FÅR KRITIKK: Frp-formann Siv Jensen får massiv kritikk etter hennes utspill om snikislamisering under partiets landsmøte. Foto: Scanpix

Siv Jensen høster storm etter snikislamisering-innspill

Fremskrittspartiets formann Siv Jensen kastet lørdag innvandringen inn i den politiske debatten for fullt.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I sin tale til landsstyret advarte Jensen mot det hun kalte snikislamisering og gettoisering i Norge. Utspillet vil etter alt å dømme være med på å øke avstanden mellom Frp og de andre opposisjonspartiene.

Høster storm

Som ventet høster hun storm. Venstres Abid Raja mener Jensen har rett i at det er en utvikling i retning av parallelle samfunn, men mener samtidig at hun overdimensjonerer problemene. Han tror utspillet ikke vil hjelpe til å løse problemene.

Ordfører i Oslo Erling Lae (H) kjenner seg ikke igjen i Jensens beskrivelse av forholdene i hovedstaden.

- Siv Jensen har en retorikk som kan skape motsetninger i stedet for å forebygge dem, mener han.

VG DEBATT:«Så du mener Norges lover skal fortløpende tilpasses slik at de er i samsvar med det muslimer ønsker seg, uansett hva disse ønsker og krav måtte være?».Hva mener du om Siv Jensens utspill?

- Bør roe seg ned

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ba søndag Jensen roe seg ned. Han understreker at alle partier mener at alle i Norge skal respektere norsk lov og at det er uakseptabelt at noen bruker religion som unnskyldning for å bryte menneskerettighetene eller diskriminering av for eksempel kvinner.

- Den retorikken Siv Jensen bruker, synes vi minner om den retorikken som ble brukt i Tyskland og Europa under jødeforfølgelsene på 1930 og 1940-tallet. Dette er skremmende, sier nestleder i Islamsk Råd, Asghar Ali, til NRK.

I sin tale brukte Jensen hijabsaken, kravene om egen halalmat i fengslene og kjønnsdelt undervisning som argumenter for sitt syn.

Malmö et skrekkeksempel

I talen trakk Jensen fram bydelen Rosenbad i Malmö som eksempel hvordan det kan gå dersom islamske ekstremister får herje fritt. Ifølge Jensen er svensk lov satt til side. Avisen Sydsvenskan skrever at kvinner som ikke bærer slør, blir trakassert, at nykommere blir advart mot å ha kontakt med svensker og at jenter og gutter ikke får leke sammen. Avisen bruker en rapport fra den svenske forsvarshøyskolen som kilde.

Politimesteren i Malmö, Ulf Sempert, mener imidlertid at Jensen gir et ukorrekt bilde av byen hans. Han sier til Dagbladet at han ikke forstår hva Jensen sier når hun sier at sharialover har overtatt. Han mener det er en klikk på 200 ungdommer av en befolkning på 22.000 som skaper bråk i bydelen.

Ifølge nyhetsbyrået TT har Frp kontaktet myndighetene i Malmö for å studere forholdene i byen og for å treffe representanter for politiet og politikere.

Streng linje

I handlingsprogrammet som Frps landsstyremøte vedtok søndag, slås det fast at Frp vil begrense mottaket av mennesker fra land utenfor den vestlige kulturkrets kraftig.

Dette gjelder både flyktninger, asylsøkere og de som gis opphold av humanitære årsaker.

Partiet vil at kriteriene for å gi asyl skal tolkes strengt og innvandringsstoppen håndheves effektivt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder