved Oslo politidistrikt under en pressekonferanse på politihuset på Grønland nå i kveld.

Personene ble innbragt etter en demonstrasjon som gled ut i opptøyer foran den israelske ambassaden i Parkveien i Oslo i dag. Det var også her ordensmakten hanket inn flest demonstranter, etter at de klarte å sperre inne den harde kjernen mellom flere store utrykningskjøretøyer. Dette hadde en «dempende virkning» på det videre hendelsesforløpet, mener Oslo-politiet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MANGE PÅGREPET: 130 personer ble pågrepet som følge av opptøyer under dagens demonstrasjoner mot krigen på Gaza. Foto: Scanpix

Likevel ble det registrert minst 14 tilfeller av hærverk etter at folkemengden ved ambassaden løste seg opp i 17-tiden. Pøbler gikk blant annet løs på fem McDonalds-restauranter i hovedstaden. I tillegg ble flere biler angrepet, deriblant to av politiets tjenestebiler.

McDonalds-restaurantene var trolig spesielt utsatt på grunn av et falsk SMS-rykte som har sirkulert de siste dagene, der det står at McDonalds donerer lørdagens omsetning til det israelske militæret.

VGTV:Knuste ruter på McDonalds etter demonstrasjon

Av de rundt 130 som ble innbragt vil cirka 120 bli løslatt i løpet av kvelden. Flere av disse kan vente seg bøter på opp til 9000 kroner for forstyrrelse av offentlig ro og orden, opplyser politiet.

- Vi tar også foto av samtlige før de dimitteres, sa politijurist Kai Spurkeland på pressekonferansen.

KREVENDE: Men alt i alt er stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet fornøyd med dagens innsats. Foto: TORE KRISTIANSEN

Politiet har bedt foreldre og - i enkelte tilfeller - barnevernet om å hente de ti mindreårige som ble tatt lørdag.

Seks personer er pågrepet for vold mot polititjenstemenn, og to andre for skadeverk. Disse åtte vil bli sittende i avhør frem til i morgen. Politiet har ikke registrert noen personskader, verken på eget personell, demonstranter eller utenforstående i forbindelse med lørdagens opptøyer.

- Totalt sett har det vært en krevende dag, oppsummerte Oslopolitiets stabssjef Johan Fredriksen overfor pressen i kveld.

- Hvis vi kan få et lite pusterom nå, så hadde vi satt veldig pris på det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder